Paszkiewiczowie z Dzisny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Klim_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz

Paszkiewiczowie z Dzisny

Post autor: Klim_Jerzy »

Poszukuję przodków Paszkiewiczów.

Mój pradziadek Stanisław Paszkiewicz urodził się w powiecie miorskim około 1875 roku. Przeniósł się do Petersburga, następnie do Moskwy, a po I wojnie światowej wrócił na Litwę. Jego ojciec Antoni pochodził z sąsiedniego powiatu dziśnieńskiego.

Ojciec Antoniego, Piotr, ożenił się z Joanną Jeziorowską (po ros. Izarowska), córką Mikołaja.
Wszyscy oni, aż do powstania 1863 r., zaliczani byli do szlachty w księgach kościelnych.

Moje pytanie dotyczy Piotra, który nie jest wymieniony w żadnych metrykach kościelnych z Miorów czy Dzisny. Podejrzewam, że musiał się tu przenieść z innych części Litwy lub Białorusi.

Czy ktoś natknął się na te imiona podczas wyszukiwania przodków?
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Re: Paszkiewiczowie z Dzisny

Post autor: Wladzislaw »

Klim_Jerzy pisze:Poszukuję przodków Paszkiewiczów.
/.../
zaliczani byli do szlachty w księgach kościelnych.
/.../
Czy ktoś natknął się na te imiona podczas wyszukiwania przodków?
Najpierwsz ogladac spisy szlachty pow. Dzisienskiego za 1834 (oni w archiwach Minska i Wilni) i wczesniejsze (w Minsku). A pozniej spisy rewizyjne (Wilno, Minsk). Dalej - teki rodowe z Dworzanskich zebran.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”