Kostkowski Jan, grafik - szukam ślady spuścizny po malarzu

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Kostkowski Jan, grafik - szukam ślady spuścizny po malarzu

Post autor: Kostkowski »

> Poszukuję osób, rodzin T: "Ślady spuścizny po malarzu, grafiku Janie Kostkowskim"

W tym roku przypada 100-lecie urodzin i 30-lecie śmierci artysty malarza i grafika Jana Kostkowskiego. Urodzony w 1924 w Ostrowcu (obecnie tenże Ostrowiec jest Ostrowcem Świętokrzyskim). Po studiach w Sopocie i Gdańsku mieszkał i tworzył w Szczecinie. Poszukuję śladów spuścizny po artyście. Zbieram katalogi, foldery, plakaty, zaproszenia z wystaw w których brał udział, książki w których wspomniano artystę i/lub jego prace, reprodukcje...
Będę wdzięczny za każdy szczegół. Najbardziej potrzebuję poszerzenia wiedzy o jego dziełach i miejscu ich przechowywania.
Jeśli ktoś ma lub wie gdzie jest obraz lub grafika Jana Kostkowskiego proszę o info o nazwie (tytule), roku powstania pracy,wielkości, technice i jeśli to możliwe także foto.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Zakładam, że masz, ale na wszelki wypadek
1. Odbudowa ziem odzyskanych, 1945-1955
Strona 5
Autorzy Kazimierz Piwarski, Stanisława Zajchowska · 1957
https://ibb.co/d7kWMXq

2. Exhibition of Polish Graphic Art - Strona 45, 1956
JAN KOSTKOWSKI Painter , inhabitant of Szczecin . Born in 1924 at Ostrowiec Świętokrzyski and educated at the Lyceum of Fine Arts , Gdynia , and the Sopot School of Fine Arts . Has exhibited in Poland . Peintre , Szczecin...

3. Szczecin na przestrzeni wieków
historia, kultura, sztuka, 1995 red. Edward Włodarczyk

Podgląd niektórych obrazów jest w archiwum Allegro
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Krystyna.waw pisze:Zakładam, że masz, ale na wszelki wypadek
1. Odbudowa ziem odzyskanych, 1945-1955
Strona 5
Autorzy Kazimierz Piwarski, Stanisława Zajchowska · 1957
https://ibb.co/d7kWMXq

2. Exhibition of Polish Graphic Art - Strona 45, 1956
JAN KOSTKOWSKI Painter , inhabitant of Szczecin . Born in 1924 at Ostrowiec Świętokrzyski and educated at the Lyceum of Fine Arts , Gdynia , and the Sopot School of Fine Arts . Has exhibited in Poland . Peintre , Szczecin...

3. Szczecin na przestrzeni wieków
historia, kultura, sztuka, 1995 red. Edward Włodarczyk

Podgląd niektórych obrazów jest w archiwum Allegro
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie mam żadnej z tych trzech pozycji.
Pozycja nr 2 wygląda na katalog wystawy. Wiem, że taka wystawa była w Berlinie i Lipsku ale nawet daty nie znam. O tej wystawie wspomniał artysta w Karcie Działalności Artystycznej w 1966; jest też wzmianka w książce: "Z galerii wspomnień"i Katalogu II Festiwalu Polskiego Malarstwa Współczesnego.
Bardzo proszę o wskazówkę/podpowiedź gdzie tego katalogu szukać?
Mam skan kilku kartek katalogu z podobnej wystawy w Roztocku z roku 1970.
W archiwum allegro widziałem 4 pozycje, przy czym jedna błędna, a o trzech grafikach (z zamkiem w poziome, z zamkiem w pionie i okrętem) wspomnę przy omawianiu dorobku.
Jeśli ktoś spotka jeszcze inne prace lub w innym miejscu proszę o informację.
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Dobry wieczór.

II Festiwal Polskiego Malarstwa Współczesnego. Katalog [praca zbiorowa ]

Pod tym linkiem możesz kupić wspomniany katalog – cena to 30 zł. https://sprzedajemy.pl/ii-festiwal-pols ... nr52143192

Roman.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

ROMAN_B pisze:Dobry wieczór.
II Festiwal Polskiego Malarstwa Współczesnego. Katalog [praca zbiorowa ]
Pod tym linkiem możesz kupić wspomniany katalog – cena to 30 zł. https://sprzedajemy.pl/ii-festiwal-pols ... nr52143192
Roman.
Bardzo dziękuję za cenną odpowiedź. Ten katalog kupiłem w antykwariacie, ale chętnie kupię drugie egzemplarze także tych, które już mam.

Dotychczas udało mi się zgromadzić:
2020 książka Obrazy Szczecina. Szczecin w Obrazach, stron 454.
2006 książka Z galerii wspomnień, stron 184.
1994 książka Życie kulturalne Szczecina w latach 1945-1980. Szkic historyczny, stron 184.
1993 książka Szczecińska Sztuka Współczesna 1945-1993, stron 156.
1983 książka Kształtowanie się środowisk artystycznych w Szczecinie (1945-1959), stron 188+7.
1975 książka Plastyka szczecińska w latach 1945-1975. stron 216.
1970 katalog Wystawa Szczecińskie Dzieło Plastyczne w XXV-lecie ZPAP i XX-lecie PSP, bez numerów stron.
1970 książka Nazywanie Ziemi. Ziemia szczecińska w poezji, stron 160.
1968 teka Kamień Pomorski Drzeworyty Jana Kostkowskiego, 12 reprodukcji.
1964 katalog XX-lecie PRL w Twórczości Plastycznej, bez numerów stron.
1964 katalog II Festiwal Polskiego Malarstwa Współczesnego, stron 50+50.
1962 katalog I Festiwal Polskiego Malarstwa Współczesnego. Krajowy Przegląd w Szczecinie, bez numerów stron.
1961 katalog Polskie dzieło plastyczne w XV-lecie PRL. III Ogólnopolska Wystawa Grafiki Artystycznej i Rysunku, bez numerów stron.
1960 folder Retrospektywna wystawa Jana Kostkowskiego malarstwa rysunku grafiki, stron 6.
1959 katalog Plastyka szczecińska 1945-1960, stron 162.
1959 katalog II Ogólnopolska Wystawa Grafiki Artystycznej i Rysunku, stron 62+60.
1955 katalog Ogólnopolska Wystawa Młodej Plastyki pod hasłem „Przeciw wojnie – przeciw faszyzmowi”, stron 50+48.
Kosciuk_Joanna

Sympatyk

Post autor: Kosciuk_Joanna »

W bibliotece cyfrowej Zachęty znajduje się taka pozycja:

https://zacheta.art.pl/public/upload/me ... d21beb.pdf

Jan Kostkowski jest w niej wspomniany jako uczestnik konkursu i wystawy (skan numer 7).

Poleciłabym też przeprowadzić kwerendę w Zachęcie i Muzeum Narodowym w Warszawie. Niestety pełne inwentarze nie są dostępne online, trzeba się kontaktować z poszczególnymi instytucjami, powołując się na temat prowadzonych badań. Muzeum Narodowe we Wrocławiu również ma duże zbiory współczesnych artystów polskich.

pzdr
Joanna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Kosciuk_Joanna pisze:W bibliotece cyfrowej Zachęty znajduje się taka pozycja:
https://zacheta.art.pl/public/upload/me ... d21beb.pdf
Jan Kostkowski jest w niej wspomniany jako uczestnik konkursu i wystawy (skan numer 7).
Poleciłabym też przeprowadzić kwerendę w Zachęcie i Muzeum Narodowym w Warszawie. Niestety pełne inwentarze nie są dostępne online, trzeba się kontaktować z poszczególnymi instytucjami, powołując się na temat prowadzonych badań. Muzeum Narodowe we Wrocławiu również ma duże zbiory współczesnych artystów polskich.
pzdr
Joanna
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. W Zachęcie z katalogów, których poszukuję zdygitalizowanych mieli tylko trzy, przy czym w jednym pominęli część stron. Pojechałem tam i cały dzień przeglądałem co mi przygotowali. Spodziewałem się że, gdzie jak gdzie, ale tam będzie najwięcej. Ostrzegali, że będzie niewiele i rzeczywiści były strzępy, choć wniosły co nieco do moich poszukiwań.
Muzeum Narodowe w Warszawie ma tylko jedną pracę Jana Kostkowskiego i bodajże dwa plakaty z jednej wystawy. Skanów nie chcą udostępniać, więc kiedyś pojadę sfotografować.
Z Muzeum Narodowego w Szczecinie i Książnicy Pomorskiej w Szczecinie mam najwięcej skanów prac Jana Kostkowskiego i katalogów z wystaw. Zdarza mi się znajdować co nieco w bibliotekach w różnych miastach, ale telefonicznie mało kto chce rozmawiać.
Wrocław to bardzo dobry kierunek, ale nic tam z moich zainteresowań nie znaleźli. Rozmawiałem ze wszystkimi Muzeami Narodowymi i będę starał się zaangażować zaprzyjaźnione Muzeum, by zwracało się do innych muzeów. Może wówczas staranniej podejmą temat.
Niemniej jednak na tym forum mam nadzieję spotkać spotkać informacje o spotkaniu jakichś prac Jana Kostkowskiego i miejscu gdzie.
Bardzo dziękuję za życzliwą odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”