Zawodowy żołnierz i lekarz - poszukuję informacji o pracy
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
Zawodowy żołnierz i lekarz - poszukuję informacji o pracy
Dzień dobry.,
Mój dziadek był zawodowym żołnierzem i lekarzem. Pracował w Warszawie w CEPELEK'u a także w przychodni u zbiegu ulic Racławickiej i Kazimierzowskiej. Przeszedł na emeryturę w 1990 roku.
Poszukuję jakichś źródeł informacji o szczegółach historii jego służby/pracy.
Które archiwum/instytucja może takie informacje przechowywać ? Chyba nie ZUS ?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
pozdrawiam
Paweł
Mój dziadek był zawodowym żołnierzem i lekarzem. Pracował w Warszawie w CEPELEK'u a także w przychodni u zbiegu ulic Racławickiej i Kazimierzowskiej. Przeszedł na emeryturę w 1990 roku.
Poszukuję jakichś źródeł informacji o szczegółach historii jego służby/pracy.
Które archiwum/instytucja może takie informacje przechowywać ? Chyba nie ZUS ?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
pozdrawiam
Paweł
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
- Tomasz_Lenczewski

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Skoro był zawodowym żołnierzem to w cywilnych archiwach nie znajdziesz dziadkowych dokumentów. Ani w zasobach Naczelnej Izby Lekarskiej ani Warszawskiej Izby Okręgowej.
Przytrafiło mi się wiele dekad temu odbyć (zaszczytną) dwuletnią okresową służbę wojskową w charakterze medyka. Jako, że było to w ramach Ślaskiego Okręgu Wojskowego moje papiery do dzisiaj znajdują się w Archiwum Wojskowym w Oleśnicy. Chodziło o dokładne dane mojego uposażenia. Otrzymałem wszystko co było wymagane.
W poniższym linku jest telefon do infolinii.
Prawdopodobnie dziadkowe papiery są w Centralnym Archiwum Wojskowym w
Warszawie lub w Archiwum Wojskowym W Toruniu.
https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/archiwa
Daj znać jak poszło
Powodzenia
Przytrafiło mi się wiele dekad temu odbyć (zaszczytną) dwuletnią okresową służbę wojskową w charakterze medyka. Jako, że było to w ramach Ślaskiego Okręgu Wojskowego moje papiery do dzisiaj znajdują się w Archiwum Wojskowym w Oleśnicy. Chodziło o dokładne dane mojego uposażenia. Otrzymałem wszystko co było wymagane.
W poniższym linku jest telefon do infolinii.
Prawdopodobnie dziadkowe papiery są w Centralnym Archiwum Wojskowym w
Warszawie lub w Archiwum Wojskowym W Toruniu.
https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/archiwa
Daj znać jak poszło
Powodzenia
Janusz_Zawadziński
- Tomasz_Lenczewski

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
Swoją drogą poszukiwanie danych Medyków powoduje czasem bezsilność. Szukałem przedwojennego medyka praktykującego i zmarłego po wojnie. W jedynym urzędowym spisie drukowanym z 1964 r. jest z datą ukończenia studiów na UW przed wojną. W archiwum i ewidencji BUW brak. Według tradycji rodziny studia skończył w Poznaniu. Brak w archiwum studentów przedwojennego UP (UAM), jak i w dokumentacji AM w Poznaniu. Teczka przedwojenna wojskowa pusta, nic nie znacząca fiszka. Główna Biblioteka Lekarska zero danych. Brak instytucji w Łodzi, gdzie był lekarzem, która by chciała odpowiedzieć.nno i nie wiem, gdzie skończył studia.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Istnieje. Co nie znaczy, że wszyscy "następcy prawni" tam się mieszczą. To była dość skomplikowana struktura organizacyjnie:) Nie tylko zmiany nazw, ale przeniesienia wydzielonych części, powstawanie nowych
W latach opisanych wyżej "CePeLek" to raczej nazwa miejsca, nie konkretnej instytucji.