Pomoc w ustaleniu gałęzi drzewa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marciniak_Grzegorz

Post autor: Marciniak_Grzegorz »

Dzień dobry.

W ostatnich dniach poświęcam trochę więcej czasu na poszukiwania przodków, ale napotkałem problem, który ciężko mi rozwiązać samemu. Otóż:
W akcie urodzenia mojej prababci: (Poz. 5) Rozalia Maliniak (z d. Klepacz) zostają wymienieni jej rodzice oraz dziadkowie.

Wynika z tego, że jej:
Matka: Aleksandra Klepacz (z d. Warcholak)
Babka: Ahafia Warcholak (z d. Małyniak)
Dziadek: Józef Warcholak

Szukając czegokolwiek o Ahafii Małyniak natrafiłem na informację, że mogła urodzić się w 1853 roku. Przeglądając metryki znalazłem odpowiednią stronę i pojawił się problem. W załączonych w linku skanach na poz. 6. i 7. występuje imię Ahaphia i obie są z domu Małyniak, o ile dobrze odczytuje imię z poz. 6.

W jaki sposób ustalić, która z nich należy do bezpośrednich przodków? Dodatkowo mam problem z odczytaniem obu metryk z 1853r. Może ktoś się lepiej rozczyta z rodziców i zawartych tam informacji.

Skany
https://drive.google.com/drive/folders/ ... drive_link

Dziękuję :)
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Proste i oczywiste. Ta która poślubiła Józefa Warcholaka.
Marciniak_Grzegorz

Post autor: Marciniak_Grzegorz »

Metryka znaleziona. Temat można zarchiwizować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”