Witam serdecznie,
Nazywam się Andrzej Wojciech Stępnikowski, pochodzę z Radomia. Czy ktoś może mi pomóc w okresleniu pochodzenia (źródłosłowu) mojego nazwiska "Stępnikowski"(pierwotny zapis na jaki się natknąłem w dokumentach z XVIII w. Stępnioski)?
Może coś na ten temat jest napisane np. w książce Kazimierza Rymuta? (nie mam do niej dostepu)
pozdrawiam serdecznie
Andrzej S.
nazwisko Stępnikowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Stępnikowski_Andrzej
- Ewa_Szczodruch

Witaj Andrzeju
Stępnikowski ( bez daty źródłowej ) - od staropolskiego stępa' urządzenie do tłuczenia, ubijania; pułapka ma niedźwiedzia'; tez od stępnik.
Nazwiska Stępnioskibrak ( mogło być zniekształcone ) ; jest Stępniowski- odmiejscowe - od nazwy miejscowej Stępień ( elbląskie, gmina Braniewo).
To tyle...
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Stępnikowski ( bez daty źródłowej ) - od staropolskiego stępa' urządzenie do tłuczenia, ubijania; pułapka ma niedźwiedzia'; tez od stępnik.
Nazwiska Stępnioskibrak ( mogło być zniekształcone ) ; jest Stępniowski- odmiejscowe - od nazwy miejscowej Stępień ( elbląskie, gmina Braniewo).
To tyle...
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Stępnikowski_Andrzej
- Ewa_Szczodruch

-
Stępnikowski_Andrzej