Cześć.
Od dłuższego czasu mam problem z jedną z gałęzi w moim drzewie genealogicznym i nie mogę przebrnąć przez jedno pokolenie. Postanowiłem więc poprosić tutaj o pomoc w odnalezieniu aktów dotyczących szukanych przeze mnie osób. Jestem również skłonny zapłacić, gdyby koszty były liczone od znalezionego aktu (jak u Pana Worwąga, który niestety obecnie nie prowadzi poszukiwań). Nie widzę nigdzie podforum dla ewentualnych płatnych ogłoszeń, więc gdyby takowe jednak było, prosiłbym o info, to przeniosę temat.
Podlaskie:
1 AM. Ignacy Pukniel (syn Stanisława i Emilii zd. Jakubowska) i Marianna zd. Perkowska (nie znam rodziców)
- Ignacy rodzi się 12.09.1865 w Szepietowie-Janówce, p. Dąbrowa Wielka (choć jak się okazało, niekiedy dla tej miejscowości występuje p. Dąbrówka Kościelna)
- Co najmniej 3 rodzeństwa Ignacego bierze śluby w p. Dąbrowa Wielka
- Ich dziecko (Józef) rodzi się 02.02.1890 w Średnicy-Pawłowięta, p. Dąbrówka Kościelna?
- Biorąc to pod uwagę podejrzewam, że ślub (dokładając lekki zapas) odbył się w latach 1880-1895
2 AM. Stanisław Dąbrowski (nie znam rodziców) i Marianna zd. Pruszyńska (córka Jana i ?)
- Pierwsze dziecko o którym wiem rodzi im się w 1899 w Warelach Nowych, p. Wyszonki Kościelne
- Według wieku z aktów urodzenia dzieci, Stanisław urodził się ok 1873/74
- Według wieku z aktów urodzenia dzieci, Marianna urodziła się ok 1869/71, a według wieku z aktu zgonu, urodziła się ok 1867
- Marianna zmarła 20.06.1917 w Chorążycach/Nowych Warelach, p. Wyszonki Kościelne
- Biorąc to pod uwagę podejrzewam, że ślub (dokładając lekki zapas) odbył się w latach 1885-1905
3. AU i AZ Marianny Perkowskiej
4. AU i AZ Stanisława Dąbrowskiego
5. AU Marianny Pruszyńskiej
6. AM rodziców Marianny Perkowskiej, Stanisława Dąbrowskiego i Marianny Pruszyńskiej
Dodatkowo byłbym zainteresowany znalezieniem informacji o:
Małopolskie/Śląskie:
1. AU Mikołaj Kotyla (być może pisane jako Gotyla, Gocyla, itp.), (syn Jana i Józefy zd. Szkolik)
- Był żonaty, owdowiał i ożenił się ponownie 10.05.1834 w Bukownie, p. Bolesław z wdową po Tomaszu Cieśliku - Maryanną zd. Slęzak
- Prawdopodobnie pierwsze małżeństwo miało miejsce w 1814 w Tucznobabie, p. Chruszczobród z Marianną zd. Nex, ale nie potwierdziłem tego na 100%. Czekam obecnie na odpowiedzi z AP Katowice i AD Będzin czy w drugim AM są załączniki dotyczące pierwszego AM.
- Zmarł 15.10.1862 w Bukownie, p. Bolesław o czym poświadczył jego syn i mój przodek bezpośredni, Marcin (ur. 1840).
- Jeśli ślub z Nexowną jest poprawny, to pierwsze dziecko o którym wiem rodzi się w 1815 w Tucznobabie, p. Chruszczobród
- Według wieku na dokumentach, które go podają, powinien urodzić się ok 1788-1793
- W drugim akcie małżeństwa jest napisane, że niby urodził się w Rodakach, p. Chechło. Problem w tym, że nie widzę Mikołaja w spisach z parafii Chruszczobród i Chechło, a jedyny Mikołaj Gocyla, którego widzę, rodzi się w Tucznobabie w 1773 co już mocno odbiega od ww. dat.
- Jego ojciec Jan, prawdopodobnie zmarł 06.12.1826 w Tucznobabie, p.Chrószczobród, ale również nie jestem pewien na 100% czy to tego Jana dotyczy znaleziony akt.
2. AM rodziców Mikołaja Kotyli - Jana Kotyli i Józefy Szkolik
Prosiłbym o informacje ... czy ktoś jest w stanie pomóc ... ... *
Pozdrawiam,
Karol
* Moderacja Uprzejmie przypominam, na Forum obowiązuje Regulamin
Pozdrawiam
Maria - Administrator
* Pomoc w znalezieniu kilku aktów ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- HotShotCharlie

* Pomoc w znalezieniu kilku aktów ...
Ostatnio zmieniony czw 08 lut 2024, 14:38 przez HotShotCharlie, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Karol!
1. Przejrzałem metryki chrztu z parafii w Chechle od 1788 do stycznia 1791. Nie ma takiej osoby. Ale sprawdzałem tylko wieś Rodaki!
2. Jak będę miał chwilę wolnego czasu przejrzę dalej do 1794 roku.
3. Nazwisko Kotyla [Kotyła] to nazwisko "nie tutejsze" - mam na myśli parafię Chechło.
4. Przeglądnij księgę z aktami chrztu z parafii w Chruszczobrodzie. Jeśli dobrze pamiętam, to powinna być z tych lat w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej.
Pozdrawiam!
Tadek
Karol!
1. Przejrzałem metryki chrztu z parafii w Chechle od 1788 do stycznia 1791. Nie ma takiej osoby. Ale sprawdzałem tylko wieś Rodaki!
3. Nazwisko Kotyla [Kotyła] to nazwisko "nie tutejsze" - mam na myśli parafię Chechło.
4. Przeglądnij księgę z aktami chrztu z parafii w Chruszczobrodzie. Jeśli dobrze pamiętam, to powinna być z tych lat w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej.
Pozdrawiam!
Tadek
-
Arek_Bereza

- HotShotCharlie

Tak jak pisałem w poście, również nic nie znalazłem, stąd zdecydowałem się nawet zapłacić komuś może bardziej doświadczonemu, ponieważ nie mam już pomysłu. Rok temu kilkukrotnie przeglądałem spisy z parafii Chechło oraz Chruszczobród w większym zakresie lat (praktycznie całość dostępną online) i to samo zrobiłem ostatnio, dodając do poszukiwań również odmiany, jak np. nazwisko pisane przez "G" zamiast "K", ale na nic to się nie zdało, więc nie wiem co mi może umykać.Ted_B pisze:Witam!
Karol!
Pozdrawiam!
Tadek
Co do ksiąg z Chruszczobrodu, to tak, są one na ŚBC i nawet pobrałem U/M/Z, żeby je mieć pod ręką, no ale nic. Jedynie ostatnio zauważyłem Jana Kotyła, zm. 06.12.1826 w Tucznobabie, p. Chruszczobród, ale czy to ojciec Mikołaja, nie mam pojęcia, ponieważ te łacińskie akta są okrojone w porównaniu do np. polskich i oprócz informacji o byciu "ojcem rodziny" i "kaszlu" jako przyczyny zgonu, nic nie ma.
Jan Kotyła - Strona w wyszukiwarce 169/595 (karta księgi 162), pierwszy akt od góry: https://www.sbc.org.pl/dlibra/publicati ... ion/362410
Akt zgonu mam i to właśnie z niego wziąłem imiona jej rodziców, Jana i prawdopodobnie Marii, lecz tu imię jest ucięte. Nie mam 100% pewności, że to ona nie znając rodziców z AM na którym najbardziej mi zależy, ale zgadzają się dane męża Stanisława, syna Tomasza i miejscowość, więc zakładam, że to ten akt.Arek_Bereza pisze:Marianna zmarła 20.06.1917 w Chorążycach/Nowych Warelach, p. Wyszonki Kościelne
więc potrzebujesz aktu zgonu - może USC Klukowo ?
Akt, nr 50: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 67ef1cd686
Pozdrawiam,
Karol
- HotShotCharlie

Szybki update gdyby ktoś chciał się podjąć.
Rodzice Marianny zd. Pruszyńskiej, to Jan i prawdopodobnie Monika (nie Maria). Poprosiłem archiwum o podesłanie zdjęcia, ponieważ w akcie ten fragment był podgięty i tak wygląda: https://zapodaj.net/plik-IAf8mc4BGX. Niestety również nie znalazłem żadnych aktów łączących Jana Pruszyńskiego i Moniki (w tym akcie brak nazwiska).
Jeśli chodzi zaś o potwierdzenie pierwszego małżeństwa Mikołaja Kotyli i Marianny zd. Nex na podstawie załączników do drugiego małżeństwa z Marianną zd. Slęzak, to również to nic nie dało. Dostałem dzisiaj odpowiedź z AP w Katowicach, że w jednostce "Alegata małżeństw z lat 1834-1839" dla parafii Bolesław nie ma alegat do tego małżeństwa. W AD w Będzinie w ogóle nie ma tych alegat.
Pozdrawiam,
Karol
Rodzice Marianny zd. Pruszyńskiej, to Jan i prawdopodobnie Monika (nie Maria). Poprosiłem archiwum o podesłanie zdjęcia, ponieważ w akcie ten fragment był podgięty i tak wygląda: https://zapodaj.net/plik-IAf8mc4BGX. Niestety również nie znalazłem żadnych aktów łączących Jana Pruszyńskiego i Moniki (w tym akcie brak nazwiska).
Jeśli chodzi zaś o potwierdzenie pierwszego małżeństwa Mikołaja Kotyli i Marianny zd. Nex na podstawie załączników do drugiego małżeństwa z Marianną zd. Slęzak, to również to nic nie dało. Dostałem dzisiaj odpowiedź z AP w Katowicach, że w jednostce "Alegata małżeństw z lat 1834-1839" dla parafii Bolesław nie ma alegat do tego małżeństwa. W AD w Będzinie w ogóle nie ma tych alegat.
Pozdrawiam,
Karol
Pozdrawiam,
Karol
Interesujące mnie nazwiska i parafie:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=
Karol
Interesujące mnie nazwiska i parafie:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=
-
Sroczyński_Włodzimierz

Moim zdaniem takie tytuły i tematy nie mają prawa (a co najmniej nie powinny się utrzymywać) na forum serwisu PTG.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz