Szanowni Państwo szukam informacji do jakich parafii należały w latach 1910-1936 wymienione miejscowości:
Baranówka
Iwanówka
Szeremetow
Marchlewsk (Dowbysz)
Ponieważ w okolicach między Żytomierzem i Nowogrodem-Wołyńskim zlokalizowałem kilka miejscowości Baranówka
nr.1 /
nr.2, Iwanówka
nr.1 /
nr.2 oraz Dowbysz
nr.1 i 2 co potwierdza "Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego" i nie wiem na 100% które z nich wiążą się z losami osób których akta metrykalne zamierzam szukać, proszę więc o małą pomoc.
Możliwe że będę szukał aktów urodzeń (z około 1912r. Szeremetow i Iwanowka) i aktu ślubu (z przed 1936r. Marchlewsk) rodziców i dziadków aby potwierdzić z ich treści, że wymienieni byli Polakami. Mam nadzieję że takie informacje będą w tych aktach. Prawdopodobnie będę musiał też uzyskać z terytorialnie odpowiednich USC oraz Archiwum (pewnie z Baranowki i Żytomierza) oficjalne urzędowe "dowidki" tych aktów metrykalnych.
To co udało mi się już "ustalić" i co wyczytałem w internecie np.
spis parafii :
Baranówka prawdopodobnie podlegała pod parafię -
Baranówka, lub
Połonne, lub
Uszomierz, lub
Krajewszczyzna
Iwanówka prawdopodobnie podlegała pod parafię -
Nowogród -Wołyński (Zwiahel)
Iwanówka (inaczej zwana kiedyś Joanówka) może podlegała pod parafię -
Zozów tylko nie wiem czy dobrze połączyłem tą Iwanowkę z parafia Zozów
Marchlewsk i
Szeremetow prawdopodobnie podlegały pod parafię -
Puliny
Proszę o pomoc w prawidłowym ustaleniu parafii dla miejscowości Baranówka, Iwanówka, Marchlewsk i Szeremetow w podanym okresie 1910-1936 - rodzina mieszkała i gospodarowała w okolicznych wsiach w rejonie obecnego miasta Dowbysz.
Czy ktoś z Państwa się orientuje czy istnieje możliwość zdobycia aktów z wymienionych lat tj. rok +/- 1912 oraz +/- 1936 przez np.urzędy stanu cywilnego w gminach bez konieczności wyszukiwania tych aktów w miejscowych archiwach ?
p.s. swoje pytanie zamieściłem także na 4genie