Akt urodzenia, Hemlich Jan

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

olenka777

Sympatyk

Akt urodzenia, Hemlich Jan

Post autor: olenka777 »

Mam ogromny problem...może ktoś z bardziej doświadczonych podpowie jak lub gdzie znaleźć informację. Poszukuję informacji - aktu urodzenia brata rodzonego mojej mamy Jana Hemlicha/Emlicha/Chemlicha... akty rodzeństwa mamy wszystkie mam, beż większych problemów odnalezione, niestety Jana Hemlicha nigdzie nie można znaleźć. Prawdopodobnie był dzieckiem nieślubnym, jego ojciec był wojskowym i podobno nie można im było brać ślubów. (Jako Jana Pawłowskiego też nigdzie nie mogę znaleźć). W wieku 16 lat został zabrany na przymusowe roboty do Niemiec i aktu zgonu również nie ma... nie wrócił z Niemiec. Rodzice jego to Aleksander Hemlich i Marianna Pawłowska. Urodzony mniej więcej lata 1922-1925, według mamy wiedzy.
Reszta dzieci urodzona w Drobinie.
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi...chciałabym mamie zrobić niespodziankę jak się da oczywiście i chociaż informację o jego urodzeniu jej przekazać.
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
PawelKoss

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Akt urodzenia, Hemlich Jan

Post autor: PawelKoss »

olenka777 pisze:Mam ogromny problem...może ktoś z bardziej doświadczonych podpowie jak lub gdzie znaleźć informację. Poszukuję informacji - aktu urodzenia brata rodzonego mojej mamy Jana Hemlicha/Emlicha/Chemlicha... akty rodzeństwa mamy wszystkie mam, beż większych problemów odnalezione, niestety Jana Hemlicha nigdzie nie można znaleźć. Prawdopodobnie był dzieckiem nieślubnym, jego ojciec był wojskowym i podobno nie można im było brać ślubów. (Jako Jana Pawłowskiego też nigdzie nie mogę znaleźć). W wieku 16 lat został zabrany na przymusowe roboty do Niemiec i aktu zgonu również nie ma... nie wrócił z Niemiec. Rodzice jego to Aleksander Hemlich i Marianna Pawłowska. Urodzony mniej więcej lata 1922-1925, według mamy wiedzy.
Reszta dzieci urodzona w Drobinie.
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi...chciałabym mamie zrobić niespodziankę jak się da oczywiście i chociaż informację o jego urodzeniu jej przekazać.
Ola
Mógł urodzić się 19 czerwca 1923 w Wintrzowych/Wintersych (tu nie mogę przeczytać po pismo ręczne).

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony pn 20 sty 2025, 20:00 przez PawelKoss, łącznie zmieniany 1 raz.
olenka777

Sympatyk

Paweł matko a gdzie to ?
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
PawelKoss

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: PawelKoss »

olenka777 pisze:Paweł matko a gdzie to ?
Ola
Ale co?

Nie jednak myślę, że to błąd odczytujących pismo ręczne w Arolsen. Sądzę, że jest napisane Jan Heinrich.

Paweł
olenka777

Sympatyk

Szukałam tam...właśnie nic nie pasuje ;( jest osoba i nie ma nigdzie o niej nawet słowa...
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Problem tkwi w zapisie nazwiska:
Hemlich/ Heimlich.

Lecz to nie jest poszukiwany Jan. Podczas szukania okazalo sie, ze w innym
dokumencie podano date urodzenia i miejsce.
na straty pl:
Dane osobowe
nazwisko
Heimlich
imię
Jan
drugie imię
Andrzej
Informacje o prześladowaniach
Źródło:
Polska Misja Katolicka w Hamburgu
Archiwum PMK - nrl 23370
rodzaj represji
deportowany do III Rzeszy

Bad Arolsen na liscie zmarlych Polakow:
Jan Andrzej Heimlich zmarl 29.05.41, ur. 1896 Koschmin /Koźmin
https://collections-server.arolsen-arch ... 09/001.jpg
https://collections-server.arolsen-arch ... 66/002.jpg

Piszesz, ze ojciec Jana byl wojskowym. Wykazany jest Aleksander,
porucznik, Oflag VI/E Dorsten. Straty.pl
Chyba dokument dotyczy wymienionego:
https://collections-server.arolsen-arch ... 03/001.jpg

A gdzie byl slub rodzicow, gdzie rodzeni. W Drobinie nazwiska Heimlich raczej
nie ma chyba, ze zle widze.

Pozdrawiam
Grazyna
olenka777

Sympatyk

Grażynko niestety to nie mój Aleksander już się ucieszyłam...rodzicami mojego Aleksandra byli Franciszek i Rozalia Zagalska/Żogalska.Ślub mieli w Żyrardowie w 1894 roku, Wszystkie dzieci Franciszka i Rozali rodziły się w Żyrardowie. Wspomniany Aleksander Hemlich ze swoją żona Marianną Pawłowską wzięli ślub w Drobinie i tam też rodziły się ich wszystkie dzieci...chyba również poszukiwany Jan Hemlich.
Wspomniany Aleksander Hemlich był wojskowym, chyba sierżantem z tego co mama pamięta i był w jakimś obozie właśnie dla wojskowych...
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Niestety, Jana nie znajdziemy. Moze archiwa miejskie skad pochodzil, przeciez uczeszczal chyba
do szkoly. Akt ur. powinien byc w USC.

Natomiast sporo info o Aleksandrze Heimlich ale tu nie zgadza sie zona - Maria Kowalska, adres Czestochowa ... itd.
ur. 1892 Żyrardów, ojciec Jozef.
Oflag VI/E Dorsten
https://collections-server.arolsen-arch ... 03/001.jpg
oraz WBH - kolekcja dokumentow
https://wbh.wp.mil.pl/pdfviewer/?f=/c/s ... _12211.pdf
Z zyciorysu wynika, ze mieszkali w 1947 w Czestochowie ul. Pulawskiego 80.
Tak myslalam, ze jesli to jest ojciec to Jan mogl urodzic sie w Czestochowie,
a tu klapa.:(

W WBH brak sladu po nazwisku Hemlich/Emlich - byl wojskowym to powinien byc.

Pozdrawiam
Grazyna
olenka777

Sympatyk

Grażynko bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie i poświęcony czas..
No dziwna sprawa z tym moim dziadkiem...był w obozie dla sierżantów/ wojskowych a nigdzie nie ma wzmianki o nim...mogło to być spowodowane niestety nazwiskiem...tak ktoś mi powiedział...
a jeszcze dziwniejsza z jego synem...Janem, jest na zdjęciu, rodzeństwo go troszkę pamięta, wie, że zabierali go do Niemiec, bo przysłał stamtąd list a też informacji nie ma...ehhhh może z czasem wypłynie. Mam taką nadzieję.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”