Niemcy sudeccy - prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zbitka

Sympatyk

Post autor: Zbitka »

Dzień dobry,

Jakiś czas temu na stronie MyHeritage, po dodaniu moich przodków, powiązało moje drzewo z drzewem innej osoby. Co za tym idzie potwierdziło słowa mojej ciotki, że mój przodek był Niemcem sudeckim (mniejszość narodowa, zamieszkała na terenie Czech, Moraw i Śląska). Żoną mego prapradziaka była Czeszka. Niestety, ciocia też nie wiele z opowiadań pamięta. Skontaktowałam się z osobą, której drzewo ma powiązanie z moim, czekam na odpowiedz (mam nadzieję, że czegoś więcej się dowiem). Cała rodzina jak się domyślam, sama zmieniła miejsce zamieszkania lub była przesiedlona. Mieszkali Kielce, później Sokołów Podlaski, Mordy, Sarnaki. Podczas wojny, gdzie Sokołów i okolice płonęły, zniszczono też wiele dokumentów w urzędach itd.
Zanim dostanę odpowiedź o tej kobiety, chciałabym skorzystać z Waszej wiedzy i podpowiedzi, gdzie szukać metryk moich prapradziadków?
Moi prapradziadkowie to Kazimierz Fechner i Stefania z domu Pull. Rok urodzenia obstawim (pewności nie mam) 1882...

Za wszystkie podpowiedzi i rady z góry Dziękuję
Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Mieszkali Kielce, później Sokołów Podlaski, Mordy, Sarnaki. "
kiedy?

" gdzie szukać metryk moich prapradziadków?"
a jakie są najstarsze znane Ci dokumenty?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zbitka

Sympatyk

Post autor: Zbitka »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Mieszkali Kielce, później Sokołów Podlaski, Mordy, Sarnaki. "
kiedy?

" gdzie szukać metryk moich prapradziadków?"
a jakie są najstarsze znane Ci dokumenty?
Kielce 1905r. ( data narodzin mojego pradziadka również Kazimierza), po tej dacie już lata 1930 Sokołów i Mordy, część rodzeństwa mojego dziadka została w tych okolicach, reszta pokolenia też tam mieszka. Przeszukałam skanotekę, geneszukacz... brak info.

Jeśli chodzi o metryki moich prapradziadków ( Kazimierza Fechner i Stefanii z domu Pull),szukam stron niemieckich i czeskich, żeby tam się zagłębić w temacie.

Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”