Daty w akcie stanu cywilnego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
liverpoolczyk02

[przenieś wątek, jeżeli nie trafiłem z kategorią]
Dzień dobry Kochani, czy jest na forum spec od prawa aktów stanu cywilnego? Otrzymałem z Urzędu odpis małżeństwa moich dziadków.
Sprawa dotyczy dat. Otóż na samej górze jest data sporządzenia aktu - X stycznia 1960. A niżej, w odpowiedniej rubryce, data małżeństwa - Y grudnia 1960.
Widziałem już kilka odpisów ślubnych i zawsze daty w zasadzie się pokrywały. O co tutaj chodzi?
W dzisiejszych przepisach jest, że „akt stanu cywilnego jest sporządzony z chwilą dokonania wpisu o urodzeniu, małżeństwie albo zgonie w rejestrze stanu cywilnego”.
Podejrzewam, że może chodzić tutaj albo o zapowiedź, albo o osobne śluby cywilne i kościelne. Ale przecież ślub wyznaniowy, czyli kościelny, jest ceremonią religijną, po której Proboszcz ma obowiązek przekazać dokumenty do USC.
Jakieś pomysły? Jeśli sam nie rozwiążę problemu, oczywiście zadzwonię do Urzędu i sam się zapytam.
Szymon
Dzień dobry Kochani, czy jest na forum spec od prawa aktów stanu cywilnego? Otrzymałem z Urzędu odpis małżeństwa moich dziadków.
Sprawa dotyczy dat. Otóż na samej górze jest data sporządzenia aktu - X stycznia 1960. A niżej, w odpowiedniej rubryce, data małżeństwa - Y grudnia 1960.
Widziałem już kilka odpisów ślubnych i zawsze daty w zasadzie się pokrywały. O co tutaj chodzi?
W dzisiejszych przepisach jest, że „akt stanu cywilnego jest sporządzony z chwilą dokonania wpisu o urodzeniu, małżeństwie albo zgonie w rejestrze stanu cywilnego”.
Podejrzewam, że może chodzić tutaj albo o zapowiedź, albo o osobne śluby cywilne i kościelne. Ale przecież ślub wyznaniowy, czyli kościelny, jest ceremonią religijną, po której Proboszcz ma obowiązek przekazać dokumenty do USC.
Jakieś pomysły? Jeśli sam nie rozwiążę problemu, oczywiście zadzwonię do Urzędu i sam się zapytam.
Szymon
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie ma kategorii ślub cywilno-religijny w 1960 w PRL
linkuj kopie
linkuj kopie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Re: Daty w akcie stanu cywilnego
Sporządzenie aktu nastąpiło przed zawarciem małżeństwa? Może miało być odwrotnie.liverpoolczyk02 pisze:Sprawa dotyczy dat. Otóż na samej górze jest data sporządzenia aktu - X stycznia 1960. A niżej, w odpowiedniej rubryce, data małżeństwa - Y grudnia 1960.
A są podpisy osób zawierających małżeństwo?
Łukasz
-
liverpoolczyk02

"Osoby wymienione w punkcie 1 złożyły zgodne oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński"Lakiluk pisze:Sporządzenie aktu nastąpiło przed zawarciem małżeństwa? Może miało być odwrotnie.liverpoolczyk02 pisze:Sprawa dotyczy dat. Otóż na samej górze jest data sporządzenia aktu - X stycznia 1960. A niżej, w odpowiedniej rubryce, data małżeństwa - Y grudnia 1960.
A są podpisy osób zawierających małżeństwo?
"Odpis jest zgodny z treścią aktu małżeństwa"
Na samej górze jest jeszcze oznaczenie aktu, w środku którego jest 1960, także niewiele pomoże.
Nie wiem o jakiej kopii pisze Włodzimierz, to jest odpis zupełny, oprócz danych świadków nic odkrywczego tu nie ma.
Niech zgadnę. Rozwiązanie jest wręcz nader prozaiczne.
Po prostu błąd pisarski.
Ślub koniec grudnia, ale 1959, a akt sprorządzony początek stycznia 1960.
Przy odpisie urzędnik USC się zagapił, bo z regułu jest to ten sam rok.
Telefon do USC wszystko wyjaśni, i USC ma obowiązek sprostować, tzn. wystawić nowy odpis.
Pozdrawiam
Zenon
Po prostu błąd pisarski.
Ślub koniec grudnia, ale 1959, a akt sprorządzony początek stycznia 1960.
Przy odpisie urzędnik USC się zagapił, bo z regułu jest to ten sam rok.
Telefon do USC wszystko wyjaśni, i USC ma obowiązek sprostować, tzn. wystawić nowy odpis.
Pozdrawiam
Zenon
-
liverpoolczyk02

Sprawa wyjaśniona.
Otóż od samego początku została naniesiona błędna data! Urząd przy wydawaniu odpisu się nie pomylił, tylko powielił daty. Dostałem nowy odpis, na którym wciąż widnieje data błędna, jednak w punkcie 11, gdzie są wzmianki dodatkowe, zostało napisane: "kierownik USC na podstawie dokumentów z akt zbiorowych sprostował niniejszy akt, zmieniona wartość - data małżeństwa - 11 stycznia 1960"
Otóż od samego początku została naniesiona błędna data! Urząd przy wydawaniu odpisu się nie pomylił, tylko powielił daty. Dostałem nowy odpis, na którym wciąż widnieje data błędna, jednak w punkcie 11, gdzie są wzmianki dodatkowe, zostało napisane: "kierownik USC na podstawie dokumentów z akt zbiorowych sprostował niniejszy akt, zmieniona wartość - data małżeństwa - 11 stycznia 1960"