Informacja na zdjęciu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Informacja na zdjęciu

Post autor: Sznober_Barbara »

Witam,

otrzymałam wczoraj zdjęcie, na odwrocie którego jest następujący zapis:

"Tożsamość Edwarda Ziarko, urodz. 1884, zam. w Warszawie w domu Nr 27..(nie wiem czy to pełna numeracja, bo zdjęcie wydaje się być trochę obcięte) przy ulicy Towarowej. Komis. P.P."'

Czy ten opis oznacza, że wujek miał do czynienia z policją?

Wiem, że był działaczem PPS. Wujek został aresztowany w 1941 r. w Horodence przez Rosjan i wszelki ślad po nim zaginął. Prawdopodobnie został zamordowany. Nie udało się jeszcze nam tego wyjaśnić.

Czy są księgi meldunkowe Warszawy z okresu międzywojennego?

Barbara
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Informacja na zdjęciu

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

księgi meldunkowe dotyczące Warszawy zachowały się od ok. 1928 roku i są archiwizowane w AP m.st. Warszawy.
Najpierw warto przejrzeć inwentarze i upewnić się, czy do konkretnej posesji zachowała się księga.

Co do adresu, prawdopodobnie jest to część numeru hipotecznego posesji - można ewentualnie sprawdzić dostępne w sieci księgi adresowe dla Warszawy z tego okresu i poszukać domu przy Towarowej z podobnie rozpoczynającym się numerem. Prawdopodobnie przy tej posesji znajdował się posterunek Policji Państwowej, ale to tylko hipoteza.

Warto załączać skany z napisem - a nuż coś jeszcze wypatrzymy :)

Pozdrawiam,

Aneta
LenkaW

Sympatyk

Informacja na zdjęciu

Post autor: LenkaW »

A co ze starszymi księgami? Wiem, że część bezpowrotnie zginęła, ale trochę się ich zachowało. Czy można ocenić jaki to mniej więcej procent? Zwracałam się o informacje z początku XXw., odpowiedziano mi, że z podanego przeze mnie domu nie mają ksiąg. Czyli z innych są? Dociekam dlatego, że nie wszystkie adresy mam pewne, musiałabym jeszcze nad tym popracować, a czy wtedy mogę mieć nadzieję, że coś się jeszcze zachowało.

pozdrawiam, Helena
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Z Warszawy zachowała się dosłownie garstka (mówimy o wcześniejszych księgach ludności stałej), a są to:

1. Okręg XI Mokotowski, nr domu 21/5579, ul. Piękna
2. Okręg I Zamkowy, nr domu 13/2646 (późn. 15), ul. Mariensztat
3. Okręg X Zamkowy, nr domu 412, ul. Królewska
4. Okręg I Zamkowy, nr domu 9/2645, ul. Mariensztat
5. Okręg I Zamkowy, nr domu 16/2729, ul. Browarna
6. Okręg III Zamkowy, nr domu 545, ul. Długa
7. Okręg XII Zamkowy, nr domu 12/614h, ul. Niecała
8. Okręg XV Praski, nr domu 25/17a, ul. Kamionkowska
9. ul. Franciszkańska
10. Okręg I/XI, nr domu 24/519, ul. Podwale

Pozdrawiam,

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chyba jeszcze coś..albo jest w drodze, albo już dotarło: kawałek Woli? Ursus? nie pamiętam
może jakby przetrzepać piwnice urzędów dzielnicowych to jeszcze coś..ale chyba nie ze starej Warszawy a bardziej okolic
o innych źródłach (rozumianych skąd mogłyby dotrzeć księgi)...jeśli są, to raczej nieosiągalne, więc tylko hipotetycznie: nie ma 100% pewności że nigdzie nie ma
ale Towarowa...mimo,że zwykle jestem optymistą, to raczej będzie tudno
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Aneto, Włodku,dziękuję Wam bardzo. To rzeczywiście garstka, trzeba się wyzbyć nadziei...
Zwracałam się do Archiwum z pytaniem o domy przy Brackiej, Nowogrodzkiej i Pięknej. Niczego się nie dowiedziałam, ale w odpowiedzi zabrakło tej informacji, którą podaje Aneta. Odpowiedź wyglądała tak, jakby księgi innych domów na tych ulicach były w zasobach, a jedynie - pechowo - nie zachowały się w zespole nr 622/I te moje. Przynajmniej ja tak sobie wytłumaczyłam sens tego pisma. Dla moich poszukiwań pomocą była Taryffa...z 1869/70 roku. Tu zdobyłam jeden adres, chociaż książka meldunkowa dałaby mi więcej wiadomości. Adresy z aktów metrykalnych nie zastąpią ksiąg meldunkowych i kolejnych Taryff, z końca XIX w., jeśli takowe są.
pozdrawiam, Helena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

taryfa to spis właścicieli *1
z tym większego problemu nie ma - w zdecydowanej większości przypadków
można jak się uprzesz z zachowaniem ciągłosci ustalić włascicieli od 2011 do ..prawie średniowiecza:) no troszku, ale niewiele przesadziłem *2

co innego mieszkańcy, ale tu też - ASC są jedynie bazą, punktem wyjścia do zoientowania się o kim informacji szukasz, a źródła (choć prawdą jest, że bardzo niepełne) to jednak jakieś są

*1 edit no niekoniecznie, może też być spis nieruchomości bez podanych właścicieli ale z innymi cechami (wycena etc), nie o mieszkańców idzie

*2 patrz aneks w "Trzynaście kamienic staromiejskich" Żaryn...chyba, że coś pomyliłem, ale raczej nie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sznober_Barbara »

Witam,

bardzo dziękuję za odpowiedź. Chciałabym zamieścić skany niektórych zdjęć, ale nie wiem jak to zrobić. Proszę o podpowiedź.

:)
Pozdrawiam. Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”