Witam Forumowiczów
Mieszkam w UK, sam niestety nie mogę rozwiązać tego problemu. W skanotece jest umieszczony plik dotyczący jednego z kuzynów moich przodków, w kopii księgi szlachty z Biblioteki Jagiellońskiej:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... =W-039.JPG
Chodzi mi o wpis drugi od dołu, dotyczący Symforiana Więckowskiego. Zdjęcie jest bardzo zamazane, moje próby wyostrzenia z pomocą narzędzi AI spełzły na niczym, udało mi się odcyfrować około 50% słów, ale bardziej korzystając z innych dokumentów. Niestety diabeł tkwi w szczegółach. Czy ktoś z forumowiczów posiada lepszą kopię tej strony, lub czy przy okazji własnych badań w Bibliotece Jagiellońskiej mógłby zrobić kopię tego wpisu. Ewentualnie czy ktoś posiada oprogramowanie i doświadczenie w poprawianiu takich plików.
Sam zajmuję się od blisko 24 lat genealogią mojego nazwiska, Więckowski, przydomek Kordek, herbu Prus1 (to ta linia od Marzęcic w powiecie pajęczańskim). Posiadam dość dobrze udokumentowane powiązania i genealogię własnej linii do roku około 1680, gdyby ktoś był zainteresowany.
pozdrawiam
Piotr Wieckowski, UK
Symforian Więckowski, prośba o lepszą kopię dokumentu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Po prostu osoba, która to sfotografowała zrobiła to szybko i wyszło nieostro. Ktoś kto bywa tam może zrobić to od ręki. Jak się nikt nie znajdzie to syn mój przy okazji bytności (studiuje zaocznie w Krakowie) może zrobić. Ponieważ jednak legitymował się poprzez Oddział kaliski to wszystko ma Pan zachowane odnośnie tej legitymacji w AGAD, zwłaszcza w aktach Marszałka Szlachty Guberni Warszawskiej. Wersja drukowana u Sęczysowej. Tu może jedno słowo czy dwa więcej. Tak więc to wszystko ciekawostka. Może ktoś z jego potomków o jeszcze coś występował w Petersburgu po 1867, więc warto przejrzeć choćby inwentarz fondu Królestwa Polskiego w Petersburgu. W razie dalszych pytań proszę na priv, bo sprawa jest prosta.
Witam panie Tomaszu
Bardzo dziękuję za odzew. Zależy mi na odcyfrowaniu właśnie tego dokumentu, gdyż jest on kluczowym potwierdzeniem "z drugiej strony" pokrewieństwa i miejsca dla nie do końca zweryfikowanych informacji. Udało mi się do tej pory odcyfrować:
kolumna 4:
syn Felixa i Zuzanny z Rogolińskich NIECZYTELNE NIECZYTELNE NIECZYTELNE Jana
kolumna 5:
Dzierżawn[...?] wsi Stryje Xięże powiat i gmina Łask
kolumna 6:
Donacyja z akt grodzkich piotrkowskich dowodząca [?] NIECZYTELNE 4x Więckowski? w roku? 1726? NIECZYTELNE 6x? Ludwikowi? Kordek Więckowskiemu na własność ustąpił
pozostałe kolumny są OK, odcyfrowane
pozdrawiam Piotr
Bardzo dziękuję za odzew. Zależy mi na odcyfrowaniu właśnie tego dokumentu, gdyż jest on kluczowym potwierdzeniem "z drugiej strony" pokrewieństwa i miejsca dla nie do końca zweryfikowanych informacji. Udało mi się do tej pory odcyfrować:
kolumna 4:
syn Felixa i Zuzanny z Rogolińskich NIECZYTELNE NIECZYTELNE NIECZYTELNE Jana
kolumna 5:
Dzierżawn[...?] wsi Stryje Xięże powiat i gmina Łask
kolumna 6:
Donacyja z akt grodzkich piotrkowskich dowodząca [?] NIECZYTELNE 4x Więckowski? w roku? 1726? NIECZYTELNE 6x? Ludwikowi? Kordek Więckowskiemu na własność ustąpił
pozostałe kolumny są OK, odcyfrowane
pozdrawiam Piotr