Cmentarz w Witonii, województwo łódzkie

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kody.everitt

Post autor: kody.everitt »

Dzień dobry wszystkim, przepraszam za jakiekolwiek błędy w moim piśmie, mieszkam w Australii i moim językiem ojczystym jest angielski. Moi przodkowie pochodzą z miejscowości Witonia w powiecie łęczyckim w województwie łódzkim i sądzę, że tam pochowani byli dziadkowie mojego pradziadka, a także słyszałem, że odwiedzający widzieli nazwiska rodzin na pomnikach na cmentarzu. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Bardzo chciałbym wiedzieć, czy moi przodkowie mieli tam groby i zobaczyć zdjęcia. Moi przodkowie nazywali się Józef Pik, który zmarł 11 października 1932 w Karkoszkach gm. Witonia i jego żona Małgorzata Pik (z.d. Sikorska), którzy zmarli 14 marca 1939 r. Bardzo chciałbym się dowiedzieć, czy na cmentarzu są w ogóle jakieś groby o nazwiskach „Pik” lub innym nazwisku rodzinnym „Szybkowski”/„Szypkowski”. Dziękuję bardzo każdemu kto chce pomóc.
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

Mieszkam niedaleko Witoni i chętnie pojadę tam na cmentarz i poszukam nazwisk, o które pytasz. Ale dopiero jak się pogoda poprawi. Aktualnie u nas zimno, wietrznie i czasem śnieg posypie co utrudnia odczytywania napisów z nagrobków.

Pozdrawiam,
Mariusz
kody.everitt

Re: Cmentarz w Witonii, województwo łódzkie

Post autor: kody.everitt »

mariuszek69 pisze:Mieszkam niedaleko Witoni i chętnie pojadę tam na cmentarz i poszukam nazwisk, o które pytasz. Ale dopiero jak się pogoda poprawi. Aktualnie u nas zimno, wietrznie i czasem śnieg posypie co utrudnia odczytywania napisów z nagrobków.

Pozdrawiam,
Mariusz
Dziękuję Mariuszu, będę niezmiernie wdzięczny za pomoc!

Z wyrazami szacunku,
Kody
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Wiosną / latem też pięknie się uśmiechnę z prośbą o zdjęcia, bo w parafii Witonia mam wielu przodków;
Baranowscy, Stankiewicz, Stolińscy i zwłaszcza Popławscy
:k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Byłem wczoraj w Witoni i zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć. Wszystkie są na Billiongraves: https://billiongraves.com/cemetery/Wito ... /volunteer

Kody, niestety nie mam dobrych wiadomości. Nie znalazłem nazwiska Pik ani Szybkowski czy Szypkowski. Znalazłam dwa groby z nazwiskiem Sikorski, ale to być może przypadkowa zbieżność.

Krystyno, Stolińscy występują bardzo licznie, znalazłem też Popławskich i Baranowskich. Niektóre nagrobki były mało czytelne, może być trudno wszystko odczytać ze zdjęć. Jeśli tak się zdarzy to pisz do mnie na priv, w niektórych przypadkach zrobiłem notatki na podstawie tego co odczytałem na miejscu.

Pozdrawiam,
Mariusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

mariuszek69 pisze: Krystyno, Stolińscy występują bardzo licznie, znalazłem też Popławskich i Baranowskich. Niektóre nagrobki były mało czytelne, może być trudno wszystko odczytać ze zdjęć
Bardzo, bardzo dziękuję! :k: :k: :k:

Ale nie umiem... :oops:
Specjalnie się zarejestrowałam, ale szukając po nazwisku widzę tylko dwa zdjęcia Stolińskich. Popławskich, Baranowskich brak.
Klik na zielone punkty na mapie cmentarza - miniaturki których nie umiem powiększyć
Available to transcribe in 12.8 days - mam być cierpliwa?
Krystyna
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Hmm, nie było moim celem jakkolwiek ograniczać czy opóźniać dostęp do zdjęć, ale najwyraźniej coś nabroiłem. Nie pozostało mi nic innego jak je opisać i tym sposobem "uwolnić".

Spróbuj teraz. Powinny się już wyszukiwać po nazwiskach i być normalnie widoczne.

Pozdrawiam,
Mariusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

😘😘
Obrazek
Krystyna
Zn_Leon

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zn_Leon »

Dzień dobry,
Mam przodków z Witonii. Czy są w Witonii jakieś groby pod nazwiskiem Osmulski/Kosmalski ? Jeśli tak, czyby mógł ktoś dodać zdjęcia grobów na BilionGraves? (i grobów obok, może rodzina jest pochowana obok)

Nie mieszkam w Witonii i nawet nie wiem, czy jakiś grób pod tym nazwiskiem

Bardzo dziękuję, Leon Zn
jackowski11

Sympatyk

Post autor: jackowski11 »

Obawiam sie niestety ze na Witońskim cmentarzu nie zachował się nagrobek z nazwiskiem Pik. Nie znam też rodziny o takim nazwisku w okolicy
Jakie ostatnie daty urodzeń/pochówków Pan/Pani posiada. Nic nie jest wieczne

Jesli chodzi o nazwisko Osmulski to jak najbardziej zyją potomkowie
Zn_Leon

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zn_Leon »

Dzień dobry,

Gdyby potomkowie Osmulskich zobaczyli ten post, mam drzewo genealogiczne na Geni i mogę dodać potomków. Historia rodzinna Osmulskich mnie bardzo interesuje.

Mail: leo0710gene@gmail.com

Czyżby mógł ktoś, kto byłby z okolic Witonii, dodać groby pod nazwiskiem Osmulski na BilionGraves? Nie wiem czy groby jeszcze istnieją.

Bardzo dziękuję,
Leon Zn
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”