Nieprawdziwe informacje na akcie zgonu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kacper_Januszewski

Sympatyk

Nieprawdziwe informacje na akcie zgonu

Post autor: Kacper_Januszewski »

Dobry wieczór,

Proszę o pomoc, dostałem akt zgonu mojego przodka Franciszka Gołembiewskiego (Pisze nazwisko tak jak jest na metryce) z 1812 roku (par. Okuniew) i jest wpisane że jego rodzicami są Stanisław i Kunegunda z domu Leszczyńska, jednak w genetece nie znalazłem takich osób, śmierć zgłaszali ludzie którzy nie byli jego rodziną. urodził się prawdopodobnie około roku 1748.

Czy podane dane mogą być nieprawdziwe?

Franciszek był administratorem dworów, ożenił się z Agnieszką Godlewską lecz na akcie małżeństwa brak jest wpisanych rodziców.

Jednak dzisiaj odnalazłem zindeksowanych Jana Gołębiewskiego oraz Kunegunde z Łepkowskich ślub oraz dzieci posiadali w parafii Grabowo (Podlaskie), jednak nie odnalazłem tam żeby mieli dziecko o imieniu Franciszek.

Bardzo proszę o pomoc gdzie szukać, jak szukać oraz czy jestem na dobrym tropie w sprawie domniemanych rodziców.

PS. byli to ludzie z warstwy szlacheckiej.

Pozdrawiam, Januszewski Kacper.
Ostatnio zmieniony pn 29 kwie 2024, 20:45 przez Kacper_Januszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Za tytułowym twierdzeniem, że dane w AZ są nieprawdziwe stoi coś ponad "nie znalazłem chrztu, który byłby z nimi zgodny"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kacper_Januszewski

Sympatyk

Post autor: Kacper_Januszewski »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Za tytułowym twierdzeniem, że dane w AZ są nieprawdziwe stoi coś ponad "nie znalazłem chrztu, który byłby z nimi zgodny"?
Uzupełniłem pytanie, plus

Nie mogę odnaleźć aktu chrztu plus lata w których był urodzony Franciszek znalazłem osoby o podobnych danych co w AZ.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Moim zdaniem to za słabe argumenty na twierdzenie o informacjach z AZ, że są nieprawdziwe.
Może na początek szukaj w ślubie Franciszka, chrztach jego dzieci krewnych i ich powiązań.
I "krosowo" - w typowanych Gołembiewskich (na początek dzieciach Jana i Kunegundy) obecności Franciszka.
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Nieprawdziwe informacje na akcie zgonu

Post autor: W_Marcin »

Kacper_Januszewski pisze:Dobry wieczór,

Proszę o pomoc, dostałem akt zgonu mojego przodka Franciszka Gołembiewskiego (Pisze nazwisko tak jak jest na metryce) z 1812 roku (par. Okuniew) i jest wpisane że jego rodzicami są Stanisław i Kunegunda z domu Leszczyńska.
Gwoli ścisłości to w tym akcie zgonu ojcem jest nie Stanisław lecz Stefan.

https://zapodaj.net/plik-GvDyhVPp8z
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Kacper_Januszewski pisze:Dobry wieczór,

Proszę o pomoc, dostałem akt zgonu mojego przodka Franciszka Gołembiewskiego (Pisze nazwisko tak jak jest na metryce) z 1812 roku (par. Okuniew) i jest wpisane że jego rodzicami są Stanisław i Kunegunda z domu Leszczyńska, jednak w genetece nie znalazłem takich osób, śmierć zgłaszali ludzie którzy nie byli jego rodziną. urodził się prawdopodobnie około roku 1748.

Czy podane dane mogą być nieprawdziwe?

Franciszek był administratorem dworów, ożenił się z Agnieszką Godlewską lecz na akcie małżeństwa brak jest wpisanych rodziców.

Jednak dzisiaj odnalazłem zindeksowanych Jana Gołębiewskiego oraz Kunegunde z Łepkowskich ślub oraz dzieci posiadali w parafii Grabowo (Podlaskie), jednak nie odnalazłem tam żeby mieli dziecko o imieniu Franciszek.

Bardzo proszę o pomoc gdzie szukać, jak szukać oraz czy jestem na dobrym tropie w sprawie domniemanych rodziców.

PS. byli to ludzie z warstwy szlacheckiej.

Pozdrawiam, Januszewski Kacper.
Mogę podać dziesiątki jeśli nie setki przykładów aktów zgonu z różnych okresów (nawet z końca XX wieku) gdzie dane rodziców, wiek czy nazwisko panieńskie zmarłej kobiety były "wzięte z sufitu". Akty zgonu są obarczone błędami i trzeba je weryfikować w innych metrykaliach lub źródłach pozametryklanych o ile takie istnieją.
braszyns

Sympatyk

Post autor: braszyns »

Akt zgonu mojego przodka imiona rodziców Ignacy i Magdalena a w akcie ślubu Wincenty i Tekla , zatem jestem bardziej skłonny uwierzyć w akt ślubu ponieważ pamięć ludzka jest zawodna. Bogusław Raszyński
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

To nie oznacza nic ponad "jeśli okażą się nieprawdziwe, to nie będzie wyjątkowa sytuacja".
Na razie jest nadal "nie ma takiej pary w (przeszukanych) indeksach, stąd nie istnieli" (plus faktycznie źle odczytane imię)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”