Gorzków w AD i inne parafie o tej samej nazwie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kostkowski

W genealodzy.pl Gorzków występuje 4 razy. Chciałem być samodzielny, znalazłem w google.pl/maps: Gorzków koło Kazimierzy Wielkiej, Gorzków koło Wieliczki, Gorzków koło Bochni i znam Gorzków w par. Kiełczyna. Jednakże nie umiem rozpoznać który jest który? Możnaby powypisywać miejscowości należące do każdej z tych parafii i porównywać z napotykanymi w aktach, ale obecnie niektórych nazw może już nie być, niektóre mogą się powtarzać, no i po co otwierać akta z parafii mnie nie interesującej, zajmować miejsce na serwerze i tworzyć niepotrzebny tłok w sieci? Może warto byłoby przy takich powtarzających się nazwach parafii dopisywać powiat, albo dekanat?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
https://parafie.genealodzy.pl/index.php ... rzk%C3%B3w
ja widzę 5 parafii z czego dwie erygowane w XXI w. więc akta onlinie niedostęne
zostają 3 parafie, jedna w lubelskim, druga w świętokrzyskim, trzecia w małopolskim
więc pomyłka w genetece i skanotece odpada, bo tam podział na województwa
a w SZWA jest rozróżnienie z podziałem na gminy
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wys ... sult_cur=2
więc nie wiem czego dodatkowego oczekujesz ?
ja widzę 5 parafii z czego dwie erygowane w XXI w. więc akta onlinie niedostęne
zostają 3 parafie, jedna w lubelskim, druga w świętokrzyskim, trzecia w małopolskim
więc pomyłka w genetece i skanotece odpada, bo tam podział na województwa
a w SZWA jest rozróżnienie z podziałem na gminy
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wys ... sult_cur=2
więc nie wiem czego dodatkowego oczekujesz ?
- Kostkowski

Na stronie metryki.genbaza.pl wybrałem AG Kielce i w okienko "Wyszukaj miejscowość lub nazwisko" wpisuję słowo: "Gorzków" to pojawia się siedem pozycji:
1. Gorzków
2. Gorzków_AP Kielce
3. Gorzkowice_1480
4. Gorzków
5. Gorzków
6. Gorzków
7. Gorzków
O ile dwie nie budzą wątpliwości to pozostałe pięć nie wiem do jakich/których Gorzkowów się odnoszą.
1. Gorzków
2. Gorzków_AP Kielce
3. Gorzkowice_1480
4. Gorzków
5. Gorzków
6. Gorzków
7. Gorzków
O ile dwie nie budzą wątpliwości to pozostałe pięć nie wiem do jakich/których Gorzkowów się odnoszą.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Wystarczy wejść w dane linki i zobaczyć, że dotyczą one pozycji niemetrykalnych, typu spis ludności żydowskiej. Wyszukiwarka nie zwraca pozycji w danym katalogu, tylko całej genbazie, moim zdaniem to wprowadzanie w błąd, bo jej umiejscowienie sugeruje, że powinna wyszukiwać na danej podstronie, ale z drugiej strony wystarczy przewinąć w dół, żeby zobaczyć, że w katalogu AD Kielce znajduje się jeden Gorzków. W czym problem? Chyba tylko w braku samodzielności.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
To już nie pierwszy raz jak uwagi do genbazy zgłaszasz na tej stronie zamiast pisać do administratora genbazy. Nie bardzo rozumiem celowość takiego działania