Rejestracja nowożeńców w akcie ślubu.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Akt ślubu nr 9 z 1914 roku, parafia Szpetal Górny, pow. włocławski.
Na jego końcu podano zagadkowe miejsca rejestracji pana młodego i panny młodej.
Pierwszy raz spotykam takie informacje i nie wiem do czego one służą.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie czego mogą dotyczyć te miejsca.

📷poniżej pełna treść aktu:
Fabianki, nr 9.
Działo się w Szpetalu Górnym 15/28 czerwca 1914 roku, o godzinie 5 po południu.
Oświadczamy, że w obecności świadków Jana Białkowskiego 65 lat i Antoniego Wnukiewicza 42 lata, mających rolników z Fabianek, zawarto tego dnia religijny związek małżeński pomiędzy Józefem Bontkowskim, kawalerem 24 lata mającym, urodzonym we wsi Wichowo, parafia Chełmica a zamieszkałym w Fabiankach robotnikiem, synem Teodora i Julianny z d. Specjalska, małżonków Bontkowskich a Józefą Pieczkowską, panną 21 lat mającą urodzoną w Kamionie, parafia Duninowo* a zamieszkałą w Fabiankach przy rodzicach pracownikach, córką Jakuba i Ewy z d. Kwiatkowska, małżonków Pieczkowskich. Związek ten poprzedziły trzy ogłoszenia opublikowane w miejscowym parafialnym kościele a mianowicie 1/14, 8/21 i 15/27 czerwca bieżącego roku. Nowo zaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijna ceremonia ślubna została dokonana tego dnia przez Nas.
Akt ten nowo zaślubionym i świadkom niepiśmiennym przeczytano, przez Nas tylko podpisano. Miejsce rejestracji pana młodego Pikutkowo, miejsce rejestracji panny młodej Soczewka.
Administrator parafii Szpetal utrzymujący akta stanu cywilnego.
Ks. Charszewski, proboszcz parafii (1912-1932).

Dopisek: Urodzony zmarł 14 marca 1966 r. w Rutkowicach. Akt zgonu w USC Skrwilno za nr 9/1966 r. Szpetal G. 28.3.66 Kierownik USC.
* błąd w nazwie - powinno Duninów, aktualnie Nowy Duninów, parafia i gmina w pow. płockim, woj. mazowieckim.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Może chodzi o zapisy w Księgach Ludności Stałej? Warto poszukać, wydaje mi się, że zachowały się dla tego rejonu i są dostępne w metrykach.

Pozdrawiam
Ola W.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

do 1921 r Pikutkowo było gminą, trzeba dotrzeć do aktu chrztu z Chełmicy (indeks jest w genetece) nazwisko Bątkowski (najlepiej dawać linki a nie tylko tłumaczenie) no i zobaczyć, może w tym okresie 1890 r ksiądz nie pełnił funkcji urzędnika stanu cywilnego? i cywilne rejestracje były w urzędzie gminy?
wg Katalogu Zasobów Metrykalnych parafia w Soczewce była erygowana w 1921 nie wiem co było przed, może też gmina
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Re: Rejestracja nowożeńców w akcie ślubu.

sbasiacz pisze:do 1921 r Pikutkowo było gminą, trzeba dotrzeć do aktu chrztu z Chełmicy (indeks jest w genetece) nazwisko Bątkowski (najlepiej dawać linki a nie tylko tłumaczenie) no i zobaczyć, może w tym okresie 1890 r ksiądz nie pełnił funkcji urzędnika stanu cywilnego? i cywilne rejestracje były w urzędzie gminy?
wg Katalogu Zasobów Metrykalnych parafia w Soczewce była erygowana w 1921 nie wiem co było przed, może też gmina
Chyba dobry trop.
Dlatego zrobiłem wykaz wszystkich miejscowości obojga młodych na podstawie spisu z 1930 roku. Załączam go do wiadomości.

Obrazek

Jednak miejsca rejestracji są małymi wsiami, ani gminami ani parafiami.
Nie wiem dlaczego byli w nich zarejestrowani. :(
Pozdrawiam - Jan

janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Zarejestrowany=mający stałe miejsce zamieszkania. Miejsce zamieszkania to mógł być pobyt czasowy, a osoby te miały stałe zameldowanie w Pikutkowie i Soczewce.
Miejsce stałego zameldowania nie musi być wioską gminną . W małej wiosce też można było być zameldowanym.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Rozumiem, kiedyś miało to znaczenie.
Każdą zmianę pobytu na dłuższy czas trzeba było zgłosić w nowym miejscu.
Zapomniałem już o tym. Moja córka zmieniała swoje miejsce stałego pobytu dopiero po kilku latach.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Pozdrawiam - Jan

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Obowiązek meldunkowy nadal istnieje.
Zapisy w AM nie muszą dotyczyć księgi ludności stałej, o rejestracji w innej księdze niż stałej ludności może być mowa.
przynależność gminna to nie do końca meldunek stały, ale chyba najbardziej zbliżone do dzisiejszej kategorii..bliższej niż "meldunek stały" nie widzę; co nie oznacza, ze to 1:1
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”