Mączeńscy - małopolscy organiści - szukam informacji

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Poszukuję wszelkich informacji o XIX-wiecznych (a może i wcześniej) organistach w Małopolsce (Zachodniej) z rodziny Mączeńskich/Mączyńskich. Można wręcz mówić o "klanie organistów" biorąc pod uwagę ich liczbę :). Część z nich pracowała jednocześnie jako nauczyciele w miejscowych szkołach.

Ci których znam:

Mateusz:
Witanowice 1810-13
Tłuczań 1813-40;
Stryszów 1840-1861

Jan: Rabka 1832-36

Ignacy: Witanowice 1834-41, być może później Marcyporęba

Wojciech: Krzeszów 1842-57

Wincenty: Tłuczań 1859-85

Kasper:
Spytkowice 1875-80
Wadowice 1880-1902

Poza Ignacym, którego na razie nie umiem umiejscowić na drzewie (poszukuję rodziców!), to wszystko moja rodzina (Mateusz-Wojciech-Kasper to przodkowie), niektóre lata podane orientacyjnie.

Czy może ktoś już prowadził podobne wyszukiwania? Może ktoś kojarzy to nazwisko? Może kogoś/ coś dodać do powyższego zestawienia?

Czy możecie wskazać inne źródła do poszukiwań, niż a) księgi metrykalne (indeksuję kolejne tamtejsze parafie w poszukiwaniu swoich śladów), szematyzmy (sprawdzone), google (jako-tako przeczesany).

Liczę na Waszą pomoc :)
Pozdrawiam
Joanna
Dzianott_Dominik

Sympatyk

Post autor: Dzianott_Dominik »

Dzień dobry,
Pani Joanno,
nazwisko kojarzę. Marianna Łucja Brygida Dzianotti wyszła za Wojciecha Anzelma Mączeńskigo/Mączyńskiego. Wojciech był kupcem i rajcą krakowskim. Magdalena Krystyna Brygida Dzianotti wyszła za Jana Kantego Mączeńskigo/Mączyńskiego. W internecie jest sporo o Mączeńskich/Mączyńskich, zapewne Pani to przejrzała; ja dziś wpisałem Mączeńskich/Mączyńskich i jest co jest. Powodzenia w poszukiwaniach.
z poważaniem
Dominik Dzianott
tomkrzywanski

Sympatyk

Post autor: tomkrzywanski »

to rowniez dynasta czestochowskich malarzy. Czesto tak to bywalo - organista, koscielny , rzadca, ekonom, malarz etc. Mam podobnie i u mnie w rodzinie. Warto sprawdzic powiazania
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
bardzo dziękuję za te sugestie :)
Co do znamienitej rodziny krakowskich Mączeńskich, to tak - rozpracowałam ich na tyle, na ile mogłam, ale póki co nie znalazłam żadnego punktu wspólnego z moimi organistami. Ale nie tracę nadziei ;).
O Częstochowie nie wiedziałam - sprawdzę dokładnie!
Pozdrawiam,
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”