Sledzę losy przodków we wsi/parafii Dzierążnia na lubelszczyźnie. Przy okazji przeglądania różnorakich metryk spotkałam się na pewne określenia, które mi dały do myślenia.
Najpierw któryś to tam przodek urodził się nie w Dzierążni, tylko w/na Maydanie Dzierążeńskim. Taka miejscowość wg. map dzisiaj nie istnieje. Ja oczywiscie z nazwą wsi Majdan spotkałam się wielokrotnie, a to Majdan Duży, a to Mały, Stary, a to Majdanek... ale tutaj jakby "spokrewniony" z Dzierążnią "Maydan Dzierążęński." Czyli jakaś cześć wsi (może nowa) która powstała z tytułu jakiejś funckji może? Coś w stylu Kolonii, których tak duzo w Polsce? Czy Majdan i Kolonia to to samo, czy może Majdan spełniał jakąś konkretna funkcje?
Drugie określenie na które właśnie natrafiłam to "na garbie." Brat przodka, Piotr Gil, urodził się "w Dzierążni na Garbie". Na wzgórzu może? Nic mi do głowy nie przychodzi innego. Ten zapis jest poniżej w akcie #38.
Za wszelkie wskazówki bede wdzieczna!
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... cfb76c855e
Majdan? Na Garbie? Dziwne określenia w metrykach.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Majdan ma m.in. takie znaczenie : plac w lesie służący działalności gospodarczej (wypalanie węgla , wytwarzanie smoły) . W późniejszym czasie te osady przekształcały się w wsie rolne zachowując nazwę , często z dodatkiem odnoszącym się do wsi będącej właścicielem lasu . Na mapie starej można znaleźć nazwę Majdan Dzierąski na północ od Dzierążni( w tym miejscu jest teraz wieś Majdan-Sielec)
Na współczesnej mapie na portalu Geoportal 2 jest "dzielnica" o nazwie Garb we wschodniej części Dzierążni(koło kościoła)
Polecam serwis Mapster ze starymi mapami. To skarbnica genealoga.
Pozdrawiam
Janusz
Na współczesnej mapie na portalu Geoportal 2 jest "dzielnica" o nazwie Garb we wschodniej części Dzierążni(koło kościoła)
Polecam serwis Mapster ze starymi mapami. To skarbnica genealoga.
Pozdrawiam
Janusz
Ostatnio zmieniony sob 17 lut 2024, 22:24 przez janusz59, łącznie zmieniany 2 razy.
Majdan to tyle co plac, dziedziniec. W tym wypadku pewnie częśc wsi.
Zofia
Zofia