Potrzebuje pomocy - nieruchomości dziadka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mat72

Sympatyk

Post autor: Mat72 »

Dzień dobry!

Mój Dziadek zmarł w 1971roku. Miał różne nieruchomości. Niektóre wiem na jakich mieściły się ulicach, a inne nie wiem. Gdzie można szukać informacji o adresach sprzedanych nieruchomości? Chciałbym zobaczyć te miejsca.

Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Mat72
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jeśli sprzedawał nieruchomości, to w formie notarialnej - tak?
Jakiej pomocy potrzebujesz?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Mat72

Sympatyk

Nie wiem jak sprzedawał. Napewno w formie notarialnej. Noźliwe, że musiał oddać nieruchomości państwu. Jak odnaleźć dokładny adres?
Do moich czasów pozostły tylko niektóre ulice lub zdjęcia.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Widzisz implikacje tego, że w formie notarialnej?
Mat72

Sympatyk

Zawsze zalatwiał wszystko notarialnie. Od tych nieruchomości, które pozostały umowy notarialne zostały zachowane.

Moderacja (choirek)
Proszę podpisywać się imieniem, nie pseudonimem.
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Dzień dobry,
to może inaczej.Zapewne płacił od tych nieruchomości podatki .Piszesz o ulicach czyli miasto lub miasteczko.Pytanie czy dokumentów tych nie przemielili na makulaturę albo mogą być w szwa bo tam różne śmieci się znajdują (nie zeskanowane).
Czyli urząd miejski/gminny, dział gospodarki nieruchomościami lub coś w tym rodzaju i pytać co zrobili z tymi dokumentami.Innego pomysłu na tą chwilę nie mam ale chętnie poczytam jeżeli ktoś zna.
Pozdrawiam
Marek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Serio?
Nie ma pomysłu gdzie szukać aktów notarialnych z 1971 i wcześniejszych?
poz_marecki

Sympatyk

No można odwiedzić wszystkie kancelarie w na przykład Warszawie i pytać.
Albo wykupić dostęp do wszystkich ksiąg wieczystych elektronicznych z danej miejscowości i czytać po nocach ich działy.(Wersja darmowa: ....kontrolne i...)
Praca na lata ,dla zachowku może się opłacić,dla zaspokojenia ciekawości nie bardzo.
Pozdrawiam
Marek
Patrymonium

Sympatyk

Post autor: Patrymonium »

Trzeba znać numery działek. Jak dziadek sprzedawał notarialnie to powinny być w domowym archiwum odpisy . Tam wpisane numery działek. Nie trzeba oglądać fizycznie w terenie.Geoportal pokazuje po numerach lokalizację.Zresztą jeśli działki sprzedane w latach 70 tych to już na pewno zabudowane.
Marian

,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Można też użyć
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-search-s ... f728.phtml
i poczytać o notariacie
1971 i wcześniej
nie 2021 i wcześniej
jakie "wszystkie kancelarie"?

z dostępem do podatku "takim młodym" jest problem...plus ew. kwestia nie własności, a dzierżawy gruntu

inna rzecz wywłaszczenie, ale niemające w notariacie odwzorowania
w publikowanych aktach prawnych - o ile wiem - od pewnego czasu ogłoszenia typu rzeczowe nie podmiotowe

no i jeszcze sytuacja ( nie tylko teoretyczna, zdarzało się choć chyba nie w latach 70) - nie zbył, ale nikt nie wiedział - więc w masie spadkowej nieuwzględnione i ktoś potrafił się zakręcić przy takim "bezpańskim" (np mieszkaniu spółdzielczym:)
Ostatnio zmieniony ndz 11 sie 2024, 22:08 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrymonium

Sympatyk

A jak się nie zna numerów działek to trzeba się zwrócić do Ewidencji gruntów i budynków UM lub Starostwa.Jednak tam trzeba podać interes prawny.
Taka wiedza jest silnie obwarowana przepisami gdyż tutaj w rachubę wchodzą sprawy majątkowe.
Marian

,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
poz_marecki

Sympatyk

"Wszystkie kancelarie", oczywiście potraktujmy to jako żart z mojej strony,tak jak i przeglądanie ksiąg wieczystych, chociaż tu akurat już z adresami można osiągnąć ciekawe wyniki..
Opuszczam temat,mam papierologię własną do zrobienia.Chętnie poczytam później jakie było rozwiązanie.
Pozdrawiam
Marek
Patrymonium

Sympatyk

Osobiście nie widzę tu związku z genealogią. Dziadek jest znany. W tej sprawie trzeba się udać do prawnika a nie do genealogów.
Marian

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dlaczego żart?

Księgi wieczyste..nie wiem. Tu mam wątpliwości, czy do EKW są z założenia wprowadzane zmiany z lat 50, 60 tzn jak długa historia musi być odwzorowana (czyli możliwa do przejrzenia bez większego problemu). Nawet przy przykładowym założeniu "KW była w 1955 " nie musi to chyba oznaczać "każda transakcja od 1955 będzie w EKW"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”