Najstarsza fotografia przodka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rogowski_Oskar

Sympatyk

Post autor: Rogowski_Oskar »

Witam Państwa
Jak wiemy każda stara fotografia, która przetrwała z pokolenia na pokolenie i zachowała się do teraz jest dla każdego genealoga niezwykle cenna. Stąd takie pytanie. Z którego roku pochodzi najstarsze rodzinne zdjęcie w waszych zbiorach?
U mnie jest to fotografia prapradziadka z ok. 1920 roku
Być może ktoś z państwa miał więcej szczęścia i może się pochwalić starszą, Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ja mam kilka dagerotypów z mniej więcej 1850 roku, sądzę po wieku uwidocznionych na nim osób. Są na nich moi prapradziadkowie. I sporo zdjęć na "szkle" z lat 1860-80.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Żegota_Jan

Sympatyk
Adept

Post autor: Żegota_Jan »

Witam,
U mnie też raczej pierwsza połowa lat 20. lub odrobinę wcześniej (zdjęcie prapradziadka zmarłego w 1924 oraz zdjęcie praprababci urodzonej w 1901, a na zdjęciu mającej na oko troszkę mniej niż 20 lat). W przypadku chłopów nie należy liczyć na wiele więcej.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
Bartosz1516

Sympatyk

Post autor: Bartosz1516 »

Posiadam zdjęcie prapraprapradziadka, prapraprababci i praprapradziadka razem. Pewnie ok. 1907-1910
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Zdjęcie komunijne dziadka z 1907 r. Jest najciekawsze w moich zbiorach, choć mam i fotografię pradziadka. Dziadek podpisał imionami i nazwiskami wszystkich chłopaków wraz z nim widniejących w liczbie kilkunastu. Parafia WNMP w Ćmielowie.
pstrzel

Sympatyk
Adept

Post autor: pstrzel »

Witam,
Mam zdjęcie prapradziadka (ok. 1848-1932) i praprababci z Brzozowa (podkarpackie) z ok. 1912 roku. Zdjęcie to otrzymałem 3 lata temu od dalszej kuzynki z USA. Zapewne było zrobione do okazji emigracyjnego wyjazdu syna. Poprzednio najstarszym zdjęciem było zdjęcie dziadka stryjecznego z 1919 r. zrobionego w Kowlu.
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

1912 rok zbiorowe rodzinne
kazal

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kazal »

Tez 1912, brat babci (w mundurze).
Jerzy
piozbo

Sympatyk

Post autor: piozbo »

Dziadek ok.1919-21 w mundurze ułana.
Piotr
Poska38

Sympatyk

Post autor: Poska38 »

Dziadek w mundurze oficera Armii austriackiej 1912-1918 r.

Jan
Jan C.jr
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

1.Zdjęcie moich pradziadków , a dziadków ojczystych mojej mamy z lat +/-1895
2. Ślubne zdjęcie dziadków ojczystych z 1913, zrobione w Dworcu koło Nowogródka.
3.Ich późniejsze z 1917., zrobione w Dniepropietrowsku - na ozdobnej tekturce.
4.Zdjęcie mojej prababki macierzystej z trójką dzieci ( w tym moja babcia), zrobione prawdopodobnie w Gołyminie w 1912/3
5.Zdjęcie macierzystego dziadka z Legionów
6.Zdjęcie rodzinne drugiej matki , mojej mamy z 1915. zrobione w Hrubieszowie.

Pozdrawiam,
Julia
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie,

Nie ukrywam, że ten nowy wątek stał się dla mnie inspiracją do małej rewolucji na stronie Narodowa GA.PA, kompletnie zmieniłem dział 3. i poświęciłem go w całości tylko na rodzinne stare fotografie, bo nie może być tak, że one leżą gdzieś w albumie, one chcą żyć!

https://narodowa.pl/dzial/medale-monety/ (przepraszam, tytuł strony jest stary, na zmianę muszę mieć więcej czasu)

Umieściłem tam kilka pierwszych zgłoszonych wcześniej, ale jest ich mało, teraz widzę, że macie inne świetne, pokażcie je nam wszystkim! Są dwie drogi ich umieszczenia na stronie - albo sami to robicie poprzez "Dodaj Eksponat", lub po prostu prześlijcie je w mallu jako załącznik (najlepiej jpg) do mnie, a ja je umieszczę sam, adres: narodowa@narodowa.pl

I byłbym zapomniał, dobrze by było dodać do fotografii kilka zdań o jej rodzinnej historii, ale nie jest to wymagane - takie fotografie mówią za siebie same!

Pozdrawiam
Tadeusz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzień dobry,

Mam dużą kolekcję zdjęć rodzinnych z lat 1855-1910, ale najstarsze zdjęcie i jedno z pierwszych jakie istniały, jest z 1849 roku.
To portret mojego 3 x pradziadka w mundurze urzędnika. Był prawnikiem i w 1849 dostał pozwolenie na noszenie munduru. Zdjęcie zostało zrobione z tej okazji.

Serdeczności,
Bożenna
KuSto

Sympatyk
Adept

Post autor: KuSto »

U mnie najstarsza potwierdzona datą fotografia pochodzi z 1912 r.
Jest to zdjęcie rodzinne na którym widnieje moja prapraprababcia z praprababcią, prapradziadkiem, pradziadkiem i jego trzema braćmi, a także nieznana nam dziewczynka w stroju komunijnym?

Poza tym są jeszcze dwie z orientacyjną datą:

1. Zdjęcie grupowe z obozu jenieckiego (Ohrdruf?) z okresu I WŚ na którym jest mój prapradziadek
2. Zdjęcie siostry prababci z drugiej dekady XX wieku
Pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
Grunwald_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grunwald_Andrzej »

O ile się dobrze orientuję to najstarsze zdjecia jakie posiadam to 2 zdjecia wykonane z okazji chrztu Eugenii - córki chrzestnej mojej prababci. Wykonane w Warszawie w salonie Murillo (chociaż na kartoniku jest jeszcze wytłoczone Leszno nr 4 -filia? wzór?). Na jednym zdjeciu jest ona sama, a na drugim z chrzestnymi. Gienia nie żyla długo, pomiędzy 1906 a 1910 rokiem a na zdjęciu może mieć rok? a prababcia ok 24 lata.

http://nandi.pl/index.php?go=img&file=g ... j_rodzinne

http://nandi.pl/index.php?go=img&file=c ... j_rodzinne

Trochę nowsze to zdjęcie samej Prababci Karoliny. Nie jest datowane ale lata jej zycia to 1883-1923. (proszę samemu ocenić ile ma lat ale jest jeszcze młoda) Wykonane w Warszawie w salonie Wrzos na ulicy Żabiej.

http://nandi.pl/index.php?go=img&file=P ... j_rodzinne

edit:
Jednak znalazłem starsze :) Rok 1901 !

Bracia mojej prababci: Juliusz 1 rok + Edmund lat 7

http://nandi.pl/index.php?go=img&file=J ... j_rodzinne

edit2.
Zaczałem sprawdzać akt urodzenia Eugenii i tu natrafiłem na pewien szkopuł. Nie ma w nim słowa o mojej prababci!
W akcie zapisani świadkowie to Emma Enne i Krystian Durr (ojciec), a asystuje Jonatan Enne - 37lat więc na zdjęciu z Gienią są prawdopodobnie Ennowie! Mam teraz kolejną zagadkę do rozwiązania bo nic o nich nie wiem :)
Andrzej Grunwald

w obecnym obszarze zainteresowań: wsie Załuski/Zawady i nazwiska Grunwald/Dürr/Lange
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”