Witam, poszukuję informacji o tym nazwisku,ponieważ zupełnie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Otrzymałem informacje o małżeństwie zawartym w Leżajsku między Janem Sulikowskim a Katarzyną Mustafą, na jakie pochodzenie może to nazwisko wskazywać?? Poza tym interesuja mnie jeszcze rodziny Węglarzy, Podgórskich,Brzezickich i Chojnackich z Leżajska
Pozdrawiam
Piotr
Nazwisko Mustafa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Pszonka_Piotr

Nazwisko Mustafa
W akcie małżeństwa powinny być dane Katarzyny i wtedy będzie można coś powiedzieć o pochodzeniu.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Nazwisko Mustafa
Z nazwiskiem Mustafa wyzwanie, ponieważ jest niezwykle rzadkie. W pracach polskiej etymologii i onomanstyki w "Słowniku Staropolskich Nazw Osobowych" Taszyckiego tom 3 K-M strona 585 nie występuje: https://rcin.org.pl/dlibra/doccontent?id=19847 - natomiast jest wymienione w "Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" Rymuta tom II L-Ż: https://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra ... ta-lang=pl - na stronie 127: Nazwisko Mustafa - pochodzi od imienia muzułmańskiego Mustafa, w gałęzi nazwisk też Mustaficz, Mustafin, Mustafowicz, Musztafa, Mustapicz.
Czy możemy coś powiedzieć o pochodzeniu nazwiska Mustafa? Kresy wschodnie? Nie wiadomo. Ale być może ksiądz proboszcz / wpisujący metrykę zauroczony był mitem i książkami o księciu Mustafie z XVI wieku, syna sułtana Sulejmana Wspaniałego, który to ojciec w odwiecznej walce ojciec-syn i syn-ojciec go zabił ( no może z tą odwieczną walką to lekka przesada, obecnie w zwyczajach jest łagodniej
Również Geneszukacz mówi o rzadkości: https://geneszukacz.genealodzy.pl/index ... =pol&op=se - a więc tylko kilka śladów: od 1641 r. Maciej Mustafa małżeństwo z Anną, Brody obw. lwowski, czy z mazowieckiego - Warszawa 1740 rok Michał Mustafa małżeństwo z Małgorzatą Kurowską, Warszawa św. Krzyż.
Tak więc nazwisko- perełka w genealogicznym drzewie.
Pozdrawiam
Tadeusz
Czy możemy coś powiedzieć o pochodzeniu nazwiska Mustafa? Kresy wschodnie? Nie wiadomo. Ale być może ksiądz proboszcz / wpisujący metrykę zauroczony był mitem i książkami o księciu Mustafie z XVI wieku, syna sułtana Sulejmana Wspaniałego, który to ojciec w odwiecznej walce ojciec-syn i syn-ojciec go zabił ( no może z tą odwieczną walką to lekka przesada, obecnie w zwyczajach jest łagodniej
Również Geneszukacz mówi o rzadkości: https://geneszukacz.genealodzy.pl/index ... =pol&op=se - a więc tylko kilka śladów: od 1641 r. Maciej Mustafa małżeństwo z Anną, Brody obw. lwowski, czy z mazowieckiego - Warszawa 1740 rok Michał Mustafa małżeństwo z Małgorzatą Kurowską, Warszawa św. Krzyż.
Tak więc nazwisko- perełka w genealogicznym drzewie.
Pozdrawiam
Tadeusz
Re: Nazwisko Mustafa
Mustafa imię muzułmańskie. W Polsce może wskazywać na pochodzenie tatarsko- tureckie choć nie wyłącznie, ale to najbardziej prawdopodobny wariant.Pszonka_Piotr pisze:Witam, poszukuję informacji o tym nazwisku,ponieważ zupełnie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Otrzymałem informacje o małżeństwie zawartym w Leżajsku między Janem Sulikowskim a Katarzyną Mustafą, na jakie pochodzenie może to nazwisko wskazywać?? Poza tym interesuja mnie jeszcze rodziny Węglarzy, Podgórskich,Brzezickich i Chojnackich z Leżajska
Pozdrawiam
Piotr
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Re: Nazwisko Mustafa
Witam poświątecznie,
Generalna uwaga a propos nazwisk, wiele z nich pochodziło od przydomków, nazwań, przezwisk, określeń osobowych - przodkowie czasem przy kolejnych zapisach kościelnych, czy sądowych (np. przy rejestrach podatkowych Podlasia, czy Mazowsza z XVII w., a nawet w wiekach dawniejszych) podawali nie nazwiska, ale zwyczajowe przezwiska), tak więc Mustafa mogło nie oznaczać nazwiska pochodzenia tatarsko-tureckiego, ale przezwisko przodka, który z wyglądu przypominał tatara, czy turka.
Generalna uwaga a propos nazwisk, wiele z nich pochodziło od przydomków, nazwań, przezwisk, określeń osobowych - przodkowie czasem przy kolejnych zapisach kościelnych, czy sądowych (np. przy rejestrach podatkowych Podlasia, czy Mazowsza z XVII w., a nawet w wiekach dawniejszych) podawali nie nazwiska, ale zwyczajowe przezwiska), tak więc Mustafa mogło nie oznaczać nazwiska pochodzenia tatarsko-tureckiego, ale przezwisko przodka, który z wyglądu przypominał tatara, czy turka.