Żytomierz i okolice, szukam Parafii

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MZelenay

Sympatyk

Post autor: MZelenay »

Witam :)

Czy wiedzą Państwo może która parafia jest właściwa dla odnalezienia aktu ślubu z przełomu XVII/XVIII wieku okolic Żytomierza?

Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Szanowni Państwo szukam informacji do jakich parafii należały w latach 1910-1936 wymienione miejscowości:

Baranówka
Iwanówka
Szeremetow
Marchlewsk (Dowbysz)

Ponieważ w okolicach między Żytomierzem i Nowogrodem-Wołyńskim zlokalizowałem kilka miejscowości Baranówka nr.1 / nr.2, Iwanówka nr.1 / nr.2 oraz Dowbysz nr.1 i 2 co potwierdza "Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego" i nie wiem na 100% które z nich wiążą się z losami osób których akta metrykalne zamierzam szukać, proszę więc o małą pomoc.
Możliwe że będę szukał aktów urodzeń (z około 1912r. Szeremetow i Iwanowka) i aktu ślubu (z przed 1936r. Marchlewsk) rodziców i dziadków aby potwierdzić z ich treści, że wymienieni byli Polakami. Mam nadzieję że takie informacje będą w tych aktach. Prawdopodobnie będę musiał też uzyskać z terytorialnie odpowiednich USC oraz Archiwum (pewnie z Baranowki i Żytomierza) oficjalne urzędowe "dowidki" tych aktów metrykalnych.
To co udało mi się już "ustalić" i co wyczytałem w internecie np. spis parafii :
Baranówka prawdopodobnie podlegała pod parafię - Baranówka, lub Połonne, lub Uszomierz, lub Krajewszczyzna
Iwanówka prawdopodobnie podlegała pod parafię - Nowogród -Wołyński (Zwiahel)
Iwanówka (inaczej zwana kiedyś Joanówka) może podlegała pod parafię - Zozów tylko nie wiem czy dobrze połączyłem tą Iwanowkę z parafia Zozów
Marchlewsk i Szeremetow prawdopodobnie podlegały pod parafię - Puliny

Proszę o pomoc w prawidłowym ustaleniu parafii dla miejscowości Baranówka, Iwanówka, Marchlewsk i Szeremetow w podanym okresie 1910-1936 - rodzina mieszkała i gospodarowała w okolicznych wsiach w rejonie obecnego miasta Dowbysz.
Czy ktoś z Państwa się orientuje czy istnieje możliwość zdobycia aktów z wymienionych lat tj. rok +/- 1912 oraz +/- 1936 przez np.urzędy stanu cywilnego w gminach bez konieczności wyszukiwania tych aktów w miejscowych archiwach ?

p.s. swoje pytanie zamieściłem także na 4genie
Krzysztof
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Re: Żytomierz i okolice, szukam Parafii

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

ofski pisze:Proszę o pomoc w prawidłowym ustaleniu parafii dla miejscowości Baranówka, Iwanówka, Marchlewsk i Szeremetow w podanym okresie 1910-1936 - rodzina mieszkała i gospodarowała w okolicznych wsiach w rejonie obecnego miasta Dowbysz.
Czy ktoś z Państwa się orientuje czy istnieje możliwość zdobycia aktów z wymienionych lat tj. rok +/- 1912 oraz +/- 1936 przez np.urzędy stanu cywilnego w gminach bez konieczności wyszukiwania tych aktów w miejscowych archiwach ?
Witam,

W latach, o które pytasz (jeśli się nie mylę do roku 1931) w Dołbyszu działał kościół św. Anny (w miejscu obecnego sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej). Więc przynajmniej dla Dołbysza i Szeremetów powinieneś szukać akt z tego właśnie kościoła (o ile w ogóle gdziekolwiek się zachowały). O ile wiem, już po zburzeniu kościoła w czasach represji stalinowskich (nawet w latach po II wojnie), funkcjonowała tam kaplica, do której dojeżdżał ksiądz z Żytomierza, udzielając ślubów i innych sakramentów.

Zacząć więc chyba należałoby (poza instytucjami podanymi w analogicznym wątku na forgenie) od kontaktu z oo. Pallotynami z Dołbysza i katedrą św. Zofii w Żytomierzu.

Pamiętać też należy, co działo się na tych terenach po traktacie ryskim i oddzieleniu tych ziem od Polski. Nawet precyzyjne ustalenie położenia geograficznego miejscowości, w których zamieszkiwały poszukiwane osoby, nie daje gwarancji, że obrzędy odbywały się w najbliższych (czy przydzielonych przez biskupa) parafiach. Ludzie często z obawy o własne bezpieczeństwo wybierali bardziej oddalone kościoły, a sporządzane tam akta i tak się nie zachowały.

Sam mam na Żytomierszczyźnie kawał "niezaoranego pola", jeśli chodzi o moje poszukiwania genealogiczne, ale póki co brakuje mi czasu i cierpliwości, żeby się "kopać z koniem". Niemniej życzę powodzenia i mam nadzieję, że podzielisz się swoimi doświadczeniami z "kruszenia betonu". :-)

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Matylda16

Sympatyk

Re: Żytomierz i okolice, szukam Parafii

Post autor: Matylda16 »

Dobry wieczór. Mimo ,że mineło prawie 2 lata o poprzedniego wpisu mam pytanie , do Sympatyka , Czy udało się dotrzeć do informacji dotyczacych parafii Puliny. Jestem zainteresowana informacjami na dotyczacymi miejscowości Szeremietow z tego samego okresu . pozdr. AP.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”