Nazwisko: Otwinowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=8014&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Kazimierz Otwinowski zm. 1808, właściciel bądź dzierżawca Łęków Szlacheckich i Ogrodzonej
I żona - Antonina z Kraszkowskich
miał z nią dzieci:
Feliks
Jan
Rozalia - żona Józefa Zdrowskiego
Magdalena - żona Ignacego Paszewskiego.
II żona - Tekla z Paszewskich. Jako jej rodzice figurują Jan Godziemba Paszewski i Marianna Got/ł/kowska.
dzieci z tego małżeństwa:
Bibianna 1799
Ignacy 1800
Stanisław 1803
W okolicach Piotrkowa musieli też przynajmniej jakiś czas mieszkać dwaj krewni Kazimierza:
Kazimierz Jaxa Otwinowski
Franciszek Otwinowski
Może się przyda - tomek
miał z nią dzieci:
Feliks
Jan
II żona - Tekla z Paszewskich. Jako jej rodzice figurują Jan Godziemba Paszewski i Marianna Got/ł/kowska.
Bibianna 1799
Ignacy 1800
Stanisław 1803
W okolicach Piotrkowa musieli też przynajmniej jakiś czas mieszkać dwaj krewni Kazimierza:
Franciszek Otwinowski
Może się przyda - tomek
A te Łęki Szlacheckie i Ogrodzona to jakie rejony Polski jeśli można spytać ?
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
A te Łęki Szlacheckie i Ogrodzona, to okolice Przedborza. To tuż obok Rzejowic, o których kiedyś pisała Ci Ala. Ona tam znalazła Otwinowskich w połowie XIX wieku, a moi są trochę "wcześniejsi", ale to pewnie jedna rodzina.
tomek
tomek
Dziękuję bardzo mam nadzieje że będę mogła to wykorzystać 
I wracam do tematu moich Otwinowskich . Z przykrością stwierdzam że nic sie nie ruszyło. Choć....jest promyk nadziei.
Przy wielkiej pomocy Julii z forgenu odczytane zostały dane ze ślubu Ewy Ekielman - 1900 rok parafia Olkusz ( kto wie czy nie okaże się ona np. siostrą Marianny) gdzie rodzicami są Frydrych Ekielman( u Marianny w akcie zgonu Fryderyk Ekielman) oraz Marianna Gabeł ( u Marianny Anna Gabelbaum). Ewa wg aktu ślubu urodziła zis we wsi Złoczewy - takowej nie znalazłam, ale być może chodzi o Złoczew w woj. łódzkim ( to okaże się może po otrzymaniu aktu z AP)
Tamte strony ( okolice Łodzi i Warszawy )- jakby przez mglę pojawiają się w opowiadaniach rodzinnych - że gdzieś jakaś ciotka....ze pod Warszawa? - jednak bez żadnego dowodu. Ponoć w tamte strony wyjechała również córka Marianny - Julianna ale dotąd nie znalazłam żadnego śladu i tropu.
I wracam do tematu moich Otwinowskich . Z przykrością stwierdzam że nic sie nie ruszyło. Choć....jest promyk nadziei.
Przy wielkiej pomocy Julii z forgenu odczytane zostały dane ze ślubu Ewy Ekielman - 1900 rok parafia Olkusz ( kto wie czy nie okaże się ona np. siostrą Marianny) gdzie rodzicami są Frydrych Ekielman( u Marianny w akcie zgonu Fryderyk Ekielman) oraz Marianna Gabeł ( u Marianny Anna Gabelbaum). Ewa wg aktu ślubu urodziła zis we wsi Złoczewy - takowej nie znalazłam, ale być może chodzi o Złoczew w woj. łódzkim ( to okaże się może po otrzymaniu aktu z AP)
Tamte strony ( okolice Łodzi i Warszawy )- jakby przez mglę pojawiają się w opowiadaniach rodzinnych - że gdzieś jakaś ciotka....ze pod Warszawa? - jednak bez żadnego dowodu. Ponoć w tamte strony wyjechała również córka Marianny - Julianna ale dotąd nie znalazłam żadnego śladu i tropu.
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Na cmentarzu w Tarnowie pochowany jest Michał Otfinowski ur. 1847, zm. 1904, uczestnik Powstania styczniowego 1863 roku oraz Maria z Dobrzańskich Otfinowska ur. 1851, zm. 1923 r.
Z Tarnowa jest niedaleko do Kazimierzy Wielkiej.
Pisałam Ci kiedyś o Mariannie Perkowskiej zd. Otwinowska. W 1880 rodzi się jej córka i chrzczona jest w par. MB Loretańskiej na Pradze.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia
Z Tarnowa jest niedaleko do Kazimierzy Wielkiej.
Pisałam Ci kiedyś o Mariannie Perkowskiej zd. Otwinowska. W 1880 rodzi się jej córka i chrzczona jest w par. MB Loretańskiej na Pradze.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia
Re: Nazwisko: Otwinowski
zetka pisze: Witaj
.
Może trochę inna czasoprzestrzeń ale spotkałem wpis o Otfinowskich w parafii Kroczyce około roku 1750
Ta parafia jest dopisana jako ta w której szukam Otwinowskich - rozumiem że nie masz dostępu do późniejszych lat ?A czy jest szansa aby przy jakiejś okazji sprawdzić tych Otfinowskich z 1750 roku ?
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Witaj
------------------------------
www.allegata.pl
www.matricula.allegata.pl
--------------------------------
Szansa jest będę przeglądał księgi z lat 1800-1880 więc mogę zwrócić uwagę na Otfinowskich napisz na keret@allegata.pl jakieś szczegóły lub Twoje przypuszczenia a ja postaram się sprawdzić.zetka pisze:A czy jest szansa aby przy jakiejś okazji sprawdzić tych Otfinowskich z 1750 roku ?
------------------------------
www.allegata.pl
www.matricula.allegata.pl
--------------------------------
W Aktach Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Pilica 1808-1938 zdygitalizowanych i zamieszczonych na
http://www.sbc.org.pl/dlibra/
odnalazłam kolejne dziecko Andrzeja Otwinowskiego i Marianny Ekielman - Henryka, w którego akcie zgonu z marca 1887 roku znalazłam zapis że zmarły miał półtora roku. Od razu zaczęłam przeszukiwać metryki urodzeń z lat 1884-1887 i.....nic, nie ma takiego urodzenia.
No i co teraz ?
Dodam że później urodziły się w tej parafii inne dzieci tej pary
http://www.sbc.org.pl/dlibra/
odnalazłam kolejne dziecko Andrzeja Otwinowskiego i Marianny Ekielman - Henryka, w którego akcie zgonu z marca 1887 roku znalazłam zapis że zmarły miał półtora roku. Od razu zaczęłam przeszukiwać metryki urodzeń z lat 1884-1887 i.....nic, nie ma takiego urodzenia.
Dodam że później urodziły się w tej parafii inne dzieci tej pary
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Nie chcę zapeszać dopóki nie zbadam wszystkich dokumentów, ale chyba znalazłam Andrzeja!
Rok urodzenia zbliżony do tego, którego poszukuję bo szukałam w latach 1854-57 a ten jest z roku 1852. Ale jest jeszcze coś.
Jędrzej Otwinowski z 1852 roku urodzony jest z Błażeja Otwinowskiego i Heleny Imielskiej czyli rodziców również Walentego, którego znalazłam w parafii Pilica ( o tym ślubie z panną Tam pisałam wcześniej). Walenty urodził się w Czekaju parafia Tarnawa. Jędrzej zaś w Wojciechowie parafii Mstyczów to ok. 4 km od Czekaja i ok. 30 km od Pilicy. Poza tym czy to zbieg okoliczności że Walenty brał ślub w Pilicy a jego dzieci rodziły się w sąsiedniej wsi gdzie rodziły sie dzieci mojego prapradziadka ?
W związku z ostatnimi odnalezionymi tropami chwilowo zawężam swoje poszukiwania do rodziny Otwinowskich pochodzących od
Mateusza Otwinowski ( ok. 1754 - 1814) i Agaty Pawłuska
zamieszkałych w Białowieży w 1750 roku parafia Mstyczów.
Mateusz miał również pierwsza żonę Magdalenę Liszcz (Liść ) z nią dzieci do 1811 roku: Katarzyna, Bartłomiej,Małgorzata, Salomea.
syna Stanisława Otwinowskiego i Jadwigi Capiga -Błażeja Otwinowskiego i jego żony Heleny Imielska
Rok urodzenia zbliżony do tego, którego poszukuję bo szukałam w latach 1854-57 a ten jest z roku 1852. Ale jest jeszcze coś.
Jędrzej Otwinowski z 1852 roku urodzony jest z Błażeja Otwinowskiego i Heleny Imielskiej czyli rodziców również Walentego, którego znalazłam w parafii Pilica ( o tym ślubie z panną Tam pisałam wcześniej). Walenty urodził się w Czekaju parafia Tarnawa. Jędrzej zaś w Wojciechowie parafii Mstyczów to ok. 4 km od Czekaja i ok. 30 km od Pilicy. Poza tym czy to zbieg okoliczności że Walenty brał ślub w Pilicy a jego dzieci rodziły się w sąsiedniej wsi gdzie rodziły sie dzieci mojego prapradziadka ?
W związku z ostatnimi odnalezionymi tropami chwilowo zawężam swoje poszukiwania do rodziny Otwinowskich pochodzących od
Mateusza Otwinowski ( ok. 1754 - 1814) i Agaty Pawłuska
zamieszkałych w Białowieży w 1750 roku parafia Mstyczów.
Mateusz miał również pierwsza żonę Magdalenę Liszcz (Liść ) z nią dzieci do 1811 roku: Katarzyna, Bartłomiej,Małgorzata, Salomea.
syna Stanisława Otwinowskiego i Jadwigi Capiga -Błażeja Otwinowskiego i jego żony Heleny Imielska
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
WitamTomek1973 pisze:Kazimierz Otwinowski zm. 1808, właściciel bądź dzierżawca Łęków Szlacheckich i Ogrodzonej
miał z nią dzieci:
Feliks
Jan
Bibianna 1799
Ignacy 1800
Stanisław 1803
Franciszek Otwinowski
Może się przyda - tomek
Widze ze prawdopododobnie chodzi o moje drzewo bo sa piotrkow i franciszek i kazimierz czy ktos ma wiecej danych na ich temat.
Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat Otfinowskich/Otwinowskich , Nowaków, Toporków pochodzących z Przybysławic parafia Książ Wielki.
Mój dziadek Czesław Otfinowski ur. 20.02.1911r. w Przybysławicach z rodziców Andrzeja Otfinowskiego i Władysławy z.d. Toporek. Miał brata Daniela Otfinowskiego i siostrę Monikę Gurbiel (po mężu).
Żona dziadka (ślub wzięli w Książu Wielkim w 1940) czyli moja babcia Henryka Otfinowska zd. Nowak ur. w 1924r. z Jana Nowaka i Tekli zm. w 1962r. Rodzeństwo (niepewne dane) : Czesław + 2 siostry (niestety nic więcej nie wiem).
Moi Otfinowscy przybyli do Przybysławic prawdopodobnie z Tochołowa , Antolki (także parafia Książ W.)lub (ale tu chodzi chyba o Nowaków) ze Słomnik.
Przeglądałam już wielokrotnie akta z Książa W. lecz tam było bardzo dużo Otfinowskich a akta kończą się na 186-którymś i nie umiałam nikogo dopasować
.
Aby znaleźć akt np. urodzenia prababci czy pradziadka musiałabym mieć akta z lat ok. 1885- 1895. W zasobach pisze, że akta urodzeń są do 1912 a mikrofilmy do 1885 ale nie umiem tych mikrofilmów z lat 1880-1885 nigdzie znaleźć co byłoby mi bardzo pomocne w poszukiwaniach. Bardzo proszę o pomoc - w szczególności Zetkę - może natknęłaś się gdzieś w swoich poszukiwaniach na moich Otfinowskich, Toporków ? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Beata
Mój dziadek Czesław Otfinowski ur. 20.02.1911r. w Przybysławicach z rodziców Andrzeja Otfinowskiego i Władysławy z.d. Toporek. Miał brata Daniela Otfinowskiego i siostrę Monikę Gurbiel (po mężu).
Żona dziadka (ślub wzięli w Książu Wielkim w 1940) czyli moja babcia Henryka Otfinowska zd. Nowak ur. w 1924r. z Jana Nowaka i Tekli zm. w 1962r. Rodzeństwo (niepewne dane) : Czesław + 2 siostry (niestety nic więcej nie wiem).
Moi Otfinowscy przybyli do Przybysławic prawdopodobnie z Tochołowa , Antolki (także parafia Książ W.)lub (ale tu chodzi chyba o Nowaków) ze Słomnik.
Przeglądałam już wielokrotnie akta z Książa W. lecz tam było bardzo dużo Otfinowskich a akta kończą się na 186-którymś i nie umiałam nikogo dopasować
Aby znaleźć akt np. urodzenia prababci czy pradziadka musiałabym mieć akta z lat ok. 1885- 1895. W zasobach pisze, że akta urodzeń są do 1912 a mikrofilmy do 1885 ale nie umiem tych mikrofilmów z lat 1880-1885 nigdzie znaleźć co byłoby mi bardzo pomocne w poszukiwaniach. Bardzo proszę o pomoc - w szczególności Zetkę - może natknęłaś się gdzieś w swoich poszukiwaniach na moich Otfinowskich, Toporków ? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Beata
Teraz trafiłam w końcu do mojego watku...
Beato - czyli my już mamy jasność
?
To co ustaliłam o Jędrzeju Otwinowskim to już raczej się potwierdziło.
Andrzej jest synem:
Błażeja i Heleny z Imielskich
ten zaś synem Stanisława i Jadwigi Cupiga
ten zaś s. Mateusza i Agaty Pawłowskiej z Białowieży parafia Mstyczów
Beato - czyli my już mamy jasność
To co ustaliłam o Jędrzeju Otwinowskim to już raczej się potwierdziło.
Andrzej jest synem:
Błażeja i Heleny z Imielskich
ten zaś synem Stanisława i Jadwigi Cupiga
ten zaś s. Mateusza i Agaty Pawłowskiej z Białowieży parafia Mstyczów
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Witam Żanetko.
Tutaj będziemy kontynuować dalsze dochodzenia
Tutaj będziemy kontynuować dalsze dochodzenia
Pozdrawiam
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne
.
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne