Z polskiego na ...polski.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

tutmiak

Sympatyk

Z polskiego na ...polski.

Post autor: tutmiak »

Witam,
uprzejmie proszę o przetłumaczenie na współczesny język polski poniżej zamieszczonej części ogłoszenia, a szczególnie podanych skrótów:

Sąd powiatowy mej. deleg.
Kołomyja 5 grudnia 1888.
...przymusowa publiczna sprzedaż realności wyk. hip. l. 464
gminy Dabesławce objętej masy spadkowej po Marii Kurskiej własnej......

Z góry dziękuję,
Maryla Tutmiak
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór,

W mojej ocenie będzie to wykaz hipoteczny liczba 464.

Pozdrawiam,
Artur
tutmiak

Sympatyk

Post autor: tutmiak »

Dziękuję Arturro,

Ciągnąc ten wątek - jak myślisz, czy liczba 464 wykazu hipotecznego jest tożsama z numerem domu, czy też podlegają one odrębnej numeracji ?

Teraz przede mną kolejne wyzwanie a mianowicie znalezienie ksiąg wieczystych z Kołomyji z drugiej połowy XIXw w celu uzyskania więcej informacji o właścicielu tej posesji np. data i miejsce urodzenia. Gdzie szukać tych ksiąg, jeśli oczywiście się zachowały ?

Pozdrawiam,
Maryla T.
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Nie mam pojęcia - ja się orientuję jedynie w dokumentacjach kancelarii pruskich - gdzie to po prostu była by tzw. księga gruntowa, inaczej LWH, poprzednik księgi wieczystej. Ale jak było w tym przypadku? Nie chcę w błąd wprowadzać.

Sugeruję zmienić tytuł tego postu na trafniejszy - np. "Kołomyja - wykazy hipoteczne XIX wiek" - lub coś w tym stylu. Wówczas temat rzuci się w oczy osobom, które coś więcej mogą na ten temat wiedzieć. Obecny tytuł nic nie wnosi.

Powodzenia,
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”