Witam,
Chciałbym nawiązać kontakt z osobami mającymi jakieś powiązania z niewielką wsią Klizin (parafia Kodrąb, powiat Radomszczański, województwo Łódzkie). Otóż posiadam grupową fotografię szkolną ze - wszystko na to wskazuje - szkoły elementarnej, która kiedyś tam funkcjonowała (wygląda na to, że przez krótki czas). Zdjęcie zostało wykonane w pierwszej połowie lat 20 XX wieku, najpewniej ok. 1920 - 1921. Oprócz uczniów znajduje się na nim też nauczyciel, pan Tomasz Soboń.
Jeśli ktoś ma punkt zaczepienia (ma/miał rodzinę w tamtych stronach) i ma przypuszczenie że ktoś z rodziny mógł tam chodzić do szkoły - serdeczna prośba o kontrakt, mogę udostępnić zdjęcie - może kogoś uda się rozpoznać. Do tej pory jedyną dla mnie znaną osobą jest mój Dziadek.
Jeśli ktoś posiada podobne zdjęcia (szkolne z Klizina lub w ogóle z Klizina z okresu międzywojennego), to także serdecznie proszę o kontakt. Mój egzemplarz jest dość mocno podniszczony, być może u kogoś zachowało się ono w lepszym stanie albo z opisami z tamtego czasu.
Przykładowe nazwiska z tamtego obszaru: Ociepski, Cecota, Soboń.
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Szkoła podstawowa Klizin parafia Kodrąb zdjęcie klasowe 1920
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Witaj Markusie. Mieszkałem w Kodrębie, a obecnie w Radomsku. Interesuję się historią Kodręba i okolic. Jak masz możliwość to "zajrzy" na fejsa to może tam nawiążemy kontakt. Z Klizina pochodził Tomasz Soboń, przyszły nauczyciel oraz Walery Soboń syn Stanisława, żołnierz kampanii wrześniowej.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej 55
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej 55
Cześć Andrzeju - wysłałem wiadomość. Nie wiem czemu, ale nie dotarło chyba do mnie powiadomienie o odpowiedzi w temacie...
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.