T:"wronowski a może wrona, wroński czy woronowicz"
Utknęłam na dobre i nie umiem się posunąć dalej do tyłu.
Mój pra Michał Wronowski w dniu 4.02.1830 zawarł ślub z Marianną Pikacz w kościele św. Krzyża w Warszawie. Z aktu ślubu wynika, że urodził się 26 lat wcześniej we wsi Barcze położonej w guberni wileńskiej z nieżyjących Łukasza i Zyny Wronowskich. Te dane ustalono na podstawie Aktu Znania wydanego Sądzie Pokoju w Wydziale Trzecim w dniu 24.01.1830 roku. Proboszcz Parafii Służewieckiej (w dokumencie dot. zapowiedzi) uściśla miejsce urodzenia jako wieś Barcza w Litwie w guberni wileńskiej powiecie kobryńskim. Takiej wsi w ty rejonie nie odnalazłam, jest tylko Batcza. Nie umiem więc stwierdzić gdzie faktycznie urodził się mój przodek.
Sprawę komplikuje fakt, że Jan Ursyn Niemcewicz, u którego był zatrudniony w majątku Ursynów jako stangret Michał Wronowski określa go jako Michałka z Czernawczyc lub Skoków . Co do Skoków to mogę przyjąć, że Michał pracował tam przed przyjazdem do Ursynowa w majątku rodziny Niemcewiczów w Skokach i stąd trafił do Ursynowa.
Na dodatek w kolejnych aktach metrykalnych (akta urodzenia dzieci) nazwisko Michała jest zapisywane jako Wrona, Wronowski, Woronowicz, Wroński a na koniec w akcie zgonu Woronow.
Liczę, że bardziej doświadczeni ode mnie koledzy poradzą mi co powinnam zrobić dalej, żeby odtworzyć starsze dzieje rodziny.
Wronowski a może Wrona, Wroński czy Woronowicz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wierchowicz_Malgorzata

wronowski a może wrona, wroński czy woronowicz
Co do oboczności nazwiska , to było wtedy normalne zjawisko. Rdzeń się zgadza, to najważniejsze.
Ale powiat kobryński nie był w guberni wileńskiej. Coś jest pomylone.
W powiecie kobryńskim jest Batcza , a gubernie może się komuś pomyliły(wileńska z grodzieńską) . Najpierw bym szukał koło Kobrynia.
Na przedwojennej mapie jest wieś Batcze na zachód od Kobrynia , a sąsiednią wsią zaraz na południe od Batczy są Czerwaczyce (nad rzeką Muchawcem )
Natomiast koło Skoków (trochę na północ ) są Czernawczyce(przy szosie z Brześcia do Kamieńca).
Pozdrawiam
Janusz
W powiecie kobryńskim jest Batcza , a gubernie może się komuś pomyliły(wileńska z grodzieńską) . Najpierw bym szukał koło Kobrynia.
Na przedwojennej mapie jest wieś Batcze na zachód od Kobrynia , a sąsiednią wsią zaraz na południe od Batczy są Czerwaczyce (nad rzeką Muchawcem )
Natomiast koło Skoków (trochę na północ ) są Czernawczyce(przy szosie z Brześcia do Kamieńca).
Pozdrawiam
Janusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
wronowski a może wrona, wroński czy woronowicz
Aktu znania chyba nie ma. Zostaje jedno nazwisko z obocznościami na wybór z typowanych miejsc, a potem - imiona rodziców.
Nikt z rodzeństwa w ursynowskich się nie przewija chyba:(
Nikt z rodzeństwa w ursynowskich się nie przewija chyba:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Wierchowicz_Malgorzata

Re: wronowski a może wrona, wroński czy woronowicz
[quote="Sroczyński_Włodzimierz"]Aktu znania chyba nie ma. Zostaje jedno nazwisko z obocznościami na wybór z typowanych miejsc, a potem - imiona rodziców.
Nikt z rodzeństwa w ursynowskich się nie przewija chyba:([/quote
Aktu znania nie znalazłam.
Michał Wronowski w aktach urodzenia dzieci od 1832 roku określany jest jako szynkarz z Wolicy, Szop i Moczydła (czyli chyba w kluczu wilanowskim) a potem od 1846 roku - szynkarz ze Zbytek i Zastowa - czyli jakby w kluczu zastowskim. Nie wiem gdzie mogę szukać więcej informacji na ten temat. Nic nie wiem na temat jego rodzeństwa ani rodziców.
Pozdrawiam
Małgorzata
Nikt z rodzeństwa w ursynowskich się nie przewija chyba:([/quote
Aktu znania nie znalazłam.
Michał Wronowski w aktach urodzenia dzieci od 1832 roku określany jest jako szynkarz z Wolicy, Szop i Moczydła (czyli chyba w kluczu wilanowskim) a potem od 1846 roku - szynkarz ze Zbytek i Zastowa - czyli jakby w kluczu zastowskim. Nie wiem gdzie mogę szukać więcej informacji na ten temat. Nic nie wiem na temat jego rodzeństwa ani rodziców.
Pozdrawiam
Małgorzata
-
Wierchowicz_Malgorzata

Re: wronowski a może wrona, wroński czy woronowicz
Sprawdziłam w Pamiętniku Niemcewicza było napisane Michał z Czerwarzyc czyli chodziło pewno o te koło Batczy. Możliwe więc, że w aktach jest błąd i chodzi o Batczę a nie o Barczę. W ręcznych zapisach w księgach metrykalnych jest niestety dużo błędów.janusz59 pisze:Co do oboczności nazwiska , to było wtedy normalne zjawisko. Rdzeń się zgadza, to najważniejsze.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam \Małgortzata