Nazwisko: Szabat

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=28031&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Siembida_Ewa

Post autor: Siembida_Ewa »

Moja prababcia nazywała się Anna Szabat, mieszkała z mężem Tomaszem Sokal w Kurzynie Małej. Urodziła moją babcię Katarzynę w 1901 roku (syna Antoniego w 1894 roku) i zmarła pomiędzy 1901 i 1903 rokiem. Wiem, że pradziadek ożenił się w 1903 roku z Rozalią Szabat, więc to chyba mogła być siostra prababci. Niestety nic nie wiem o rodzicach prababci. Znalazłam informację o jakiejś Annie Szabat urodzonej w 1870 roku w Krzeszowie Dolnym, jednak nie ma tam żadnych informacji rodzicach, a poza tym to trochę daleko. O Rozalii Szabat też nie ma informacji, poza informacją o ślubie i 6 dzieci. Znałam trójkę z tych dzieci.
Proszę o informację, jeśli ktoś coś wie.
dzika_jagoda

Sympatyk

Post autor: dzika_jagoda »

O, proszę o wytłumaczenie mi pochodzenia bądź znaczenia nazwiska Siembida...
jedna z moich prababek od strony ojca miała tak na nazwisko (pochodzę z Lubelszczyzny)
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Re: Nazwisko: Szabat

Post autor: Krzysiek_ »

Siembida_Ewa pisze:Moja prababcia nazywała się Anna Szabat (...) zmarła pomiędzy 1901 i 1903 rokiem.
Sokal Anna akt 5 z 1903 Kurzyna Mała; z d. Szabat

Indeks wisi w sieci od kilkunastu lat na https://regestry.lubgens.eu/, własnoręcznie spisałem. Jestem też wstępnie umówiony na skanowanie ksiąg z parafii Kurzyna, więc możliwe, że w niedalekiej przyszłości wypłynie i akt ślubu z 1884 r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”