Dzień dobry
Informacji o miejscach w których rozmieszczano dzieci i młodzież odzyskaną z Niemiec po zakończeniu II wojny światowej. Według informacji w mojej rodzinie wykorzystywano do tego sierocińce i domy przy klasztorne i zakonne Niektóre były w okolicach Warszawy i w Warszawie. Tam ustalano tożsamość na podstawie dokumentów i papierów sprowadzanych. Było to w czasie gdy część ulokowano na barkach i wywieziono do krajów Beneluxu , Tych co nie wyrazili zgody wywozu w tamtym kierunku lecz poprosili o powrót do Polski w nadziei że odnajdą bliskich. Gdzie mogą być przechowywane lisy imienne tych osób sporządzone na podstawie zeznań i posiadanych dokumentów. Większość to osoby wywiezione z Pruszkowa(część miała dokumenty na starsze roczniki aby uniknąć Oświęcimia i inne obozy zagłady) Często starsi więźniowe sporządzali pisemne listy nieznane prześladowcom podstawie informacji o od nowoprzybyłych .
pytam bo Archiwa USC( nie Archiwa typu akta dawne i AAN)utrudniają dostęp do dokumentów dostarczanych przez osoby po powrocie i zaczynające żyć . Po postu nie dają zgody na wgląd tych dokumentów bo 80 lat nie upłynęło od śmierci. Nie powiem co o tym myślę. Ale wnerwia mnie że mam utrudniony wgląd do tego co rodzicielka pisała . Pytałam wszystkie organizacje typu Pojednanie, IPN, Arlosen.W rodzinie nie mówiło się na ten temat bo lepiej aby potomstwo nie wiedziało dla bezpieczeństwa. Stornę ojca mam do roku 1410, teraz czas na mamę.
Tamara Muraszko
dopisek - rodzicielka wspominała że w umieszczono jej grupę u sióstr co nie wspominała pozytywnie bo całą czeradę zagoniono do prac w polu a to robili w Niemczech i dlatego część dała nogę.
Moderacja
Z regulaminu:
"Ważną sprawą jest właściwe zatytułowanie naszej wypowiedzi.
- Tytuł powinien być krótki (nie używamy pełnych zdań, lecz posługujemy się raczej hasłami).
- Tytuł wątku oraz każde zdanie należy rozpocząć z Dużej (Wielkiej) litery zgodnie z zasadami pisowni polskiej.
- Przykład dobrego tytułu to: "Wiśnicz, jaka to Parafia". Fatalne tytuły to np. "Pomocy!!!", "WAŻNEEE!", "PROBLEM...", "CO TO JEST?", "Ratunku". Tematy o takich tytułach mogą zostać zamknięte przez Moderatora do czasu podania właściwego tytułu lub zostaną zmoderowane."
Proszę zmienić tytuł wątku na nieco bardziej opisowy.
Pozdrawiam,
Irek - moderator
Poszukuję
Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Muraszko_Tamara

Przejdź do
- Genealogia
- ↳ General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )
- ↳ Indeksacja metryk - projekty PTG
- ↳ Genealogia kresowa
- ↳ Pochodzenie nazwiska
- ↳ Zasoby internetowe
- ↳ Posiadam listę, wykaz
- ↳ Genealogia w mediach
- ↳ Genealogia genetyczna
- ↳ Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń
- ↳ Szlachta, herbarze
- ↳ Książki, Biblioteki
- ↳ Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach
- ↳ Inicjatywy genealogiczne