Bardzo prosze o pomoc w ustaleniu tozsamosci rodzicow Wojciecha Ślaskiego (ok. 1761 – 07.03.1811 Kamyk, Kłobuck), mojego 5x pradziadka.
Krotko o Wojciechu, byl on mezem Praksedy Zelislawskiej (U ok. 1783 – Z 31.01.1822 Niedośpielin), slub 14.09.1797 Grzymiszew. Wojciech i Prakseda mieli co najmniej dwoje dzieci, corke zmarla w dziecinstwie: Józefa Julianna Ślaska (U 1798, Obrzębin, Turek – Z 15.01.1803 Krzemienica) i syna: Teofil Napoleon Ignacy Ślaski (U 15.01.1807 Byki – Z 1890, Będzin), mojego 4x pradziadka.
Wracajac do rodzicow Wojciecha Slaskiego mam dwa wykluczajace sie tropy, nie wiem ktore zrodlo jest bardziej wiarygodne:
1) W książce Elżbiety Sęczys – Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861. Można tam znaleźć następującą informację o wnuku Wojciecha i Praksedy z Zelislawskich:
Włodzimierz Ślaski h. Grzymała - syn Napoleona Teofila Ignacego i Florentyny z Bukowskich; wnuk Wojciecha; prawnuk Andrzeja, praprawnuk Bonifacego, komornika ziemi nurskiej w roku 1785. legitymowany w 1854 r. (https://archiwalia.genealodzy.pl/skany/ ... 08%20S.JPG niestety link przestal mi dzialac).
2) Wedlug aktu zgonu Wojciecha Slaskiego z 1811 roku Par. Kłobuck – rodzicami Wojciecha byli Michał i Antonina Ślascy posesorzy wsi „Domaniow” powiat Łęczycki Częstochowa Roman Catholic Church Books, 1226-1950; https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... C362240301
Na podstawie zrodla (1) oraz aktow ksiag Nurskich Grodzkich odtworzylam linie Slaskich/Szlaskich herbu Grzymala wywodzaca sie od Bonifacego Slaskiego, komornika ziemskiego ziemi nurskiej, ktora osiedlila sie w okolicach Parafii Czyzew (np. z grodu Nurskiego akt w 1785 roku moca ktorego Bonifacy Komornik Ziemski Nurski dobra swoje Dmochy-Bombole Ozerki i Czyzewo i inne synowi swojemu Andrzejowi na wlasnosc odstapil). Wychodząc od tej informacji skupiłam sie na Slaskich/Szlaskich (Wojciechu, Andrzeju, Bonifacym i innych Slaskich) związanych z wsiami Dmochy Glinki, Dmochy Ozerki, Dmochy Bombole par. Czyżew. Odnalazlam Andrzeja Slaskiego (domniemanego ojca Wojciecha) - Andrzej Slaski/Szlaski (U 1762/128, Par. Czyzew Dmochy Ozerki. rodzice Bonifacy Slaski i Antonina Dauxe - Z 1825/55 Dmochy Ozerki, par. Czyżew, żona Joanna?) – sędzia ziemiański ziemi nurskiej, a nawet spis Jego domostwa http://dmochowscy.info/2017/08/regestr- ... 1791-roku/
Zgodnie ze zrodlem (2) rodzicami Wojciecha byli Michał i Antonina Ślascy. Michał i Antonina Śląscy wydają mi się bardziej prawdopodobni jako rodzice, gdyz wczesniej nie widzialam (przed odnalezieniem aku zgonu Wojciecha), że Wojciech Ślaski był o całe pokolenie starszy (20 lat) od Praksedy Zelislawskiej. Teraz wychodzi, że Wojciech Slaski i jego domniemany ojciec Andrzej Slaski byli rówieśnikami.
Niestety nie odnalazlam aktu urodzenia Wojciecha Slaskiego. Jezeli chodzi o akt slubu z Prakseda Zelislawska to posiadam jedynie dyspensę na ślub Wojciecha Ślawskiego i Praksedy Żelisławskiej odnaleziona w parafii Grzymiszew. Dyspensa jest od dwóch zapowiedzi. Na dyspensie jest informacja, że ślub zawarli w Grzymiszewie 14 września 1797 roku. Brak informacji o rodzicach. Nie odnalazlam tez jeszcze zadnej informacji o Michale i Antoninie Ślaskich.
Teraz pytanie, który dokument jest bardziej wiarygodny? Wylegitymowanie ze szlachectwa czy akt zgonu?
Czy ojcem Wojciecha był Michał Ślaski czy Andrzej Ślaski?
Dziekuje i pozdrawiam
Marta Miks
Rodzice Wojciecha Ślaskiego h. Grzymala (1783-1822)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Janiszewska_Janka

Może warto skontaktować się z posiadającym to konto na Geni i porównać zebrane dokumenty?
https://www.geni.com/people/GD-Andrzej- ... 0046491853
Z tego zestawienia wynika, że ojcem Wojciecha Ślaskiego był Andrzej Ślaski herbu Grzymała.
W tym drugim przypadku to zupełnie inni ludzie, Zacytuję: Michał i Antonina Śląscy ( nie Ślascy).
Trzeba szukać linii Ślaskich, a nie Śląskich.
Pozdrawiam
Janka
https://www.geni.com/people/GD-Andrzej- ... 0046491853
Z tego zestawienia wynika, że ojcem Wojciecha Ślaskiego był Andrzej Ślaski herbu Grzymała.
W tym drugim przypadku to zupełnie inni ludzie, Zacytuję: Michał i Antonina Śląscy ( nie Ślascy).
Trzeba szukać linii Ślaskich, a nie Śląskich.
Pozdrawiam
Janka
Witaj Janko,
Skontakowalam sie z wlascicielem konta na Geni, ale on tylko potwierdzil, ze skopiowal moje drzewo stworzone w oparciu o zrodlo numer (1).
Nie wydaje mi sie, ze chodzi o rozne osoby.
W zrodle (1) Włodzimierz Ślaski h. Grzymała - syn Napoleona Teofila Ignacego i Florentyny z Bukowskich; wnuk Wojciecha - jak wspomnialam Teofil Napoleon Ignacy Ślaski byl synem Wojciech Slaskiego i Praksedy Zelislawskiej. Co prawda niestety nie zapisalam kopii tego dokumentu, sam link
W zrodle (2) zgonie Wojciecha, wspomniana jest wdowa - Prakseda Zelislawska. Co ciekawe zarowno w akcie zgonu Wojciecha Slaskiego z 1811 roku w Parafii Klobuck oraz w akcie zgonu Praksedy Zelislawskiej Slaskiej z 1822 roku w Niedośpielin jako pelnomocnik zmarlej/zmarlego widnieje jedna osoba - Bonawenura Waligorski.
Odnosnie do obocznosci nazwiska Slaski, to pozwole sobie zacytowac Pana Wojciecha z innego watku o Slaskich:
Skontakowalam sie z wlascicielem konta na Geni, ale on tylko potwierdzil, ze skopiowal moje drzewo stworzone w oparciu o zrodlo numer (1).
W zrodle (1) Włodzimierz Ślaski h. Grzymała - syn Napoleona Teofila Ignacego i Florentyny z Bukowskich; wnuk Wojciecha - jak wspomnialam Teofil Napoleon Ignacy Ślaski byl synem Wojciech Slaskiego i Praksedy Zelislawskiej. Co prawda niestety nie zapisalam kopii tego dokumentu, sam link
W zrodle (2) zgonie Wojciecha, wspomniana jest wdowa - Prakseda Zelislawska. Co ciekawe zarowno w akcie zgonu Wojciecha Slaskiego z 1811 roku w Parafii Klobuck oraz w akcie zgonu Praksedy Zelislawskiej Slaskiej z 1822 roku w Niedośpielin jako pelnomocnik zmarlej/zmarlego widnieje jedna osoba - Bonawenura Waligorski.
Odnosnie do obocznosci nazwiska Slaski, to pozwole sobie zacytowac Pana Wojciecha z innego watku o Slaskich:
w3w pisze:Dobry wieczór,
Może się przyda.
Z kwerend wiem, że osoby o nazwisku Slaski mogą występować w publikacjach i dokumentach też pod następującymi "nazwiskami": Slazki, Slawski, Slarski, Słaski, Sławski, Stawski, Szlaski, Szlawski, Szlawsky, Ślaski, Ślarski, Ślazki, Sląski, Śląski itp. i dopiero weryfikacja informacji pozwoliła ustalić, że w istocie chodziło o Slaskiego. Czasem wystarczyło dotrzeć do oryginału dokumentu czy cytowanej publikacji, gdzie nazwisko było podane poprawnie.
Ale takie "modyfikacje" to nie wszystkie możliwości piszących, bo np. Teodor Slaski, poseł na Sejm 1831, w jednej z książek Kraszewskiego występuje pod co najmniej 5 różnymi nazwiskami, w tym jako Ilacki. gdzie indziej jako Laski. Bywa że także Saski to - po sprawdzeniu - w istocie Slaski (w części zrozumiałe gdy pamięta się jak dawniej składano druki, zapewne wypadła jedna czcionka, której brak na próbnym wydruku nie rzucał się w oczy jako błąd).
A przed chwilą zobaczyłem że wspomniany w jednym z wcześniejszych postów Teofil Napoleon Ignacy Slaski, w bazie Minakowskiego występuje jako 3 osoby, a to jako:
Napoleon Teofil Slaski h. Slasa (ID: le.3394.2.3)
Teofil Napoleon Jgnacy Ślaski (ID: sw.878636)
i - taka forma jest dla mnie nowością - jako: Teofil Maski (ID: sw.689129).
Choć na usprawiedliwienie tego ostatniego dodam, że w treści aktu z 1839 r. istotnie nazwisko Slaski można odczytać jako Maski, ale jest tam podpis Teofila, gdzie widać jakie faktycznie miał nazwisko.
Jako ciekawostkę dodam że wspomniana Florentyna Bukowska była wnuczką Tekli Slaskiej z linii małopolskiej, której założyciel (Tomasz Slaski) z Mazowsza do Krakowa przybył na samym początku XVII w., ale widać że wówczas ludzie pamiętali o swoim pokrewieństwie, jako że potomek Tomasza (Rudolf mieszkający wówczas w Stępocicach koło Sancygniowa) występuje w 1839 r. w Olkuszu (60 km w linii prostej od Stępocic) jako świadek na ślubie Teofila Napoleona z tąż Florentyną Bukowską.
Napisałem PW (jeśli nie dotarł to proszę do mnie napisać)
Z pozdrowieniami
Wojciech
-
Janiszewska_Janka

Re: Rodzice Wojciecha Ślaskiego h. Grzymala (1783-1822)
Witaj Marto,mmiksz pisze:Witaj Janko,
w3w pisze:Dobry wieczór,
Może się przyda.
Z kwerend wiem, że osoby o nazwisku Slaski mogą występować w publikacjach i dokumentach też pod następującymi "nazwiskami": Slazki, Slawski, Slarski, Słaski, Sławski, Stawski, Szlaski, Szlawski, Szlawsky, Ślaski, Ślarski, Ślazki, Sląski, Śląski itp. i dopiero weryfikacja informacji pozwoliła ustalić, że w istocie chodziło o Slaskiego. Czasem wystarczyło dotrzeć do oryginału dokumentu czy cytowanej publikacji, gdzie nazwisko było podane poprawnie.
Ale takie "modyfikacje" to nie wszystkie możliwości piszących, bo np. Teodor Slaski, poseł na Sejm 1831, w jednej z książek Kraszewskiego występuje pod co najmniej 5 różnymi nazwiskami, w tym jako Ilacki. gdzie indziej jako Laski. Bywa że także Saski to - po sprawdzeniu - w istocie Slaski (w części zrozumiałe gdy pamięta się jak dawniej składano druki, zapewne wypadła jedna czcionka, której brak na próbnym wydruku nie rzucał się w oczy jako błąd).
A przed chwilą zobaczyłem że wspomniany w jednym z wcześniejszych postów Teofil Napoleon Ignacy Slaski, w bazie Minakowskiego występuje jako 3 osoby, a to jako:
Napoleon Teofil Slaski h. Slasa (ID: le.3394.2.3)
Teofil Napoleon Jgnacy Ślaski (ID: sw.878636)
i - taka forma jest dla mnie nowością - jako: Teofil Maski (ID: sw.689129).
Choć na usprawiedliwienie tego ostatniego dodam, że w treści aktu z 1839 r. istotnie nazwisko Slaski można odczytać jako Maski, ale jest tam podpis Teofila, gdzie widać jakie faktycznie miał nazwisko.
Jako ciekawostkę dodam że wspomniana Florentyna Bukowska była wnuczką Tekli Slaskiej z linii małopolskiej, której założyciel (Tomasz Slaski) z Mazowsza do Krakowa przybył na samym początku XVII w., ale widać że wówczas ludzie pamiętali o swoim pokrewieństwie, jako że potomek Tomasza (Rudolf mieszkający wówczas w Stępocicach koło Sancygniowa) występuje w 1839 r. w Olkuszu (60 km w linii prostej od Stępocic) jako świadek na ślubie Teofila Napoleona z tąż Florentyną Bukowską.
Napisałem PW (jeśli nie dotarł to proszę do mnie napisać)
Z pozdrowieniami
Wojciech
Na temat różnic w zapisach nazwiska wiemy dużo od dawna i nie dotyczy to tylko rodziny Ślaskich jednak wg mnie należy opierać swoje wywody rodzinne na dokumentach, a nie herbarzach lub innych informatorach.
Te wywody i zapisy mogą być pomocne w odszukaniu właściwych źródeł, ale nie mogą być opcją do wyboru między aktem wiążącym się czasowo i wywodem Twojej rodziny. Oczywiście nie ma mowy o wyborze opcji 1 lub 2, bo tak nie wolno dokumentować swojej rodziny.
Prowadząc badania nad pochodzeniem rodziny Jana Karskiego - legendarnego kuriera z czasów okupacji hitlerowskiej, natknęłam się na wiele nieścisłości w herbarzach ( np szlachty sieradzkiej) oraz bzdur zawartych w jego książkowej biografii ( np jedna z babek miała folwark blisko Szadku).
Jedynym rozsądnym wyjściem jest ponowne prześledzenie spokojne danych jakie już zebrałaś na podstawie dokumentów i ustalenie ram czasowych zdarzeń w tej rodzinie. Tylko Ty masz odpowiednie dokumenty i sama musisz odpowiedzieć sobie co jest wiarygodne, a co się wyklucza.
W zbiorze rodziny Ślaskich h Grzymała nie ma wymienionego Wojciecha i innych imion w tej rozpatrywanej przez Ciebie rodzinie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Slascy_he ... yma%C5%82a
Jednak wiemy, że nie tylko herbu Grzymała używali, ale także herbu Ślasa i jakaś część rodziny mogła nie być ujęta w herbarzach.
Mam nadzieję, że po ustawieniu chronologicznym danych z Twojej rodziny ustalisz w jakich ramach czasowych i miejscach żyli Twoi przodkowie i odszukasz odpowiednie dokumenty, bo XVIII i XIX wiek nie powinien być przeszkodą.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Janka
tego aktu zgonu w !822 r w Niedośpielinie nie ma w indeksach ?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
W parafii Grzymiszew nie ma aktu ślubu w 1797 r w indeksach parafii ???
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1797
Dokładnie przeczytałam akt ślubu w 1833 r w Dmeninie Teofila Napoleona Ignacego Slaskiego i tam wyraźnie zapisano, że pochodził ( nie urodził się)
ze wsi Ślężany w parafii Staromieście z rodziców Wojciecha i Praksedy z Zelisławskich, którzy już nie żyli. Teofil urodził się we wsi Byki w piotrkowskiej parafii, ale ród miał korzenie we wsi Ślężany i tam trzeba szukać narodzin Wojciecha, a nie na Podlasiu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%99zany
W SGKP jest pod punktem 2 http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/764
Nie wiem kiedy zmarła ta pierwsza żona Teofila Napoleona Ignacego Ślaskiego i kiedy poślubił Florentynę z Bukowskich , z którą miał podobno tego syna Włodzimierza Ślaskiego.
Wędrówki po łódzkim rodziny Wojciecha i Praksedy z Żelisławskich Slaskich wskazują na możliwość zatrudniania się w majątkach na tym terenie, ale śmierć w Kłobucku wskazuje, że pochodzili faktycznie z ziemi częstochowskiej i może w bazie CZTG znajdą się skany z parafii Staromieście.
Janka
-
Krzysztof29

Re: Rodzice Wojciecha Ślaskiego h. Grzymala (1783-1822)
Z księgami metrykalnymi parafii Staromieście sprawa ma się następująco:
W AP w Częstochowie znajdują się księgi ASC parafii Staromieście od roku 1869. Wcześniejsze nie zachowały się. Częściowo zeskanowane: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=66016
Na stronie Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej znajdują się indeksy z niektórych lat poczynając od roku 1869.
Jeżeli chodzi o starsze księgi z tej parafii to znajdują się one bezpośrednio w parafii. Niestety ksiądz nie zgadza się na jakiekolwiek ich udostępnienie. Według książki Zygmunta Zaborskiego w kościele parafialnym w Staromieściu powinny znajdować się księgi metrykalne sprzed 1869 r. W roku 1988 pokazano mu: 10 ksiąg z aktami urodzonych i ochrzczonych (1826 - 1851, 1862 - 1919, 1933 - 1945), 4 z aktami zaślubionych (1890 - 1925, 1946 - 1966), 3 z aktami zmarłych (1836 - 1848, 1914 - 1969). Razem 17 ksiąg (Zygmunt Zaborski, Z dziejów parafii Lelów i Staromieście, Częstochowa 1998, s. 287). Z powyższego wynika, że o ile nie odnalazły się gdzieś księgi metrykalne z innych lat, to w kręgu naszego zainteresowania byłyby księgi urodzonych i ochrzczonych z lat 1826 - 1851 i 1862 - 1868 oraz księgi zmarłych 1836 - 1848. Księgi zaślubionych są dopiero od 1890, co nie ma dla nas znaczenia, bo i tak są w Archiwum Państwowym w Częstochowie. Jak widać księgi z parafii Staromieście są bardzo przetrzebione, nawet z XX wieku. Jest wiele braków. Być może coś się jeszcze odnalazło od 1988 r., ale może być i tak że jest jeszcze mniej, bo w międzyczasie jakieś księgi zniknęły. W Archiwum Diecezji Kieleckiej pod które podlega Staromieście nie ma żadnych ksiąg metrykalnych z tej parafii. Czyli o udostępnienie ksiąg metrykalnych z parafii Staromieście można prosić tylko tamtejszego proboszcza. Ksiądz ten jednakże nie chce ich nikomu udostępniać, no chyba że coś się zmieniło.
W AP w Częstochowie znajdują się księgi ASC parafii Staromieście od roku 1869. Wcześniejsze nie zachowały się. Częściowo zeskanowane: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=66016
Na stronie Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej znajdują się indeksy z niektórych lat poczynając od roku 1869.
Jeżeli chodzi o starsze księgi z tej parafii to znajdują się one bezpośrednio w parafii. Niestety ksiądz nie zgadza się na jakiekolwiek ich udostępnienie. Według książki Zygmunta Zaborskiego w kościele parafialnym w Staromieściu powinny znajdować się księgi metrykalne sprzed 1869 r. W roku 1988 pokazano mu: 10 ksiąg z aktami urodzonych i ochrzczonych (1826 - 1851, 1862 - 1919, 1933 - 1945), 4 z aktami zaślubionych (1890 - 1925, 1946 - 1966), 3 z aktami zmarłych (1836 - 1848, 1914 - 1969). Razem 17 ksiąg (Zygmunt Zaborski, Z dziejów parafii Lelów i Staromieście, Częstochowa 1998, s. 287). Z powyższego wynika, że o ile nie odnalazły się gdzieś księgi metrykalne z innych lat, to w kręgu naszego zainteresowania byłyby księgi urodzonych i ochrzczonych z lat 1826 - 1851 i 1862 - 1868 oraz księgi zmarłych 1836 - 1848. Księgi zaślubionych są dopiero od 1890, co nie ma dla nas znaczenia, bo i tak są w Archiwum Państwowym w Częstochowie. Jak widać księgi z parafii Staromieście są bardzo przetrzebione, nawet z XX wieku. Jest wiele braków. Być może coś się jeszcze odnalazło od 1988 r., ale może być i tak że jest jeszcze mniej, bo w międzyczasie jakieś księgi zniknęły. W Archiwum Diecezji Kieleckiej pod które podlega Staromieście nie ma żadnych ksiąg metrykalnych z tej parafii. Czyli o udostępnienie ksiąg metrykalnych z parafii Staromieście można prosić tylko tamtejszego proboszcza. Ksiądz ten jednakże nie chce ich nikomu udostępniać, no chyba że coś się zmieniło.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy