Adamie,
uważam, że właśnie głosy ze środowiska genealogów mogą odgrywać znaczącą rolę - to, że jeszcze nie uzyskałeś odpowiedzi z AP w Przemyślu wcale nie oznacza, że nie ma zainteresowania.
Miałam dokładnie na myśli wyłącznie pytanie sondujące, czy i jakie są plany ewentualnej digitalizacji zasobów archiwów.
Nie można się zrażać
Dostałam właśnie w tej kwestii odpowiedź z
AP w Częstochowie, do której również wysłałam podobne pytanie.
Oto najistotniejszy fragment:
"Archiwum Państwowe w Częstochowie uprzejmie informuje, że w Planie pracy Oddziału gromadzenia, ewidencji, opracowania, zabezpieczania zasobu, informacji i udostępniania na rok 2011 zaplanowane zostało rozpoczęcie skanowania ksiąg metrykalnych z zespołu akt nr 56: Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Zygmunta w Częstochowie. Digitalizacją objęte zostaną księgi z lat 1885 – 1909 - nie posiadające zabezpieczenia w postaci mikrofilmów.
Archiwum informuje ponadto, że w chwili obecnej nie planuje się digitalizacji pozostałych ksiąg metrykalnych znajdujących się w naszym zasobie archiwalnym."
Mam nadzieję, że w przyszłości częstochowskie archiwum podejmie się digitalizacji kolejnych zespołów.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta