Prośba o przetłumaczenie dokumentu notarialnego z 1905 r.

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zabicki

Sympatyk

Post autor: Zabicki »

Witam wszystkich!

Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu dokumentu, który został sporządzony przez notariusza Jana Mottego w Grodzisku (Graetz) w roku 1905.
Osoby, które w tym dokumencie się pojawiają, to:
Jan Nepomucen Żabicki, Eufrozyna Böhnisch z domu Żabicka, Roman Żabicki, Casimir Żabicki, Marianna Żabicka oraz Edmund Żabicki.

Strona 1 znajduje się tu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d1 ... f48b3.html

Strona 2 i 3 znajduje się tu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/359 ... baa3a.html

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Piotr Żabicki
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witaj Piotrze!
Nie jestem prawnikiem, wiec moje tlumaczenie pewnie nie bedzie optymalne, nie moge rowniez przetlumaczyc 2 i 3 strony - sa za male a po powiekszeniu pismo jest baaardzo rozmazane (moze uda Ci sie te strony wstawic pojedynczo i wtedy bede wieksze).

W ksiedze wieczystej dotyczacej dzialek Nr. 294, 391 i 710/711 w Grodzisku wymieniony jest w punktach 1, 2 i 13 III-go akapitu(?) Jan Nepomucen Zabicki i jego spadek po rodzicach wysokosci 2500 Marek + odsetki. Wierzyciel zostal moca wyroku tutejszego sadu administracyjnego z dnie 20.4.1903 r. uznany za zmarlego a jako jego spadkobiercy uznane zostalo, na podstawie wyroku tegoz sadu z dnia 8.7.1903 akta 4 IX 93/03, jego rodzenstwo a mianowicie:
1. podpisana Eufrozyna Böhmisch, urodzona Zabicka, wdowa zamieszkala w Annen pod Dortmundem;
2. podpisany Roman Zabicki, urzednik (stopnia nie doczatalam) krolewskiej policji zamieszkaly w .... pod Berlinem przy ulicy ... Nr.13;
3. podpisany gospodarz wiejski Casimir (Kazimierz) Zabicki mieszkajacy w Grodzisku;
4. podpisana Marianna Zabicka, niezamezna, mieszkajaca w Grodzisku;
5. podpisany mistrz piekarski Edmund Zabicki, mieszkajacy w Grodzisku.

To tyle na razie - potem zaczyna sie juz druga strona...
Pozdrawiam
Gosia
Zabicki

Sympatyk

Gosiu!
Bardzo dziękuję - postaram się wstawić 2 stronę w lepszej rozdzielczości. Stroną 3 nie zawracaj sobie głowy - są tam wyłącznie wyliczenia opłat notariusza.
Pozdrawiam
Piotr Żabicki
Zabicki

Sympatyk

Witam ponownie!
Rozdzieliłem strony tego dokumentu i tak:
Strona 2: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/568 ... f96a1.html
Strona 3: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d8 ... 4c65f.html
Najbardziej zależy mi na 2 stronie, gdyż na trzeciej są wyłącznie wyliczenia opłat notariusza (tak mi się przynajmniej wydaje).
Może teraz komuś uda się przetłumaczyć ten dokument.

Pozdrawiam
Piotr Żabicki
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Teraz jest duzo lepiej - tak wiec ciag dalszy:

W dalszym ciagu potwierdzaja spadkobiercy wymienieni w punktach: 1, 2, 3 i 4, ze wlasciciel wczesniej wymienionych dzialek, wspolspadkobierca Edmund Zabicki, splacil im nalezna czesc spadku od 2500 Marek + odsetki i zgadzaja sie na wykreslenie tego spadku z ksieg wieczystych wszystkich tym "dotknietych" dzialek. Rowniez nizej podpisany Edmund Zabicki z Grodziska wystepuje o usuniecie tego zapisu i przjmuje kaezta z tym zwiazane.
Podpisy.

Prawnik albo natariusz pewnie sie za glowe lapie - ale sens teksu jest wlasciwy. Mam nadzieje, ze moglam pomoc.
Pozdrawiam
Gosia
Zabicki

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Piotr Ż.
Zabicki

Sympatyk

Gosiu!
Masz ode mnie wiadomość na prywatnym koncie.
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”