Potrzebuje pomocy, gdzie szukać info o mojej wsi Niemkowicze (teraz Białoruś) od 1760 i dalej.
Udało mi się ustalić rodaków aż do -+ 1760r, wszytki pochodzą z wsi Niemkiewicze.
Daniil i Katarzyna Kalutczykowie, akt urodzenia syna Symeona, 1794r. Cerkiew wieś Mokre, kościół greko-katolicki.

Daniil i Katarzyna mieli 7 dzieci.
Z metryk 1794 roku, mam akt zmarłej osoby która zamieszkała we wsi Niemkowize, zmarła jak miała 102 lata, znaczy wieś była w 1694 roku.

umieszczenie pliku na serwerze
Byle są inne osoby, 45, 60, 30 lat i inne z ten miejscowości.
Z legendy mojej rodziny było tak ze kiedyś na te tereny przyjechał Pan/człowiek i od niego tam poszło drzewko.
Jak zobaczymy pace Seweryna Wysloucha 1932 r. - "Dobra szereszewskie ze studjów nad podziałem terytorjalnym W. Ks. Litewskiego przed reformą 1565-1566 r.".

Rok 1565 jest "Krasne silo (wies)", obok jego po lewej stornie powinny być Niemkiewicze, której na tej mapie niema.
To znaczy Niemkowicze powstały po reformie Dobr Szereszowo.
No i teraz gdzie szukać info na te czasy, inwentarze, reforma Dobr, interesuje mnie wszytko, jak i kto zawoził ludzi na nowe miejsce a może sami przyjeżdżali?
Dziękuje za pomoc.
moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276