Sobieniowice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ozogpiotr

Sympatyk

Sobieniowice

Post autor: ozogpiotr »

T:SOBIENIOWICE

witam, SOBIENIOWICE czy komuś mówi coś ta nazwa? Tam urodziła się w 1881 Sabina Oszast z domu Pieńkowska. Moja krewna, może ktoś kojaży te nazwisko i datę.
marbl

Sympatyk

SOBIENIOWICE

Post autor: marbl »

może chodzi o Sobianowice miejscowość na pólnoc od Lublina
marek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Sobieniowice

Post autor: Łucja »

Na forum LTG ktoś ostatnio o to pytał:
http://forumgenealogiczne.pl/viewtopic.php?t=946

Łucja
ozogpiotr

Sympatyk

Re: Sobieniowice

T: SOBIENIOWICE
NIe to napewno Sobieniowice, prawdopodobnie ta miejscowość jest a raczej była na terenach dzisiejszej Białorusi lub Litwy. Z tego co wiem to jeden z moich przodków był starostą Wilna, Julian Pieńkowski zaginiony po wojnie bolszewickiej. To tylko przekazy jakie pamiętam z młodych lat.
ozogpiotr

Sympatyk

Witam, napewno SObieniowice Jedną z pamiątek rodzinnych jest zdjęcie mojej pra.... babki, coś w rodzaju nekrologu z datą urodzin 13.10.1881 w Sobieniowicach oraz śmierci 16.05.1946 w Krakowie.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Być może masz rację, ale zajmując się genealogią należy mieć oczy szeroko otwarte. Na LTG Ci odpowiedziałam podając linka z którego wynika, że ta miejscowość kiedyś nazywała się tak jak ta której szukasz. Inne dowody na to, że to jednak ta miejscowość, a przynajmniej należy brać to pod uwagę to fakt, że nazwisko Oszast w Polsce jest dzisiaj najliczniej spotykane właśnie w Lublinie (to z mapy nazwisk w Polsce informacja).
Należy wszystkie ewentualności brać pod uwagę, niczego nie wykluczać z góry.

Łucja
ozogpiotr

Sympatyk

Dzięki bardzo za tą podpowiedz , brałem kiedyś to pod uwagę ale teraz napewno zajme się tym wątkiem. Zmyliło mnie to że brat Sabiny, Julian był prawdopodobnie starostą WILNA. Kojarzyłem więc Sobieniowice z Litwą lub Białorusią.
ozogpiotr

Sympatyk

Pochodzenie

Witam, raczej napewno Sobieniowice na nekrologu mojej prababki jest data urodzenia 13.10.1881 i miesce urodzenia Sobieniowice. Sprawdzam też taką wersje jak Sobianowice ta nazwa też mogła się przekształcić z dawnej Sobieniowice. Pozdrawiam. Jeszcze jedno pytanko czy coś bliżej o tych czterech rodach mogę prosić może to jakiś trop.
Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Post autor: cyryll »

Witam!!!
Sprawdziłem miejscowoścSobianowice jest/ była położona w Lubelskim parafia Bystrzyca
Mariusz C.
Mariusz Cytacki
Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Post autor: cyryll »

Witam!!!
Sprawdziłem miejscowoścSobianowice jest/ była położona w Lubelskim parafia Bystrzyca
Mariusz C.
Mariusz Cytacki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”