Nazwisko: Hykiel

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=7588&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

21 I 1795
par. Wolbórz, ślub pomiędzy:
Hon. Franciscum Hikiel Juv. et Brygida Allingowa/?/ Virginem

Trop pewnie mylny, ale może się przyda.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Tomku
Dzieki za pamięć. Przodka w prostej linii znalazłem w 1778 Stramberku na Morawach ale tam było i jest ich dużo a odpryski mogły trafiac. Moj tez zjawił sie w Opatówku w ok 1850 a ur 1826 stramberk. Moze wojskowy austryjacki? Pisownia taka tez wystepowała.
Gdzie na to wpadłes i czy jestem w stanie cos więcej doczytac z aktu tego małzeństwa. Czy jest rzym kat czy ewang?
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Tomek1973

Sympatyk

To parafia katolicka. Przeglądałem śluby i natrafiłem na to nazwisko. Akt jest standardowy, krótki i bez żadnych dodatkowych informacji. Świadkami byli Piątkowski i Ząbkiewicz, mieszczanie wolborscy. Ślub został zawarty w samym mieście. Nie jestem specjalistą od tej parafii, ale nazwisko panny młodej brzmi chyba nieco z czeska...
Jeżeli natknę się na coś ciekawego, to dam oczywiście znać, ale nie prowadzę w tej parafii głębszych poszukiwań /jedna, konkretna osoba/.
Mikrofilm pochodzi z łódzkiego AP. Podam jeszcze numer karty, żeby nie było problemów z odszukaniem aktu i ewentualnym zamówieniem kopii.

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

Wolbórz 1795
Die 21 Jan Ego Josephus Paulicki etc: praemissis etc: benedixi Matrimonium inter Hon Franciscum Hikiel Juv: et Brigida Allingowa praesentibus testibus Fam Georgio Piątkowski et Nicolas Ząbkiewicz Oppidanis Volborien

Pominąłem abrewiaturę. Nazwisko Allingowa występuje w tej parafii.

pozdrawiam - tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”