Bardzo bym prosił o tłumaczenie. To co odczytuje :
Juvenius Blasy (na pewno chodzi o imię Błażej) Soyka. Pater ?, m(ater) Catharina ex Bistritz (Bystrzycy) cum virgine Margarithe, P(ater) ? M(ater) Catharine ex ? Świadkowie nie są dla mnie istotni. Najbardziej zależy mi na imieniu ojca pana młodego (przypuszczam że Marcin, chyba nie Maciej) i nazwisku panny i z jakiej miejscowości (ale tu chyba będzie bardzo ciężko). Miejsowości pana młodego, tej Bystrzycy też nie jestem na 100% pewny, ale w okolicy nic innego nie przychodzi mi na myśl.
https://zapodaj.net/plik-sonRkVT4a5
poniżej link do całości:
https://caak.upjp2.edu.pl/j/5e74ab12d8b ... 544/s/56/f (prawa strona, drugi od dołu)
Metryka ślubu Cieszyn 1669 - OK
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Metryka ślubu Cieszyn 1669 - OK
Ostatnio zmieniony wt 06 lut 2024, 08:41 przez edi6412, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Edward
-
Kubieniec_Jakub

Metryka ślubu Cieszyn 1669
Widzę:
Pan młody: Blasius Soyka, ojciec Martinus, matka Catharina ex Bistritz
Panna młoda: Margaritha, ojciec Ioannes Niemetz?, matka Catharina ex Luntzky.
Ta ostatnia miejscowość to prawdopodobnie Łączki, dziś Łączka. Ponawia się np. na k. 114v w tej samej księdze i w innych miejscach w różnej pisowni. Pozdrowienia, Jakub
Pan młody: Blasius Soyka, ojciec Martinus, matka Catharina ex Bistritz
Panna młoda: Margaritha, ojciec Ioannes Niemetz?, matka Catharina ex Luntzky.
Ta ostatnia miejscowość to prawdopodobnie Łączki, dziś Łączka. Ponawia się np. na k. 114v w tej samej księdze i w innych miejscach w różnej pisowni. Pozdrowienia, Jakub
Metryka ślubu Cieszyn 1669
Jestem pod wrażeniem. Nie spodziewałem się rozszyfrowania miejscowości młodej pani. Jeżeli chodzi o tą Łączkę to jest to możliwe choć biorę pod uwagę o wiele bliżej, położone Łąki ( dziś w granicach Czech - Louky ). Parafia była rozległa i Łączka jest także miejscowoscią graniczną dla tej parafii, ale z innej strony. Zweryfikuje ewentualnie w jakiej miejscowości mieszkali historycznie Niemcowie, bo nazwisko też chyba celnie wskazana. Nazwisko Niemiec jak najbardziej występujące w parafii. Przy okazji, że odpisuje, chciałbym bardzo podziękować za bezinteresowną pomoc.
Pozdrawiam Edward