Metryki z parafii Besko.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Metryki z parafii Besko.

Post autor: zefir454 »

Mam problem z metrykami z parafii Besko na Podkarpaciu, koło Krosna. Otóż poszukuję metryk chrztów z okresu po 1883 roku. Do tego właśnie roku jest księga chrztów na SzwA. Późniejszych lat już nie ma. Czy ktoś z Was się orientuje w tej sprawie? Byłbym wdzięczny za pomoc. Dla zaintersowanych- poszukuję metryk z rodziny Pestrak ( Piestrak) z Beska.

Pozdrawiam serdecznie!
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Metryki z parafii Besko.

Sprawa trochę się rozwiązała. W USC w Besku mają księgi grekokatolickie od końcówki XIX wieku. Dzięki temu udało się odnaleźć dwoje dzieci małżonków Jerzego i Teodozji Pestraków.
liverpoolczyk02

Sympatyk

Post autor: liverpoolczyk02 »

Świetnie, że się Panu udało pogłębić wiedzę.
Ja jestem zainteresowany sąsiednią rzymskokatolicką parafią Zarszyn, należały do niej pobliskie miejscowości Długie oraz Nowosielce. Z tej parafii nie ma zupełnie nic na genetece. Księgi z I połowy XIX w. prawdopodobnie są w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu. Wiem, że na skanotece są teraz udostępniane księgi z pobliskich terenów, więc wypatruję, czy pojawi się Zarszyn. Jeśli jest Pan zainteresowany starszymi aktami z Beska, również polecam monitorować.
A przy okazji, jedno z nazwisk, którym jestem zainteresowany, Szałankiewicz, licznie występuje też w Besku.

Pozdrawiam, Szymon
Szymon B - Dziki Zachód
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję. Starsze księgi z Beska są jak widzę na SzwA, gorzej z tymi późniejszymi. Jeśli są, to niekompletne. Odnośnie nazwiska Szałankiewicz- matką Jerzego Pestraka, którego dzieci szukałem, był
a Agata Szałankiewicz, zona Piotra Pestraka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”