Dzień dobry,
kończąc już tłumaczenie dokumentów dotyczących rodziny Simonich, które na ten moment posiadam, przesyłam jeszcze akt ślubu Carolusa Simoniego i Ernestyny z d. Witaschek. Jest to akt, o którym wspominał już pan Janusz59 przy tłumaczeniu innych metryk. Ja ten skan otrzymałem w zeszłym roku z Archiwum Państwowego w Poznaniu.
Z tego co wiem, to Carolus i Ernestyna mieli zarówno ślub katolicki jak i ślub w kościele ewangelickim - w metryce chrztu (ewangelickiej) ich syna czytamy że Carolus był ewangelikiem, a Ernestyna katoliczką. Załączony przeze mnie skan dotyczy ślubu katolickiego, gdyż Archiwum Państwowe nie odnalazło odpowiedniego zapisu w księgach protestanckich - ostatnio zwróciłem się w tej sprawie do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu. Licząc zatem, iż za kilka tygodni otrzymam informacje z ewangelickich ksiąg, teraz przesyłam, prosząc o odczytanie i przetłumaczenie, katolicki zapis o ślubie.
link (zapis nr 9): https://drive.google.com/file/d/1xqPkDw ... sp=sharing
Z góry serdecznie dziękuję
Paweł Rakus
Akt ślubu Simoni - Koźmin 1823
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Rakus_Paweł
Akt ślubu Simoni - Koźmin 1823
26 stycznia br. .....Generosum(=szlachcic) Karol Simoni kawaler l. 30 + Gener. (=szlachcianka) Ernestina Witaschek panna l.20 oboje z Koźmina. .......
Pozdrawiam
Janusz
PS Lepiej się postarać o mikrofilmy . Będzie szybciej .
Pozdrawiam
Janusz
PS Lepiej się postarać o mikrofilmy . Będzie szybciej .
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Błogosławił Jan Rybicki, wikariusz; świadkowie: urodzony Karol Kaulfus, dyrektor sądu kryminalnego, Augustyn Leffler, rajca miejski, Antoni Olszewski, wszyscy z Koźmina.
Ale to jest pewne, że dwa razy brali ślub, czy tylko jest to domniemanie (a jeśli tak, to na podstawie czego?).Rakus_Paweł pisze:Z tego co wiem, to Carolus i Ernestyna mieli zarówno ślub katolicki jak i ślub w kościele ewangelickim
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
-
Rakus_Paweł
Generalnie to informację o dwóch ślubach mam od bardzo dalekiego członka rodziny, który już kiedyś badał dzieje rodziny Simonich, lecz nie pokazał żadnych konkretnych dokumentów, w związku z czym ja sam postanowiłem odnaleźć jak najwięcej metryk, by potwierdzić jego opracowanie.
Ponadto wydaje mi się to dziwne iż skoro syn Carolusa i Eleonory czyli Teodor był ochrzczony w parafii ewangelickiej to dlaczego jego rodzice mieliby mieć jedynie ślub katolicki?
Proklamation - jak rozumiem chodzi o zapowiedź przedślubną?
Pozdrawiam
Paweł
Ponadto wydaje mi się to dziwne iż skoro syn Carolusa i Eleonory czyli Teodor był ochrzczony w parafii ewangelickiej to dlaczego jego rodzice mieliby mieć jedynie ślub katolicki?
Proklamation - jak rozumiem chodzi o zapowiedź przedślubną?
Pozdrawiam
Paweł
Ogólny zwyczaj w małżeństwach mieszanych wyznaniowo był taki , że chrzczono dzieci wg płci . Chłopców wg wyznania ojca , dziewczynki wg wyznania matki . Natomiast ślub przeważnie był i jest w parafii narzeczonej. Ale w związku z tym ,że na Genetece są zindeksowane chrzty wszystkich dzieci Karola i Ernestyny z parafii katolickiej (Teodora też), to trudno powiedzieć jak było w tym przypadku . Na familysearch znalazłem wpisy o tylko dwóch chrztach ewangelickich.
Oczywiście chrzest jest zawsze jeden. Natomiast mógł być odnotowany w obu , ponieważ sporządzano też duplikaty dla władz powiatowych.
Pozdrawiam
Janusz
Oczywiście chrzest jest zawsze jeden. Natomiast mógł być odnotowany w obu , ponieważ sporządzano też duplikaty dla władz powiatowych.
Pozdrawiam
Janusz