Parafia Niewodna

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rogowski_Oskar

Sympatyk

Parafia Niewodna

Post autor: Rogowski_Oskar »

Witam, czy ktoś z Państwa posiada być może księgi metrykalne z Niewodnej? Bardzo zależy mi na sprawdzeniu jednego przodka... Interesują mnie księgi małżeństw oraz zgonów do 1820 roku. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
andres.godek

Sympatyk
Adept

Parafia Niewodna

Post autor: andres.godek »

Proszę napisać czego dokładnie Pan szuka, sprawdzę czy posiadam taki wpis sfotografowany.
Serdeczne pozdrowienia
Andrzej
Plesniak

Parafia Niewodna

Post autor: Plesniak »

Jeśli prośba jest aktualna to proszę do mnie napisać. Mam dostęp do potrzebnych aktów, służę pomocą.
Pozdrawiam Paulina
Piotr_Paczosa

Sympatyk

Parafia Niewodna

Post autor: Piotr_Paczosa »

Szanowna Pani Paulino,
Potrzebuję informacji z metryki ślubu Kazimierza Błażejowskiego z Marianną Rymarską. Ich dwaj synowie urodzili się odpowiednio w r.1833 i 1834. Może zawarta jest informacja w tej metryce skąd pochodził Kazimierz, kim był jego ojciec itp. Interesuje mnie też metryka ślubu Marianny wdowy po Janie Błażejowskim (zm.1854) z domu Śledziona, kiedy ona wyszła za mąż za Wojciecha Wlezienia. Ich syn Antoni Albert Wlezień ur. się 14.04.1876 w Niewodnej. Pozdrawiam serdecznie, Piotr Paczosa
Plesniak

Parafia Niewodna

Ślub Kazimierza z Marianną 16.11.1829. Kazimierz lat 24, numer domu 22, rodzice Józef i Jadwiga - oni są moimi bezpośrednimi przodkami. Nie znalazłam aktu urodzenia Kazimierza. Według aktu urodzenia jego siostry Anny - ich matka Jadwiga była z d. Grochmal (Krochmal). Marianna Rymarska ur. 4.5.1814, rodzice Kazimierz i Regina z d. Tęczar.

Nie ma aktu urodzenia Antoniego Wlezienia pod podaną datą w księgach niewodzkich. Mógł się urodzić w innej wsi należącej do parafii Niewodna?
Piotr_Paczosa

Sympatyk

Parafia Niewodna

Ten Wlezień ma datę urodzenia podaną w dokumencie poborowego z USA. Równie dobrze byłby to rok 1877 (z daty wjazdu do USA). Bardzo dziękuję za te informacje. Żoną tego Wlezienia była Helena Szkołut z Różanki. Pozdrawiam serdecznie!
Plesniak

Parafia Niewodna

Przeszukałam wpisy ślubne od 1854 do 1877 i nie znalazłam żadnego mężczyzny o nazwisku Wlezień, który by zawarł związek małżeński w Niewodnej ze wsi Niewodna. Być może doszło do pomyłki i znajduje się w księdze innej wsi, która należała w tym czasie do parafii Niewodna.
We wpisach zmarłych z 1854 nie widnieje też Jan Błażejowski.
Piotr_Paczosa

Sympatyk

Parafia Niewodna

Czy mogę pisać do Pani na priv, dowiaduję się od Pani, że Kamierz Błażejowski i Marianna RYmarska to Pani bezpośredni przodkowie ? Jan Błażejowski zmarł prawdopodobnie niedługo po swoim ślubie ze swoją żoną, gdyż mam wzmianki amerykańskie, że wdowa po nim wyszła za mąż za Antoniego Wlezienia. W spisie zmarłych widnieje z r.1854 21letni Jan Błażejowski, ale to nie jest ten sam Jan, gdyż zmarł on 18 sierpnia 1854 a ślub właściwego Jana Błażejowskiego był 23 września 1854 r. jak przedstawia poniższy zapis:
Pan młody: Jan Błażejowski, lat 23, kawaler, syn Kazimierza Błażejowskiego i Marianny Rymarskiej
Panna młoda: Marianna Śledziona, córka ś.p. Jakuba Śledziony i Antoniny - nazwisko nieczytelne: ale zapewne Fortuna. Pozdrawiam!
Plesniak

Parafia Niewodna

Moimi bezpośrednimi przodkami są rodzice Kazimierza- Józef i Jadwiga z d. Krochmal. Jestem potomkiem siostry Kazimierza -Anny.
Zapraszam na priv, może uda się ustalić więcej szczegółów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”