Nazwisko: Szynowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=34241&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
MSzynowski
Dobry wieczór, Nazwisko Szynowski występuje w Gliwicach w parafii św. Bartłomieja, ale pochodzi, z tego co sam zdołałem ustalić, spod Opola, z miejscowości Żużele. Parafia w Brożcach ma księgi metrykalne, gdzie Szynowscy są zapisani. Niestety mój najstarszy znaleziony przodek urodził się w lutym 1873 i jeszcze nie był zapisany w USC, a księgi metrykalne są już niedostępne online. Kolejni przodkowie prawdopodobnie emigrowali za chelebem na śląsk, do Katowic (Dąbrówka Mała, Bogucice). Być może to ta linia, albo któreś następne pokolenie. Jeśli Pani ma informacje o swoich przodkach, to proszę o kontakt - Szynowskich jest niewiele, jest to nietypowe nazwisko, zapisane po niemiecku jako Schönowski, Schönowsky (w 1923 r. moja rodzina urzędowo zmieniła na pisownię polską) i trudne do określenia w etymologii. Jeśli zna Pani przodków to poszukam u siebie co znalazłem do tej pory, aczkolwiek nie szukałem rodzeństwa lub kuzynostwa, tylko w prostej linii. W razie potrzeby mój mail: marcelszynowski@wp.pl