Spisy dostawców płótna

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

m.rottenberg

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Spisy dostawców płótna

Post autor: m.rottenberg »

Witam

Szukam spisu dostawców płótna na dworach Fredrów, Skarbków, Lanckorońskich, Krzeczunowiczów na terenie Galicji na przełomie XIX i XX.
Czy zakłady tkackie były w tym czasie zrzeszone w cechu?

Pozdrawiam

Małgorzata
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Spisy dostawców płótna

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Witam!
Wprawdzie moja informacja nie odpowiada bezpośrednio na powyższe pytania, ale jest pośrednio związana z tematem. Mnie również interesują dostawcy płótna, bo wg ustnych rodzinnych przekazów prawdopodobnie mój pra-dziadek zajmował się sprzedażą płótna i to na terenie Galicji. Od dłuższego czasu szukam jakichś informacji, ale nie miałam do tej pory szczęścia. Może tym razem odezwą się na tym forum osoby, które nam pomogą.

Ale znalazlam przypadkowo informację o sprzedawanej na allegro pozycji dot. 100-lecia "zawiązania się [w Korczynie] w r. 1882 spółki tkaczy z udziałami pod nazwą: Towarzystwo tkaczy pod opieką św. Sylwestra z podwójną poręką zapisaną" - jak podaj ks. Sarna. Zamieszczonych przy ofercie kilka stron wydaje się być bardzo ciekawą pozycją.

Pozdrawiam Wszystkich pasjonatów genealogii
ZosiaA

http://allegro.pl/towarzystwo-tkaczy-w- ... 05559.html
m.rottenberg

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Spisy dostawców płótna

Post autor: m.rottenberg »

Właśnie mam ten sam problem.Szukam już od dość dawna.Mój pradziadek miał zakład tkacki w Rudkach lub Podhajczykach,a swoje wyroby dostarczał na pobliskie dwory.
Może jednak ktoś coś podpowie....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”