Nowicki Tadeusz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
nowitom

Sympatyk

Nowicki Tadeusz

Post autor: nowitom »

Proszę o poradę , chcę ponowić poszukiwania które rozpoczął mój tata .
Konkretnie chodzi o brata mojego taty Tadeusza Nowickiego ur. 09.07.1926r.w Worowicach gm. Bulkowo s. Stanisława i Genowefy .
W 1941 lub 1942r. został wcielony do Wermachtu i słuch po nim zaginą , chodzą plotki że po wojnie wrócił do rodzinnej wsi lecz został wypędzony przez stryja gdyż upomniał się o gospodarkę po matce która zmarła w czasie wojny.
Ojciec mój pisał w sprawie brata do Polskiego Czerwonego Krzyża lecz nic nie znaleziono, pisał również do Deutsches Rotes Kreuz gdzie otrzymał odpowiedź że znaleźli innego Tadeusza Nowickiego, który miał rodziną w Grudziądzu , lecz to nie był on , notabene obecnie mieszkamy w Grudziądzu
Do jakich instytucji mogę się zwrócić w tej sprawie?

pozdrawiam Tomasz Nowicki
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

mysle, ze moglby Pan sprobowac pozyskac tzw. metryczki dowodow osobistych stryja, ktore archiwizuje Archiwum Akt Nowych.

Dokladniej temat ten omowilam na kanwie wlasnych doswiadczen na Forgenie - link podam po weekendzie (obecnie nie jest to mozliwe).

Pozdrawiam
AK
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam ponownie,

zgodnie z obietnicą załączam link do tematu metryczek dowodów osobistych - może Pan skorzysta:

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... =metryczki

Pozdrawiam serdecznie

Aneta Kaczmarek
Awatar użytkownika
nowitom

Sympatyk

Post autor: nowitom »

Serdecznie dziękuje i pozdrawiam

Tomasz Nowicki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”