Karłupka -Poszukuję wsi
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Karłupka -Poszukuję wsi
Witam i proszę o pomoc w zlokalizowaniu wsi Karłupka.
Ani Google ani Słownik Geograficzny nie pomogły w poszukiwaniach.
Wieś której poszukuję, pod powyższą nazwą występuje w kilku interesujących mnie metrykach z lat 30-tych XIX wieku. Prawdopodobnie znajdowała/je się gdzieś na Mazowszu w pobliżu Warki i Grójca.
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Ani Google ani Słownik Geograficzny nie pomogły w poszukiwaniach.
Wieś której poszukuję, pod powyższą nazwą występuje w kilku interesujących mnie metrykach z lat 30-tych XIX wieku. Prawdopodobnie znajdowała/je się gdzieś na Mazowszu w pobliżu Warki i Grójca.
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Poszukuję wsi Karłupka
P.S.
Udało mi się znaleźć tylko coś takiego:
Karłupek, z pn.-wsch. strony Warszkowa. Nazwa prymarna, kulturalna od apelat. kadłub, dawniej karłup, charłub i skarłub, co pierwotnie znaczyło pień wydrążony, wstawiony w ziemię dla wody.
Ale tenże Karłupek jest na Pomorzu koło Wejherowa więc raczej to nie to co mnie interesuje.
Udało mi się znaleźć tylko coś takiego:
Karłupek, z pn.-wsch. strony Warszkowa. Nazwa prymarna, kulturalna od apelat. kadłub, dawniej karłup, charłub i skarłub, co pierwotnie znaczyło pień wydrążony, wstawiony w ziemię dla wody.
Ale tenże Karłupek jest na Pomorzu koło Wejherowa więc raczej to nie to co mnie interesuje.
-
Worwąg_Sławomir

Poszukuję wsi Karłupka
A można prosić skan jakiegoś aktu z tą miejscowością?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Poszukuję wsi Karłupka
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 27-032.jpg
Nr 31, 6 wers: "... Antoniego Trąpczyńskiego Dziedzica Wsi Karłupka ..."
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 30-135.jpg
Nr 132, 5 wers: "... Antoniego Trumpczynskiego dziedzica Wsi Kartubka ..."
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 16-021.jpg
Nr 21, 4 wers: "... Antoniego Trąpczyńskiego Dziedzica Wsi Karłubka ..."
Nr 31, 6 wers: "... Antoniego Trąpczyńskiego Dziedzica Wsi Karłupka ..."
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 30-135.jpg
Nr 132, 5 wers: "... Antoniego Trumpczynskiego dziedzica Wsi Kartubka ..."
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 16-021.jpg
Nr 21, 4 wers: "... Antoniego Trąpczyńskiego Dziedzica Wsi Karłubka ..."
Poszukuję wsi Karłupka
P.S. Ponieważ Antoni w rzeczywistości zwał się Trąbczyński nie zdziwiłbym się gdyby poszukiwana wieś nazywała się Kadłubka bądź Kadłubek. Ale nawet jeśli, to i tak w grójeckim takiej nie widzę. A trzymam się tej grójecczyzny, gdyż Antoni pochodził z Lasek i na przełomie lat 20tych i 30tych, w czasie gdy występuje już jako dziedzic wsi Ka....ka był częstym chrzestnym u swoich braci pozostałych w Laskach na ojcowiźnie, zaś w roku 1838 kupuje maj. Dańków niedaleko Grójca.
Poszukuję wsi Karłupka
Kadłubka i podobne to by się nawet znalazła, na samym dole mapy, po lewej stronie:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 0757#80757
Kadłubska Wola, Wólka i Kadłub
Ale w parafii Boglewice, co jest niedaleko Lasek, była Kabajka, już nieistniejąca wieś, mogła być i taka jaka pytasz tylko krótko bardzo (nie ma Kabajki na mapie, jest w "Regestr diecezjów 1783".
Ł.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 0757#80757
Kadłubska Wola, Wólka i Kadłub
Ale w parafii Boglewice, co jest niedaleko Lasek, była Kabajka, już nieistniejąca wieś, mogła być i taka jaka pytasz tylko krótko bardzo (nie ma Kabajki na mapie, jest w "Regestr diecezjów 1783".
Ł.
-
Worwąg_Sławomir

Poszukuję wsi Karłupka
Na Mapie Topograficznej Królestwa Polskiego jest Kadłubek, właśnie ten wspomniany przez Łucję, ok 24 km w linii prostej na południe i nieco na zachód od Warki, jakieś 2 km od niego widzę Trąbki
. Obecnie Stary Kadłubek i Nowy Kadłubek, 8km na północ od Jedlińska.
ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_wieloar ... iego.126k/
Karta Radom K4S5
ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_wieloar ... iego.126k/
Karta Radom K4S5
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Jak widać jest wyraźnie napisane Karłupka. Ja bym jednak sprawdziła inne możliwe nazwy. Przez wiele stuleci mogła ulec przemianom.
Słownik historyczno - geograficzny ziem polskich w średniowieczu podaje:
Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
Słownik historyczno - geograficzny ziem polskich w średniowieczu podaje:
Ale to w woj. wielkopolskim.CHARŁUPKA
(1461 or. Cadlubka, 1493 kop. 1774 Charłupka, 1494 or. Charlupka, 1565 Karlubka),staw, potem młyn, na strudze bez nazwy, obecnie w okolicy Chwałkowa Kościelnego nie istniejący.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Witaj Hubercie,
Jeśli założymy rodzinne miejsce Twoich Trąbczyńskich nabliżej Warki i Grójca to moim zdaniem:
I. Na Kad...... - ok. 30 km na południe, a więc zgodnie z zasadą mniejszej mobilności naszych przodków w XIX wieku i lokalnej migracji o dzień piechotą (jeśli lubisz życiowy uśmiech łagody - to zakładamy, że nasz przodek często zakochiwał się w pannie z pobliskiej wsi i parafii i smalił cholewki na piechotę lub konno poprzez urokliwy las miejsowy - nasz Stasiu Pieniążek bardzo lubi pisać wiersze o prawdziwym życiu przodków naszych - rzecz pięknej wyobraźni, którą warto w naszym życiu uruchamiać) znajduje się STARY KADŁUB - w XIX wieku występował jako KADŁUB, gmina Stara Błotnica, powiat Białobrzegi, 12,5 km na płd. od Białobrzegów, Rymut wymienia nazwy od 1419 r: Cadlub (1419), de Kadlub (1433), Kadlub (1508), Cadlub (1511-23), Kadlub (1564-65, 1569), Kadłub (1569, 1882), Stary Kadłub (1964). Zakładamy, że ksiądz registrar w nowej parafii wpisał miejsce pochodzenia podane fonetycznie (co się zdarzało bardzo często) - tj. "Karlupka" oznacza - z Kadłubka - ostatecznie w mianowniku to wskazany Kadłub - teraz Nowy Kadłub.
II. Na Kar.... - najbliżej (ale aż ok. 100 km. za zachód od Warki i Grójca, czyli piechotą to już ciężko) - w XIX wieku KARŁÓW - teraz część wsi CHRZĄSTÓWEK, gmina i powiat Łęczyca, Płockie, Mazowsze. Nazw dawniejszych tego Karłowa już wymieniac nie będę. Ksiądz registrar mógł wpisać "Karłupka" fonetycznie z podanego Karłuwka/Karłówka.
=
Gdzie lokalnie emigrowali Ci Trąbczyńscy w XX wieku? Ja widzę, że obecnie najwięcej jest w Łodzi.
Mam nadzieję, że te dwa miejsca sie przydadzą w Twojej dalszej analizie, powodzenia!
Jeśli założymy rodzinne miejsce Twoich Trąbczyńskich nabliżej Warki i Grójca to moim zdaniem:
I. Na Kad...... - ok. 30 km na południe, a więc zgodnie z zasadą mniejszej mobilności naszych przodków w XIX wieku i lokalnej migracji o dzień piechotą (jeśli lubisz życiowy uśmiech łagody - to zakładamy, że nasz przodek często zakochiwał się w pannie z pobliskiej wsi i parafii i smalił cholewki na piechotę lub konno poprzez urokliwy las miejsowy - nasz Stasiu Pieniążek bardzo lubi pisać wiersze o prawdziwym życiu przodków naszych - rzecz pięknej wyobraźni, którą warto w naszym życiu uruchamiać) znajduje się STARY KADŁUB - w XIX wieku występował jako KADŁUB, gmina Stara Błotnica, powiat Białobrzegi, 12,5 km na płd. od Białobrzegów, Rymut wymienia nazwy od 1419 r: Cadlub (1419), de Kadlub (1433), Kadlub (1508), Cadlub (1511-23), Kadlub (1564-65, 1569), Kadłub (1569, 1882), Stary Kadłub (1964). Zakładamy, że ksiądz registrar w nowej parafii wpisał miejsce pochodzenia podane fonetycznie (co się zdarzało bardzo często) - tj. "Karlupka" oznacza - z Kadłubka - ostatecznie w mianowniku to wskazany Kadłub - teraz Nowy Kadłub.
II. Na Kar.... - najbliżej (ale aż ok. 100 km. za zachód od Warki i Grójca, czyli piechotą to już ciężko) - w XIX wieku KARŁÓW - teraz część wsi CHRZĄSTÓWEK, gmina i powiat Łęczyca, Płockie, Mazowsze. Nazw dawniejszych tego Karłowa już wymieniac nie będę. Ksiądz registrar mógł wpisać "Karłupka" fonetycznie z podanego Karłuwka/Karłówka.
=
Gdzie lokalnie emigrowali Ci Trąbczyńscy w XX wieku? Ja widzę, że obecnie najwięcej jest w Łodzi.
Mam nadzieję, że te dwa miejsca sie przydadzą w Twojej dalszej analizie, powodzenia!
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Tadeuszu dzięki wielkie.
Właśnie wychodząc z zasady migracji w celu smalenia cholewek bardziej prawdopodobna wydaje mi się opcja pierwsza czyli Kadłub, Kadłubek Nowy i Kadłubek Stary. Wszystkie blisko siebie. Plus to uroczysko Trąbki i sąsiedztwo kawalerów z Białobrzegów i Jedlni którzy mogli tu przybywać zauroczeni siostrą dziedzica, co kolejno dwoma ślubami się zakończyło.
Pytanie więc dodam takie - czy spotkał się ktoś może z rodem Sieradzkich gospodarzących gdzieś w pobliżu owych Kadłubków. Do Anny de domo Sieradzkiej na piechotę lub konno mój Antoni T. w konkury spacery urządzał co zaślubinami zostało uwieńczone.
Druga opcja też nie jest wykluczona więc i za nią jeszcze raz dziękuję
Hubert Niewęgłowski
Właśnie wychodząc z zasady migracji w celu smalenia cholewek bardziej prawdopodobna wydaje mi się opcja pierwsza czyli Kadłub, Kadłubek Nowy i Kadłubek Stary. Wszystkie blisko siebie. Plus to uroczysko Trąbki i sąsiedztwo kawalerów z Białobrzegów i Jedlni którzy mogli tu przybywać zauroczeni siostrą dziedzica, co kolejno dwoma ślubami się zakończyło.
Pytanie więc dodam takie - czy spotkał się ktoś może z rodem Sieradzkich gospodarzących gdzieś w pobliżu owych Kadłubków. Do Anny de domo Sieradzkiej na piechotę lub konno mój Antoni T. w konkury spacery urządzał co zaślubinami zostało uwieńczone.
Druga opcja też nie jest wykluczona więc i za nią jeszcze raz dziękuję
Hubert Niewęgłowski