Ćwikliński Leszek - przodkiem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Dławichowski

- Kontakt:
Ćwikliński Leszek - przodkiem
Raniutko, 30.01.2024 w Koszalinie zmarł skromny i wielki społecznik o krajowym formacie - Leszek Ćwikliński. Zasłużony dla polskiej archiwistyki. Prekursor współczesnej digitalizacji ksiąg metrykalnych. Genealog 2010 roku. Współtwórca największych baz danych: GENETEKI; GENBAZY; POMORSKIE INDEKSY. Współzałożyciel Polskiego, Pomorskiego i Zachodniopomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. Jego społeczne dzieło można tylko porównać do Tek Dworzaczka. Znany choćby ze słyszenia przez wszystkich poszukujących swoich korzeni rodowych, czy to w Polsce czy poza granicami kraju. Nie znany tylko przez zachodniopomorskich dziennikarzy.
Poznałem Go w 1995 roku, kiedy fotografowaliśmy księgi metrykalne w AD Pelplin. Tak powstało pierwsze w Polsce archiwum cyfrowe wyposażone w serwer zakupiony przez członków Pomorskiego T.G. Nikt wtedy sobie nie wyobrażał jaką skalę będzie miało to zjawisko. Ze na ten cel Unia Europejska przeznaczy środki dla AP Bydgoszcz i Toruń. Bez przesady możemy stwierdzić, że umarł człowiek, który przeszkolił i stworzył możliwości dla wielu z nas w całej Polsce. Ja straciłem przyjaciela i przewodnika, To dzięki Niemu poznałem tylu z Was. Dziś spotkał się ze Staszkiem Pieniążkiem, Zbyszkiem Fedorczykiem, kolegą Myślińskiem i innymi, których w tym stresie nie mogę sobie przypomnieć. Wybaczcie, prosi o to:
Krzycho z Koszalina
Poznałem Go w 1995 roku, kiedy fotografowaliśmy księgi metrykalne w AD Pelplin. Tak powstało pierwsze w Polsce archiwum cyfrowe wyposażone w serwer zakupiony przez członków Pomorskiego T.G. Nikt wtedy sobie nie wyobrażał jaką skalę będzie miało to zjawisko. Ze na ten cel Unia Europejska przeznaczy środki dla AP Bydgoszcz i Toruń. Bez przesady możemy stwierdzić, że umarł człowiek, który przeszkolił i stworzył możliwości dla wielu z nas w całej Polsce. Ja straciłem przyjaciela i przewodnika, To dzięki Niemu poznałem tylu z Was. Dziś spotkał się ze Staszkiem Pieniążkiem, Zbyszkiem Fedorczykiem, kolegą Myślińskiem i innymi, których w tym stresie nie mogę sobie przypomnieć. Wybaczcie, prosi o to:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
-
magdalena72

- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
Bardzo smutna wiadomość. Odszedł człowiek-instytucja w polskiej genealogii. Dla mnie był w niej od zawsze. Wiele osób może nie pamiętać, że był pierwszym administratorem Geneteki. W ostatnim roku miałem przyjemność poznać Go osobiście i dużo współpracować. Niezwykle otwarty i życzliwy, cały czas pełen inicjatyw, człowiek czynu: co sobie pomyślał, to od razu starał się wcielać w życie i robił to bardzo skutecznie. Wzór do naśladowania.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Małgorzata2005

- maria.j.nie

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Bardzo smutna wiadomość i wielka strata.
Leszka poznałam na któryś urodzinach GenPol'u dzięki Anetce, wtedy byłam "świeżynką". Zapytał o moje odkrycia, a ja się mogłam "pochwalić" jedynie trzema pokoleniami wstecz we wszystkich liniach, co zrobiłam z dumą. Wywołało to uśmiech na jego twarzy, ale nie prześmiewczy-tylko bardzo serdeczny i trochę pobłażliwy.
Spoczywaj w pokoju Leszku
[*]
Leszka poznałam na któryś urodzinach GenPol'u dzięki Anetce, wtedy byłam "świeżynką". Zapytał o moje odkrycia, a ja się mogłam "pochwalić" jedynie trzema pokoleniami wstecz we wszystkich liniach, co zrobiłam z dumą. Wywołało to uśmiech na jego twarzy, ale nie prześmiewczy-tylko bardzo serdeczny i trochę pobłażliwy.
Spoczywaj w pokoju Leszku
[*]
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- Brozek_Oskar

Przodownik baz genealogicznych, który poświęcił ogrom życia i wysiłku dla rozwoju genealogii.
Bardzo mocno wpłynął na mój rozwój i jestem mu wdzięczny za wszystkie jego dokonania.
Jest to wielka strata dla wszystkich genealogów.
z wielkim smutkiem i wyrazami szacunku,
Oskar Brożek
Bardzo mocno wpłynął na mój rozwój i jestem mu wdzięczny za wszystkie jego dokonania.
Jest to wielka strata dla wszystkich genealogów.
z wielkim smutkiem i wyrazami szacunku,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- jurekstefan

-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt: