Szmagier- Płock, Sierpc, Warszawa.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Szmagier- Płock, Sierpc, Warszawa.

Post autor: Adam.55 »

Cześć,
Od dawna buduje drzewo genealogiczne swojej rodziny. Tym razem zacząłem eksplorować gałąź moich krewnych o nazwisku Szmagier. Jest to rodzina wywodząca się z Izbicy Kujawskiej której pochodzenia nie jestem pewien. Byli to katolicy a raczej tak deklarowali choć nazwisko brzmi trochę jak przekręcone niemieckie Szmager choć może też pochodzić od słowa Smagać.
Głównym bohaterem będzie tu Józef Szmagier, urodzony w Izbicy Kujawskiej w roku 1819 jako syn Mateusza Szmagra i Marianny Twardowskiej(Mateusz był bratem mojego przodka Józefa). Józef zmarł w roku 1895. Jego żoną była Emilia z Czajczyńskich żyjąca w latach 1829-1904. Józef i Emilia żyli w Płocku i okolicach Sierpca ale pojawiali się też w Warszawie gdzie w roku zgubili paszport i 75 rubli 🙂
Sam Józef określany był mianem kupca, obywatela.
Dzieci Józefa i Emilii:
1.Julia Anastazja Szmagier, żona Ludomira Antoniego Nowierskiego. Ślub miał miejsce Brwilnie w 1866 roku.
Ich dzieci:
*Janina Nowierska z męża Pszczółkowska, ślub Bronisławem Kajetanem Pszczółkowskim w Warszawie w 1904 roku.
*Zdzisława Nowierska z męża Bajkowska,ślub z Antonim Bajkowskim w Brwilnie w roku 1896.
*Ludomir Rajmund Nowierski- Porucznik Lekarz Legionów Polskich,Major Lekarz rezerwy Wojska Polskiego,odznaczony Krzyżem Walecznych i pośmiertnie Krzyżem Niepodległości. Mąż Stanisławy Altdorfer, ślub w Warszawie w 1903 roku.(Rodzice podpułkownika Tadeusza Nowierskiego pilota Polskich Sił Powietrznych w Wielkiej Brytanii, uczestnika Kampanii Wrześniowej i bitwy o Anglię ,kawaler Krzyża Srebrnego Orderu Wojennego Virtuti Militari.)
*Wanda Nowierska z męża Uzarowicz. Przełożona szkoły gospodarczej w Mirosławicach. Ślub z Adwokatem Tomaszem Uzarowiczem w 1896r w Warszawie.
*Witold Apoloniusz Nowierski-13.XII.1909 -24.I.1986, Dziennikarz. Żona Irena Starorypińska.
Dzieci:
*Aleksander Eugeniusz Truszkowski- Ur.10 I 1899.Mgr farmacji, Wydział Farmacji, Uniwersytet Warszawski (1929) SPRPiech. (1932) Mianowany Podporucznik rezerwy ze starsz. 1 IX 1932 Przydzielony do kadry zapasowej 1 Szp. Okr. Właściciel apteki w Bodzanowie. Więzień obozu w Starobielsku. Rozstrzelany w Charkowie.
*Jarosław Michał Truszkowski. Ur.05.04.1901r w Kijowie. Zmarł 27.07.1974r w Wenezueli.

Helena Fillipina Szmagier. Ślub z Ignacym Dembińskim w Warszawie w roku 1904.
Zofia Jadwiga Szmagier. Ślub z Michałem Janem Zawadzkim w Warszawie w roku 1898.
Dzieci:
*Eugenia Władysława Szmagier. Ślub W Warszawie w roku 1925 z Doktorem Medycyny Maurycym Wacławem Walczakiem.
*Michał Aleksander Zawadzki. Ślub w Warszawie w roku 1921 z Zofią Jadwigą Zygdler.
3. Teodor Kazimierz Szmagier.ur.ok.1860- zmarł 5.05.1920 roku w Łodzi. Kupiec, Obywatel Ziemski. Na rok 1909 Właściciel dóbr Borkowo Kościelne, Wilczewo. Mąż Eufemii z Moczulskich. Ślub w roku 1888 w parafii Święcieniec.

Może są tu potomkowie tych osób? 🙂

Pozdrawiam serdecznie,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”