Poszukiwania - Szydów, AP Kielce / Sosnowiec

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

G_Tomasz

Post autor: G_Tomasz »

Dzień dobry wszystkim,

poszukuję jakichkolwiek informacji dotyczących przodków ze wsi Wolica, par. Szydłów, AP Kielce.

Paweł Lesiak (ur. około 1862) w 1881 bierze ślub w Szydłowie z Jadwigą z Pasternaków (34/1881). Rodzice Pawła Lesiaka wg indeksu to Maciej i Łucja z Kuców.

W 1885 Jadwiga umiera (17/1885), a w 1887 rodzi się Franciszek Lesiak (17/1887), pierwsze z siedmiu dzieci Pawła z drugiego małżeństwa - z Katarzyną Cecot (ur. około 1866)

Nie znalazłem jednak niczego od Katarzyny. Podejrzewam, że Paweł i Katarzyna brali ślub w 1886 w Szydłowie. Podejrzewam - bo nie wiem, skąd była panna młoda. W Internecie nie umiem nigdzie znaleźć księgi z Szydłowa z 1886, aby to zweryfikować. Być może się nie zachowała.

Szukam rodziców Katarzyny, bądź rodzeństwo, po którym dało by się tych rodziców zidentyfikować oraz, możliwie, jakieś akty narodzenia Pawła i Katarzyny.

Wiem tylko, że na przełomie wieków rodzina wyjechała do Sosnowca, bo tam w 1903 i 1908 rodziły się dwie ostatnie córki Pawła i Katarzyny.

Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek informacje, które mogłyby mi pomóc?
Będę wdzięczny.

Z pozdrowieniami,
Tomasz
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Dobry wieczór

Paweł Lesiak urodził się w 1862 roku we wsi Wolica (par. Szydłów) a Katarzyna z Cecotów urodziła się we wsi Solec (też par. Szydłów). Jej rodzice to Mikołaj i Marianna. Takie informacje (i wiele więcej) dostępne są w Ksiegach ludności stałej (KLS) Sosnowca:

https://meldunkowe.genealodzy.pl/index. ... 385&zoom=1

Warto spojrzeć też na następny skan.

Pięknie pozdrawiam,
Renata
G_Tomasz

Post autor: G_Tomasz »

Dziękuję pięknie - tego właśnie szukałem ;)

Pozdrawiam serdecznie,
T
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”