Artykuły Gazeta Gnieźnieńska

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mpelczynska

Sympatyk

Post autor: mpelczynska »

Dzień dobry

W Gazecie Gnieźnieńskiej (i być może w innych gazetach lokalnych okolic Gniezna) w roku 1951 pojawiły się artykuły o moim pradziadku.

Mój pradziadek, Maksymilian Socha, został skazany za ukrywanie mąki i z racji swojej pozycji we wsi stał się ofiarą polityczną. Pojawiały się negatywne artykuły na jego temat.

Dwa z nich mam z IPN, ale wiem, że było ich więcej. Moja prababka kiedyś je zbierała, a ciocia pamięta jedno zdjęcie z gazety na którym był pradziadek.

Chciałam poprosić o pomoc, czy są gdzieś archiwa Gazety Gnieźnieńskiej online? Czy zostaje wybranie się do Archiwum i wertowanie gazet? Jak mogę znaleźć takie artykuły? Sprawdziłam już szukaj w archiwach i bez sukcesów.

Pozdrawiam
Martyna
- Martyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale jakiego archiwum? po co archiwum? Co (jakie, właściwie które) katalogi sprawdziłaś?
prasa z 1951 to biblioteki
Narodowa, "wojewódzkie" pewnie też
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
JanJac

Sympatyk

Post autor: JanJac »

Dzień dobry,
odpowiedź na szybko: artykuły możesz spróbować znaleźć w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej lub Polona. Można wyszukiwać po nazwisku i przy pomocy filtrów ograniczyć ilość wyników.

~ Jan
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

W IPN podczas kwerendy dotyczącej pewnego znanego ziemianina znalazłem księgę więzienną, gdzie był odnotowany jego wyrok za spekulację z 1952 r. Czy znalazłeś coś podobnego o swoim pradziadku? Takich wyroków były tysiące. https://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_S ... spodarczym
mpelczynska

Sympatyk

Post autor: mpelczynska »

Tak, posiadam ten wyrok i całą dokumentację z IPN. Wiem, że z racji tego wyroku pisano artykuły do gazet o jego działaniu przeciwko Polsce. Wolał zapłacić podatek gotówką niż oddać zboże, więc je schował i powiedział, że nie ma. Uznali, że chce sprzedawać je sam i zawyżać ceny.

Dwa artykuły dostałam z IPN, ale wiem, że jest więcej. W Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej nic po za tym co już mam nie znalazłam. W Polonii tak samo.
- Martyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”