Jewgraf

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Jewgraf

Post autor: Aftanas_Jerzy »

fargwej pisze:Witam,
poszukuję przodków o nazwisku Jewgraf. Stawiam na wojska carskie stacjonujące od 1894 w Grajewie, ale to niekoniecznie musi być wlaściwy trop, raczej moje domysły....
Serdecznie dziękuję.
małgorzata
Witaj!
Jewgraf (ros. Евграф, polsk. Eugraf ) to imię chrześcijańskie (imieniny 10 grudnia) poch. greckiego (św Eugraf Męczennik -IV wiek), a nie nazwisko. W Rosji jest nazwisko pochodne od tego imienia = Jewgrafow, a także "otczestwo". Może coś poplątałaś? Sprawdź w dokumentach.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
fargwej

Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: fargwej »

Coś mi uciekło, więc jeszcze raz, z góry przepraszam, jeśli wskoczy podwójnie, widocznie czegoś nie ogarniam ;)
Na początku wielkie dzięki, Jerzy, za zainteresowanie tematem.
Wiem, że Jewgraf to rosyjskie imię, ale niczego nie poplątałam... prawdopodobnie poplątał kiedyś urzędnik, ale nie wiem na jakim etapie, ponieważ jest to nazwisko, które noszę i które nosił mój dziadek. W skróconym akcie urodzenia dziadka takie nazwisko ma również wpisane jego matka Natalia. Niestety nie wiem, co ma w akcie urodzenia wpisane Natalia, bo w ogóle niewiele o niej wiem. Snuję więc domysły i szukam tropu. Natalia miała dwoje dzieci, z czego pierwsze urodziła w 1918r w Grajewie. To mi pozwala mniej więcej określić wiek Natalii - najprawdopodobniej urodziła się na przełomie wieków. W owym czasie (1894) do Grajewa przybywa wojsko carskie, co pozwala mi domyślać się, żę Natalia jest potomkiem któregoś z żołnierzy tam stacjonujących. Wskazuje na to zarówno okres jak i jej "nazwisko". Wiele pomógłby akt urodzenia Natalii, ale obawiam się, że ona mogła urodzić się pod" innym" nazwiskiem. Nie wiem jaka była w owym czasie kompetencja urzędnicza, czy urzędnicy często mylili nazwisko z otczestwem czy były to sporadyczne przypadki? Trudno będzie pewnie odnaleźć jej akt urodzenia, nie znając prawidłowego nazwiska oraz roku urodzenia....
Swoją drogą, imię Jewgraf nie było aż tak popularne jak Aleksander czy Piotr, więc może, jeśli posłużyć się nim jako "hasłem", udałoby się do czegoś dojść... Nie wydaje mi się, żeby w koszarach w Grajewie było aż tak wielu Jewgrafów ;-)
pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Jewgraf

fargwej pisze:W owym czasie (1894) do Grajewa przybywa wojsko carskie, co pozwala mi domyślać się, żę Natalia jest potomkiem któregoś z żołnierzy tam stacjonujących. Wskazuje na to zarówno okres jak i jej "nazwisko". Wiele pomógłby akt urodzenia Natalii, ale obawiam się, że ona mogła urodzić się pod" innym" nazwiskiem. Nie wiem jaka była w owym czasie kompetencja urzędnicza, czy urzędnicy często mylili nazwisko z otczestwem czy były to sporadyczne przypadki? Trudno będzie pewnie odnaleźć jej akt urodzenia, nie znając prawidłowego nazwiska oraz roku urodzenia....
Swoją drogą, imię Jewgraf nie było aż tak popularne jak Aleksander czy Piotr, więc może, jeśli posłużyć się nim jako "hasłem", udałoby się do czegoś dojść... Nie wydaje mi się, żeby w koszarach w Grajewie było aż tak wielu Jewgrafów ;-)
pozdrawiam
Małgorzata
Witam!
Imiona chrześcijańskie, wypierając słowiańskie rodzime imiennictwo, napływały (choć z oporami) do krajów słowiańskich za pośrednictwem: łaciny z Rzymu (przez Niemcy i Czechy do nas) lub greki z Bizancjum (przez Ruś do nas). Jest to opis tylko skrótowy tego procesu.
Po rozdziale chrześcijaństwa na dwa główne odłamy: prawosławny i rzymsko-katolicki, wpływ tych ośrodków na imiennictwo szedł wraz z wyznaniem. Na przykład; wtedy w Polsce imię jednego patrona mogło funkcjonować nawet w czterech formach (Jan z czeskiego, Iwan z prawosławnej Rusi, Jon i Han z języka niemieckiego). Był duży wpływ kościołów na utrwalenie się kultu jakiegoś świętego w danym kraju czy regionie i co za tym idzie popularności konkretnego imienia. Niektóre imiona miały więc zakres ograniczony. Do takich należy: Stanisław, Kazimierz w katolickiej Polsce, a na Rusi Olga, Igor, Władimir i cała mniej znana grupa imion pochodzenia greckiego, a w tym też ten Jewgraf (ros. Евграф od greckiego (ευγράφ). Imię to nie jest tak rzadko spotykane jak się nam wydaje; szczególnie popularne było w centralnej Rosji, oraz wśród kozaków dońskich i sybirskich, a na prawosławnej Ukrainie było bardzo rzadko nadawane.
Przechodzenie imion i ich skróconych form do pełnienia funkcji nazwisk było procesem długotrwałym i następowało w Polsce i na Rusi wg podobnego schematu: jeśli w danej miejscowości był tylko jeden Jurek lub Jewgraf, to ich dzieci i wnuki były identyfikowane też jaki Jurek lub Jewgraf, chociaż na chrzcie otrzymywały już inne imię. Przepisy administracyjne też miały znaczenie, bo w metrykach wpisywano obok imienia dziecka, także imię ojca. Są więc teraz nazwiska równe imionom: w Polsce prawie każde imię funkcjonuje jako nazwisko. Sa więc nazwiska : Adam, Marek, Jurek i zdrobnienia Janek, Adamek itd. W Rosji jest to zjawisko rzadsze, właśnie przez wyparcie tego mechanizmu przez "otczestwa". Ale czasem spotyka się jeszcze stare nazwiska rosyjskie w formie niezmienionej, chociaż bardzo rzadko.Stąd nazwisko Jewgraf = imieniu.
W Rosji utrwalił się w sposób nadawania drugiego imienia odojcowskiego, które przez dodanie końcówki -ow/-ew do imienia szczególnie ważnego przodka, przechodziło w formie niezmienionej do pełnienia funkcji stałego nazwiska.Stąd Jewgrafow - wcale nie rzadkie nazwisko, szczególnie na wsiach. Tyle wstępu.

Przeszukałem ważniejsze rejony wschodnie pod względem występowania nazwiska Jewgraf i niestety znalazłem tylko dwa adresy(w Moskwie z numerem telefonu i w Kijowie), które podaję niżej. Nazwisko Jewgrafiew występuje zaś często.

ЕВГРАФ СЕРГЕЙ НИКОЛАЕВИЧ, data ur.1961-06-28 КИЇВ, ЖОЛУДЄВА 5 /78
ЕВГРАФ ГЕННАДИЙ НИКОЛАЕВИЧ, tel.4697038, data ur. 01.07.1955, МОСКВА, ХАБАРОВСКАЯ УЛ. 8/116
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
fargwej

Re: Jewgraf

Bardzo Ci dziękuję, Jerzy, za obszerne wyjaśnienia. Pomogło mi to co nieco zrozumieć...
Jeśli dobrze zrozumiałam, to możliwym jest, by owoż imię Jewgraf, było nie tylko w pokoleniu -mojego dziadka/ojca/moim- nazwiskiem. Od tego więc chyba powinnam zacząć i wspomnianej wcześniej Natalii szukać pod tym nazwiskiem w archiwach.

Widzę, że nie tylko w Polsce moje nazwisko występuje rzadko (noszą je tylko potomkowie mojego dziadka oraz ich współmałżonkowie), może któryś z podanych przez Ciebie na końcu panów, ma więc dalszy związek z historią mojej rodziny - warto sprawdzić (tym samym przypomnieć sobie wieki nieużywany język i cyrylicę ;-)
Gdyby Ci się cokolwiek jeszcze na myśl w temacie "Jewgraf" nasunęło, napisz proszę. Będę wdzięczna za każdą ciekawostkę.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję

Małgorzata
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Aby pogłębić moją wiedzę o nazwiskach rosyjskich, dotarłem do fundamentalnego dzieła
Boris Ottokar Unbegaun " Russian Surnames" wydanego przez Oxford University Press London 1972 i przetłumaczonego w 1989 r na język rosyjski.
Autor, to urodzony w Rosji Niemiec, białogwardzista, emigrant, studiował języki słowiańskie, m.in. na Sorbonie. Wykładał i mieszkał w Oksfordzie, od 1965r był profesorem slawistyki na Uniwersytecie Nowojorskim, lingwista, etymolog i w pewnym zakresie też genealog.
Z lektury tej książki dowiedziałem się ważnej rzeczy, która rzuca nowe światło na Twoje poszukiwania i powoduje pewną korektę moich poprzednich wniosków.
Otóż:
1. Rosyjskie nazwiska typu Медведь, Жук, Мельник bez charakterystycznych rosyjskich sufiksów (-ow/-in/-icz) to rzadkość, w porównaniu z częstymi takimi nazwiskami ukraińskimi, białoruskimi, czeskimi, słowackimi, polskimi i chorwackimi.
2. "Nazwiska w formie imion chrzestnych bez sufiksów w ogóle nie występują, to znaczy, niema rosyjskich ekwiwalentów dla nazwisk typu: angl. Thomas (Фома), franc. Antoine (Антон, Антоний ) lub niem. Paul (Павел). Napotykane przykłady są wyraźnie ukraińskiego, białoruskiego lub zachodnio-europejskiego pochodzenia." (w tym polskiego - przypisek mój).

Jak już mówiliśmy, imię Jewgraf ma rodowód bizantyjki (grecki) i zapis tego imienia jest jednakowy we wszystkich językach wschodnio - słowiańskich, w odróżnieniu od wersji: polskiej, słowackiej, czeskiej niemieckiej (Eugraf) i hiszpańskiej (Eugrafo).
A więc wniosek:
Nazwisko równe imieniu Jewgraf pochodzi z pogranicza ukraińsko, białorusko, polskiego i z kanonu kalendarzy religijnych obrządku cerkiewno-słowiańskiego. Może wtórnie przywędrowało z rosyjskimi żołnierzami, ale to nie jest genetycznie rosyjskie nazwisko. Chyba musisz szukać korzeni bliżej naszej wschodniej granicy.

Uwagi:
hiszp. San Eugrafo (święto 10 grudnia)
Cesarz ok. roku 235 rozkazał ściąć mieczem. Św. Eugrafa (Eugraphos, pięknie piszący)
http://calendar.zoznam.sk/december-23pl.php Kalendarz ortodoksyjny-23 grudnia
http://www.cyrylimetody.marianie.pl/lis ... udzien.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
fargwej

Jerzy, jesteś nieoceniony! Nigdy w życiu sama nie dotarłabym do takich informacji, bardzo Ci dziękuję!

W zasadzie, na podstawie tych informacji, mogę porzucić "obawę", że w trakcie moich poszukiwań przodków okaże się, że mieli zupełnie inne nazwisko, że gdzieś był błąd. To duży krok do przodu, skoro się wie, czego szukać... (i nie wiem czemu także wewnętrzna ulga - nie chciałabym dowiedzieć się, że powinnam nazywać się "Kowalska" :-))

Moja wersja z wojskami rosyjskimi była tylko próbą domysłu (co zaznaczałam w poprzednich wypowiedziach) i znalezienia jakiegokolwiek tropu. Nie do końca okazało się to wielkim błędem (choć merytorycznie owszem), bo na skutek tego "tropu" znalazłam się tu i teraz, i mam dzięki Tobie możliwość zweryfikowania swojej wiedzy, a właściwie niewiedzy ;-)
Dla mnie mechanizm był prosty: skoro Jewgraf brzmi po rosyjsku i w dodatku funkcjonuje w Rosji jako imię, to musi pochodzić z Rosji... A tu okazuje się, że koniecznym będzie zweryfikowanie kierunku!

ponownie serdecznie dziękuję

Małgorzata
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Jest pewna analogia z historia kształtowania się Twojego nazwiska z moim, które też pochodzi od imienia, a właściwie jest wersją zniekształconą greckiego imienia Athanasios (spolszczone Atanazy). Występowało pierwotnie w ograniczonym rejonie etnicznym w formie najbardziej zbliżonej do oryginału greckiego (Czechy, Słowacja, Chorwacja, Polska południowa, Ruś Halicka). Tam też dotychczas spotyka się sporadycznie to nazwisko, a czasem jako imię. Są oboczności: Aftanaz, Aftanazy, Aftanos. W Polsce współcześnie nosi je ok 160 osób w czterech rejonach (Lubelski, Rzeszowskie, Śląskie, Gdańskie). Pokrewieństwo pomiędzy kilkoma rodami tylko prawdopodobne. Znaczna emigracja w XIX wieku do USA, Kanady, W.Bryt.(z terenów Austro-Wegier).
Może Twoje nazwisko też w tym regionie byłej Galicji, na styku kultur i religii, ukształtowało się. A może na pograniczu polsko-białoruskim. Wiadomo, że w obu tych regionach stare imiona chrześcijańskie z tradycji bizantyjskiej były kiedyś nadawane częściej niż inne, te popularne Jany, Iwany, Józefy, Jakuby, Michały.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”