Brakuje mi aktów urodzenia mojego dziadka i jednego z jego braci.
Dziadek posiadał odtworzony akt urodzenia, zgodnie z którym urodził się w 1935 r. w Sokołowie, gmina Złotniki, dawne województwo tarnopolskie.
Zwróciłem się do USC SKZ w Warszawie o wydanie kopii, a tu niespodzianka. Nie ma go. Jest najstarszy jego brat z 1929 r. Brakuje również brata z 1931 r.
Akt małżeństwa rodziców posiadam. 1928 rok, miejscowa parafia, tylko obrządku grekokatolickiego ze względu na kobietę. Mężczyzna rzymski katolik, stąd synowie powinni być chrzczeni w tym obrządku.
USC posiada jedynie wtóropisy z parafii rzymskokatolickiej w Sokołowie. Czy tutaj leży przyczyna braku wpisów?
Dopiero niedawno po raz pierwszy w dokumentach trafiłem na ślad, że rodzina mogła w latach 30 mieszkać w innej miejscowości. Najstarszy brat napisał, że przed 1939 r. mieszkał we wsi Bohatkowce. Poprosiłem o sprawdzenie właściwej dla tej wsi parafii Bieniawa i też pudło. Czy jedynym wyjściem jest posyłanie kolejnych pytań, uwzględniając każdą okoliczną parafię?
Sprawdzone już zostały parafie Sokołów, Złotniki i Bieniawa.
Na marginesie, mój ojciec twierdzi, że jego ojciec na pewno nie urodził się w 1935, tylko był rok, albo dwa lata starszy
Dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Szymon