Bronislawa Gorecka - 1879 - Stawiszyn

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

tisagorzynski

Bronislawa Gorecka - 1879 - Stawiszyn

Post autor: tisagorzynski »

Cześć.
Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi pomóc. Moją prababcię (Bronisława Górecką) odnalazłem w indeksie w Stawiszynie w województwie wielkopolskim.

Ma też kilkoro rodzeństwa, m.in. Józefat, Franciszek, Wincenty, Anna też są w indeksie, ale nie ma wzmianki o metrykach tych urodzeń w Archiwum Państwowym w Siedlcach, a ich rodzice nie są wymienieni. Później wyszła za mąż za Stanisław Wolny i w księgach parafialnych Zduńskiej Woli znalazłem metryki urodzenia trzech jej synów.

Potrzebuję pomocy w odnalezieniu tych akt w archiwach, żebym mógł potwierdzić urodzenia, zgony, małżeństwa i rodziców, ale nie znam języka polskiego.

Jeśli będziesz w stanie mi pomóc, będę bardzo wdzięczny.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Zacznij od podlinkowania kopii dokumentu, który identyfikujesz jako pewny tzn na pewno związany z zidentyfikowaną bez wątpliwości osobą.

Z opis z postu- za bardzo skaczesz, nie masz udokumentowanych powiązań.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Znalazłem akt chrztu Bronisławy Góreckiej nr 75/1879 parafia Stawiszyn . Urodzona 21.08.1879 w Stawiszynie . Ojciec Stanisław z zawodu bednarz.
Akt ślubu z 10 maja 1898 roku z parafii Stawiszyn (nr 18/1898) :
Kawaler Stanisław Wolny lat 25 urodzony Wrząca parafia Wojków , zamieszkały Zduńska Wola z zawodu stolarz, syn Józefa i Marianny z domu Klauz + panna Bronisława Górecka lat 19 urodzona w Stawiszynie , córka Stanisława i Marianny z domu Michalska

Oba akty znajdują się w Archiwum Państwowym w Kaliszu.
Łatwo można je znaleźć na stronie www.basia.famula.pl

Polecam stronę https://poznan-project-psnc.pl Tam są wszystkie śluby z lat 1800-1899 z Wielkopolski i pobliskich powiatów.

Pozdrawiam
Janusz

PS.Akty z lat 1808-1867 są w języku polskim, a od 1868 roku w języku rosyjskim
PS 2 .
Ślub Józef Wolny +Marianna Klauze - Chełmce (Kalisz) 9/1867
Ślub Filip Wolny + Marianna Bencka - Dobrzec 15/1817
Ślub Augustyn Klauze + Marianna Liseska - Dobrzyca 13/1844
Ślub Stanisław Górecki + Marianna Michalska - Stawiszyn 36/1865
Ślub Antoni Górecki + Balbina Jaśniewicz - Stawiszyn 6/1831
Ślub Kacper Michalski + Marianna Muller z domu Lebioda - Kościelec (Kalisz) 16/1844
Te śluby są z Poznan-Project
tisagorzynski

Post autor: tisagorzynski »

Dziękuję bardzo. Wykorzystam podane przez Ciebie informacje, aby dowiedzieć się więcej o mojej prababci. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”