Represjonowani - dokumenty w archiwach zagranicznych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Post autor: KJKZ »

Witam

Na stronie http://www.indeks.karta.org.pl/pl/wyszukiwanie.jsp (polecam wszystkim, którzy tu jeszcze nie byli :) ), znalazłem informacje o represjonowanym Dziadku.
Dowiedziałem się, że dokumentacje konwojowe oraz listy imienne są przechowywane w Rosyjskim Archiwum Wojskowym w Moskwie oraz Litewskim Archiwum Specjalnym w Wilnie.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie (i chciałby się nim podzielić) w temacie uzyskania kopii dokumentów z tych archiwów?

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Pewnie, że warto ten adres przypomnieć. Wszak każdy kiedyś zaczyna.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Dzięki za podbicie tematu do góry :D
Może temat nie zniknie z forum i ktoś udzieli odpowiedzi na moje pytania. :)
Nieśmiało na to liczę...

Serdecznie pozdrawiam
Krzysztof
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Witaj Krzysztofie
Jeśli masz cierpliwość i mocne nerwy, to możesz wysłać do archiwum w Moskwie list lub emaila na adres: rgvarchive@mtu-net.ru
List wyślij w załączniku, bo inaczej nie odczytają. Podaj dokładne dane dziadka i sygnatury teczek z "Karty". Po 2 miesiącach otrzymasz odpowiedź. Ale to nie znaczy że otrzymasz skany teczki osobowej. Musisz wysłać do nich notarialne potwierdzenie pokrewieństwa i zapłacić na wskazane przez nich konto 550 rubli. Możesz też przyśpieszyć uzyskanie kopii poprzez organizację Wojenne Memoriały" . Napisz do nich emaila na adres: stiks@mail.awm.ru z podaniem danych dziadka, oni za opłatą od 30 do 100 euro (w zależności od ilości skanów) prześlą Ci kopie po jakim czasie to nie wiem, bo czekam już czwarty miesiąc. Pisali mi że muszę poczekać, a ja już wiem co znaczy rosyjskie "poczekaj". Organizacja Wojenne Memoriały nie potrzebuje żadnych notarialnych zaświadczeń. Płacisz dopiero po uzyskaniu kopii na podane przez nich konto.
Życzę dużo cierpliwości.
Pozdrawiam
Ryszard
Ps. Możesz pisać po polsku, podaj mi emaila to prześlę Ci odpowiedzi jakie od nich dostałem, będziesz badziej zorientowany
Awatar użytkownika
KJKZ

Sympatyk

Witam

Dzięki serdeczne za wyczerpujące wskazówki. Sprawa nie jest prosta, ale widzę jakieś światełko na końcu tunelu...
Na priv wysłałem wiadomość.

Pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”