Dzień dobry Wszystkim,
Nazywam się Tomasz Białas (ur 1984) i proszę Was (forumowiczów) o pomoc. Zacząłem się tym interesować od niedawna - mama mówiła, że głupotami zajmuje - więc jestem w tym bardzo zielono-początkujący. Kiedyś na stronie (myheirtage) znalazłem info o Roman Kowalski, to trochę trochę była tym zainteresowana. Poszukuje informacji na temat pochodzenia mojego nazwiska. Z informacji mojego drzewa (link) https://www.myheritage.pl/site-family-tree-1643960636/b wynika, że powinienem nazywać się Białecki, jak pytam taty to mówi że też nie wie jak to z rodziną. Tata jak pytał dlaczego o te nazwisko to powiedzieli mu, żeby się nie interesował.
Czy ktoś jest w stanie pomóc, naprowadzić, czy coś wie (gdzie szukać dokumentów) - co gdzie jak. Byłbym bardzo wdzięczny.
krótkie info
Dziadek : Kazimierz Białas - zmarł 1984
Babcia Czesława Białas z domu Bocian - zmarła 2015
moi rodzice
tata Jan Białas ur 1951
mama Zofia Białas ur 1953 z domu Laskowska
i od strony taty zaczynają się schody
brat Kazimierza - Mieczysław Białecki
Proszę o pomoc nazwisko
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Tomasz_B1984
Proszę o pomoc nazwisko
Aby coś znaleźć , to trzeba mieć dane o przodkach urodzonych przed stu laty, bo księgi z aktami urodzenia zostają po stu latach przekazane do archiwum. Jest dużo różnych ciekawych rzeczy w sieci , ale trzeba znać choćby parafię pochodzenia przodków.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz