Ćwikliński Leszek - przodkiem

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Raniutko, 30.01.2024 w Koszalinie zmarł skromny i wielki społecznik o krajowym formacie - Leszek Ćwikliński. Zasłużony dla polskiej archiwistyki. Prekursor współczesnej digitalizacji ksiąg metrykalnych. Genealog 2010 roku. Współtwórca największych baz danych: GENETEKI; GENBAZY; POMORSKIE INDEKSY. Współzałożyciel Polskiego, Pomorskiego i Zachodniopomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. Jego społeczne dzieło można tylko porównać do Tek Dworzaczka. Znany choćby ze słyszenia przez wszystkich poszukujących swoich korzeni rodowych, czy to w Polsce czy poza granicami kraju. Nie znany tylko przez zachodniopomorskich dziennikarzy.
Poznałem Go w 1995 roku, kiedy fotografowaliśmy księgi metrykalne w AD Pelplin. Tak powstało pierwsze w Polsce archiwum cyfrowe wyposażone w serwer zakupiony przez członków Pomorskiego T.G. Nikt wtedy sobie nie wyobrażał jaką skalę będzie miało to zjawisko. Ze na ten cel Unia Europejska przeznaczy środki dla AP Bydgoszcz i Toruń. Bez przesady możemy stwierdzić, że umarł człowiek, który przeszkolił i stworzył możliwości dla wielu z nas w całej Polsce. Ja straciłem przyjaciela i przewodnika, To dzięki Niemu poznałem tylu z Was. Dziś spotkał się ze Staszkiem Pieniążkiem, Zbyszkiem Fedorczykiem, kolegą Myślińskiem i innymi, których w tym stresie nie mogę sobie przypomnieć. Wybaczcie, prosi o to:
Krzycho z Koszalina
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Post autor: magdalena72 »

Smutna informacja
Już jest wśród przodków

Magdalena
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Dziękuję za Jego Pracę, podziwiam
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Bardzo smutna wiadomość. Odszedł człowiek-instytucja w polskiej genealogii. Dla mnie był w niej od zawsze. Wiele osób może nie pamiętać, że był pierwszym administratorem Geneteki. W ostatnim roku miałem przyjemność poznać Go osobiście i dużo współpracować. Niezwykle otwarty i życzliwy, cały czas pełen inicjatyw, człowiek czynu: co sobie pomyślał, to od razu starał się wcielać w życie i robił to bardzo skutecznie. Wzór do naśladowania.
Pozdrawiam,
Michał
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Smutek i łezka w oczach.
Choć osobiście nie znałam Pana Leszka, niejednokrotnie korzystałam z Jego pracy.

R.I.P.
Pozdrawiam - Małgorzata
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Bardzo, bardzo smutna wiadomość. Leszek był wspaniałym, życzliwym i dobrym człowiekiem o wielkim sercu, dobrym Kolegą i Przyjacielem. Od 2008 roku zawsze chętnie mi pomagał, wspaniały genealog któremu tak wiele zawdzięczamy.
Leszku odpoczywaj w pokoju
[*]
Z wyrazami szacunku
Maria J. Niebrzegowska
EwaH

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: EwaH »

Leszek był niezwykle serdecznym i wyjątkowym człowiekiem, niezwykłym kolegą, na Jego pomoc zawsze można było liczyć. Żadne słowa nie oddadzą tego Kim dla nas był, nie wypełnią pustki po Nim, nie oddadzą smutku jaki nam dziś towarzyszy

Ewa z ZTG Pomerania
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Bardzo smutna wiadomość i wielka strata.
Leszka poznałam na któryś urodzinach GenPol'u dzięki Anetce, wtedy byłam "świeżynką". Zapytał o moje odkrycia, a ja się mogłam "pochwalić" jedynie trzema pokoleniami wstecz we wszystkich liniach, co zrobiłam z dumą. Wywołało to uśmiech na jego twarzy, ale nie prześmiewczy-tylko bardzo serdeczny i trochę pobłażliwy.
Spoczywaj w pokoju Leszku
[*]
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Przodownik baz genealogicznych, który poświęcił ogrom życia i wysiłku dla rozwoju genealogii.
Bardzo mocno wpłynął na mój rozwój i jestem mu wdzięczny za wszystkie jego dokonania.
Jest to wielka strata dla wszystkich genealogów.

z wielkim smutkiem i wyrazami szacunku,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
broż_ka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: broż_ka »

[*]

Joanna
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Leszku,
Przyjacielu od 17-tu lat. Co Ty nam zrobiłeś? Dlaczego? Trudno uwierzyć.
Smutek ! Smutek! Smutek !
Jesteś i będziesz w naszej pamięci.
Bożenna
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

Dziękujemy Ci za to, że byłeś.
Pozostaniesz w naszej pamięci na zawsze.
R.I.P.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Szokująca informacja i ogromy żal...

Janka
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Bardzo smutna wiadomość. Wszystkim nam będzie bardzo brakowało takiego wspaniałego, oddanego sprawom genealogii Człowieka.
Wyrazy współczucia dla Najbliższych.

R.I.P.

Grażyna

PS Krzysiu, pięknie o Leszku napisałeś.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Żegnaj Leszku, a więc jesteś teraz ze Staszkiem i innymi przyjaciółmi tam bardzo wysoko, wielcy polskiej genealogii, dla tych, którzy zostali jeden z wpisów Staszka przesłany kiedyś przez niego do GA.PA, ku wspólnej pamięci:

“Każdy z nas genealogów jest szeregowym twórcą historii”

Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”